Левски се завърна по страхотен начин на европейската сцена, побеждавайки с 2:0 ПАОК (Солун) пред страхотните си фенове на "Герена". Точни във вратата на гръцкия гранд бяха Уелтън, който отбеляза още в началните секунди, както и Билал Бари - в 19-ата минута. 

Реваншът от втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите е след седмица - на 28 юли (четвъртък) от 20:30 часа на "Тумба".

Станимир Стоилов имаше сериозни проблеми за първия мач и Левски трябваше да се справя без контузените Ивелин Попов, Цунами, Илия Стефанов и Адриан Краев. Мъри заложи от първата минута на последното ново попълнение Жереми Петрис, както и на Келиан ван дер Каап, който се контузи преди два дни и до последно беше под въпрос за двубоя. 

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Със сърцата игра и раздаване до последен дъх "сините" успяха да сторят чудото и да надвият класния съперник, който беше считан за фаворит преди мача. Припомняме, че ПАОК игра 1/4-финал в Лигата на конференциите през миналия сезон.

Срещата стартира по мечтан начин за "сините", след като още в 41-ата секунда трибуните изригнаха. Михайлов изрита топката напред, където бившият защитник на Левски Янис Каргас игра с глава назад и изведе Уелтън, който технично прехвърли Доминик Котарски и вкара първото си попадение в евротурнирите - 1:0.



Последва бърза контраатака, при която обаче Уелтон не подаде на Роналдо, а тръгна да стреля и пропусна. Михайлов показа отличен рефлекс на два път в рамките на минута. Първо Шваб стреля в долния ляв ъгъл и капитанът на Левски изби, а секунди по-късно Куцияс бе спрян от стража на “сините”. Опитният футболист спаси на голлинията изстрел на тарана, който се оказа в засада. 

Левски нанесе втори удар в 19-ата минута. Уелтън отне топката и преодоля двама противници, след което изведе Миланов отляво. Седмицата на Левски напредна и центрира, а връхлитащият Билал Бари (с номер 19) с левия крак прати топката в мрежата на гръцкия гранд - 2:0.

Малко по-късно Роналдо изпревари Каргас и от малък ъгъл стреля, но Котарски този път се намеси решително и спаси. Бившият бранител на Левски Каргас с глава бе близо да се разпише в 31-ата минута, но ударът му премина на сантиметри от гредата. 

До почивката и Филип Кръстев пробва рефлекса на Котарски, стражът спаси.

Левски успешно се противопоставяше на ПАОК и след почивката. Удари на Уелтън и Миланов не попаднаха в целта. 

Нарей центрира в наказателното поле на Левски в 68-ата минута, където Келиан ван дер Каап се справи с Щефан Шваб, след като го изпревари, изчиствайки в корнер. Шваб обаче удари защитника на "сините", но съдията подмина ситуацията.

Ясмин Куртич центрира остро в наказателното поле на Левски в 84-ата минута, няколко играчи на Левски и ПАОК се разминаха с топката и тя премина встрани от лявата греда и за късмет на Михайлов излезе в аут. 

В четвъртата минута на добавеното време на двубоя последва центриране в наказателното поле на Левски, където Нарей с глава продължи към Брандън Томас, но той не успя да отправи удар. Така Левски стигна до победата с 2:0 за радост на феновете си, които мечтаеха точно за подобно гръмко завръщане в Европа.


ЛЕВСКИ - ПАОК 2:0
1:0 Уелтън (1), 2:0 Билал Бари (19)

По-важното от мача по минути:
1 - Начало на срeщата.
1  ГООООЛ! "Герена" изригна след попадение на Уелтън! Бразилецът се разписа още преди да е изминала една минута. Михайлов изрита топката в половината на ПАОК, където бившият играч на Левски Янис Каргас не отигра по най-добрия начин с глава и се получи неразбирателство със Сверир Ингасон, което позволи на Уелтън да влезе на скорост към наказателното поле, а на границата му той изпревари вратаря Доминик Котарски и с отличен прехвърлящ удар се разписа. 
19  ГОЛ! Билал Бари бележи за 2:0! Уелтън отне топката в половина на Левски и подаде към Миланов, който центрира в наказателното поле на ПАОК, където Бари бе изпуснат от гръцката отбрана и прати топката под напречната греда във вратата на Котарски. 
26 - Далечен изстрел на Жереми Петрис, топката излезе в аут.
31  Опасност пред "синята" врата. Янис Каргас засече центриране от пряк свободен удар, изпращайки топкаа на сантиметри покрай целта. 
37  Удар на Роналдо от малък ъгъл след подаване на Бари, Котарски спаси.
38 - Изстрел на Филип Кръстев, стражът на гостите отново спаси.
45+1 - Край на първото полувреме.
-------------------
46 - Начало на второто полувреме.
55 - Впечатляваща игра на таланта от школата на Левски Патрик-Габриел Галчев, който развинти Андрия Живкович и го принуди да го фаулира.
55  Жълт картон за Живкович.
62 - Изстрел от дистанция на Уелтън, топката премина покрай целта.
75  Жълт картон за Патрик-Габриел Галчев.
81 - Хилядите на "Герена" скандират името на Станимир Стоилов.
90  Билал Бари излиза, Нейтън Олдър влиза.
90 - Добавеното време е 4 минути.
90+3  Уелтън излиза, за да обере овациите. В игра се появява Асен Митков.
90+4 - Край на мача. Левски победи ПАОК с 2:0.


ЛЕВСКИ: 13.Николай Михайлов, 23.Ноа Сонко Сундберг, 5.Келиан ван дер Каап, 33.Хосе Кордоба, 2.Жереми Петрис, 30.Филип Кръстев, 7.Георги Миланов, 22.Патрик-Габриел Галчев , 18.Роналдо, 17.Уелтън  , 19.Билал Бари 
Резерви: 1.Пламен Андреев, 12.Йоан Загоров, 4.Нейтън Олдър, 27.Асен Митков, 71.Антоан Стоянов, 88.Марин Петков
Треньор: Станимир Стоилов

PAOK Thessaloniki FC
ПАОК: 42.Доминик Котарски, 20.Виейриня (к), 4.Сверир Ингасон, 2.Янис Каргас, 55.Рафа Соареш, 22.Щефан Шваб (71  50.Филипе Соареш), 8.Дъглас Аугусто , 14.Андрия Живкович  (78  65.Йоанис Константелиас), 26.Тиаго Данташ (57  27.Ясмин Куртич ), 30.Николас Куалята (57  77.Халед Нарей ), 70.Георгиос Куцияс (71  71.Брандън Томас)
Резерви: 18.Живко Живкович, 64.Христос Талихманидис, 23.Жоан Састре, 24.Мариос Цаусис, 27.Ясмин Куртич, 31.Рикардо, 50.Филипе Соареш, 51.Теохарис Цингарас, 59.Константинос Кулиеракис, 65.Йоанис Константелиас, 71.Брандън Томас, 77.Халед Нарей
Треньор: Разван Луческу

София, „Георги Аспарухов“
Съдия: Жереми Пиняр (Франция)

Легенда:  - гол,  - автогол,  - жълт картон,  - втори жълт картон,  - червен картон,  - смяна,  - опасно положение,   - контузия

Еfbet Лига - сезон 2022/2023
БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа