Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!

Нов допингскандал гръмна в българския футбол по-рано днес, когато стана ясно, че един от лидерите на Локомотив (Пловдив) Даксон да Силва е дал положителна проба след мача за Купата на България с Литекс. Заради случая ръководството на Локо (Пд) свика извънредна пресконференция на "Лаута", на която присъства и самият Даксон, който не сдържа сълзите си. Бразилецът категорично заяви, че никога не е употребявал допинг. На брифинга "смърфовете" обясниха, че въпросното вещество "Урбазон" не е допинг, но поради недоглеждане на лекаря на тима се е стигнало до гафа с пробата на аса.

„На 3 май вечерта получихме информация, че има проблем с изследванията на урината на Даксон. В четвъртък заявихме запитване до допинг комисията, защото искахме и на нас да ни е ясно в какво обвиняват състезателя и клуба. Комисията от 5-членен състав установи, че проблемът не е толкова голям, колкото ние мислим. Не беше удачно вчера да обявяваме това нещо, тъй като сами видяхте какъв заряд имаше мачът с "Левски", заяви административният директор на Локо (Пд) Атанас Узунов.

"Това не е допинг, а мазило. Знаете, че всеки футболист получава масажи. Означава ли това, че ако някой опре ръката си в мазило на своето тяло и след това докосне устата си – значи, че е взимал допинг. Това няма нищо общо със случая на ЦСКА“, добави Узунов.

„Очакваме днес да получим протокола от показанията на д-р Павлов и да бъдем привикани в комисията за допингконтрол към БОК. Засега не знаем дали ще има някакви наказания. Надяваме се да няма, защото това не е допинг“, добави шефът в клуба от "Лаута".

На брифинга беше и Даксон, който изглеждаше много отчаян и недоумяваше, че е забъркан в подобно нещо.

"От 5 години в България и за първи път се случва подобно нещо. Не съм взимал нищо стимулиращо, не можах да повярвам, че ме обвиняват. Аз съм далеч от семейството си, футболът е моят живот. Никога няма да взема нещо, заради което да не играя в най-важните мачове. Дано всичко да мине, както трябва, и да мога да помагам на Локомотив“, заяви през сълзи бразилецът.

Лекарят на клуба Константин Павлов пое вината върху себе си - „Поемам вината за намереното в урината на Даксон вещество метилпреднизолон. Проблемът идва от това, че по принцип веществото не е в списъка на забранените, но трябва да бъде предварително обявено, че е ползвано от дадения състезател. Обикновено следим инжекции и хапчета, но не следим мазилата и тук е моята вина. И играчът има малка вина, че не ме подсети, че през седмицата е третиран със споменатото вещество.“

"Протоколите на Даксон и на Илиян Йорданов от пробата са в мен. Беше болен три дни с хрема, давал съм му фервекс, капки за нос, всичко това съм описал, просто там трябваше да има запетайка, след която да впишем и този препарат. Грешката е просто техническа“, оправда се лекарят.

БЛИЦ уточнява, че Локо (Пд) няма как да загуби мястото си във финала за Купата на България за сметка на Литекс, каквито коментари се появиха. Няма как и отборът да запише служебни загуби в мачовете от "А" група, в които Даксон е играл. Според наредбите потърпевшите тимове могат да претендират за служебна победа само, ако уличените в употреба на забранено вещество футболисти са повече от двама. В случая има само един. От 11 април насам бразилецът записа участия в двубоите на "смърфовете" със Славия (2:1) на 23 април и с Черно море (2:1) на 28 април. Срещу "Левски" (3:2) вчера той не попадна в групата, след като от "Лаута" обявиха, че е контузен.