Националният селекционер Лотар Матеус обяви разширения състав за европейската квалификация с Швейцария. Важният мач е на 26 март на стадион "Васил Левски".

Германецът селектира 27 имена, а в края на следващата седмица групата ще бъде редуцирана до 22-ма играчи. Сред избраниците на Матеус попаднаха шестима футболисти от ЦСКА. Повикана е цялата защита на "червените" от победите с 3:1 над "Левски" и 4:0 над Черноморец - Иван Бандаловски, Костадин Стоянов, Апостол Попов и Румен Трифонов. Шесторката от ЦСКА допълват халфът Борис Галчев и нападателят Спас Делев. Бандаловски и Стоянов и преди са получавали повиквателни, но Попов, Трифонов, Галчев и Делев са дебютанти.

Решението е сензационно, след като Матеус не използва нито един от ЦСКА за контролата с Естония през февруари (2:2). А единственият "червен" в дебютната за треньора евроквалификация с Уелс (1:0) през есента - Павел Виданов, не е в състава за Швейцария. Защитникът вече е в румънския Рапид (Букурещ).
2_2.jpg
От "Левски" този път са повикани само двама - Веселин Минев и Владимир Гаджев. В сравнение с мача с Естония отсъстват Йордан Милиев ("Левски"), Валентин Илиев (Стяуа) и Илиан Мицански (Кайзерслаутерн).

Най-изненадваща е липсата на Димитър Рангелов, който играе редовно в един от най-силните отбори на Израел - Макаби (Тел Авив). В атака вместо него са избрани 35-годишният Здравко Лазаров (Локо Пд) и завръщащият се след година Иван Стоянов от Алания (Владикавказ). Посочен е и Димитър Макриев (Ашдод), който скоро бе опериран и не е играл мач от двубоя с Естония. Както е известно, наказан за мача с Швейцария е Мартин Петров. /БЛИЦ

Списъкът на Лотар Матеус

Вратари
1.Николай Михайлов (Твенте, Хол)
2.Владислав Стоянов (Шериф, Мол)
3.Боян Пейков (Локо Сф)
Защитници
4.Станислав Манолев (ПСВ Айндховен, Хол)
5.Иван Бандаловски (ЦСКА)
6.Николай Бодуров (Литекс)
7.Иван Иванов (Алания, Рус)
8.Костадин Стоянов (ЦСКА)
9.Петър Занев (Литекс)
10.Румен Трифонов (ЦСКА)
11.Апостол Попов (ЦСКА)
12.Веселин Минев ("Левски")
Полузащитници и нападатели
13.Владимир Гаджев ("Левски")
14.Борис Галчев (ЦСКА)
15.Чавдар Янков (Ростов, Рус)
16.Благой Георгиев (Терек, Рус)
17.Станислав Ангелов (Анортозис, Кип)
18.Георги Пеев (Амкар, Рус)
19.Христо Янев (Литекс)
20.Стилиян Петров (Астън Вила, Анг)
21.Спас Делев (ЦСКА)
22.Иван Стоянов (Алания, Рус)
23.Ивелин Попов (Газиантепспор, Тур)
24.Здравко Лазаров (Локо Пд)
25.Николай Димитров (Касъмпаша, Тур)
26.Димитър Макриев (Ашдод, Изр)
27.Цветан Генков (Висла Краков, Пол)

Националите се събират в хотел RIU Правец на 21 март (понеделник), в 15 часа и от 17:30 часа ще направят лека тренировка, която ще е закрита за журналисти. Във вторник, 22 март, националите ще тренират два пъти - от 10:30 часа и от 17 часа. В 16 часа в хотел RIU Правец селекционерът Лотар Матеус ще даде пресконференция за представителите на медиите. Сутрешната тренировка също ще е закрита за журналисти, а следобедната ще бъде открита.

График на тренировките до мача с Швейцария:
Сряда, 23 март
10:30 часа - закрита тренировка в Правец
17 часа - закрита тренировка в Правец
Четвъртък, 24 март
10:30 часа - закрита тренировка в Правец
17 часа - закрита тренировка в Правец
Петък, 25 март
17 часа - открита тренировка в Правец
Събота, 26 март
10:30 часа - закрита тренировка в Правец