Лудогорец загуби и на реванша във Валенсия - 0:1, и с общ резултат 0:4 отпадна от 1/8-финалите в Лига Европа. На "Местая" разградчани се радваха на подкрепата на близо 2000 българи, които не можаха да видят гол във вратата на испанския тим - нещо, което се случи и в първия мач в София. Именно тежката загуба с 0:3 преди седмица направи непосилна задачата на избраниците на Стойчо Стоев в днешната среща. "Прилепите" отново надиграха българите и в Лудогорец дори могат да бъдат доволни, че загубиха само с един гол.

В ложата на "Местая" място беше заел и националният селекционер Любослав Пенев, който беше в компанията на президента на бившия си клуб Валенсия - Амадео Салво.

penev_1.jpg

За реванша Стойчо Стоев не можеше да разчита на наказаните Жуниор Кишада и Фабио Ешпиньо, както и на контузения Александър Барт. Изненадата в титулярния състав на българския шампион беше включването на младежкия национал Георги Терзиев. Сливналията зае мястото на Теро Мантула в центъра на защитата и си партнира с Козмин Моци. Най-вдясно на отбраната беше много активният и днес Жуниор Кайсара, а отляво Йордан Минев. В центъра на терена беше обичайната двойка Светослав Дяков - Христо Златински, по крилата Михаил Александров и Мисиджан, на върха на атаката Роман Безяк, подпомаган от втора позиция от Марселиньо. В края на двубоя се появиха Йерун Луму и Мишел Платини, но и те не успяха да променят развоя на двубоя.

Треньорът на Валенсия Хуан Антонио Пици заложи на всичките си титуляри за днешния мач, въпреки че в София "прилепите" си бяха осигурили комфортен аванс от 3 гола. След изтърпяно наказание се завърна Даниел Парехо, който заедно с Пако Алкасер, Феде Картабия и Мичел създаваха най-много работа на българската отбрана.   

0000000_val_lud.jpg

Разградчани изобщо не се стъписаха, че гостуват на класния испанския тим, заемащ 8-ото място в Примера дивисион. Още от началото българите започнаха да доминират. Първата опасност в мача дори беше пред вратата на "прилепите". В 3-ата минута Мисиджан изпълни пряк свободен удар, но топката срещна стената. В 7-ата негов удар премина покрай лявата греда. В 13-ата отново Мисиджан създаде проблеми на домакините. Холандската звезда на Лудогорец нахлу опасно по лявото крило, но Виктор Руис се принуди да го повали, за което получи жълт картон.

По-късно Фуего засече с глава центрираната топка, Владислав Стоянов спаси. В 43-ата минута разградчани изразиха претенции за дузпа. Жуниор Кайсара падна в наказателното поле на Валенсия, след като опита да се промъкне между двама бранители, като единият от тях го закачи, но гръцкият съдия Тасиос Сидеропулос остана безмълвен. За късмет на българите той не показа жълт картон на Кайсара за симулация. Ако го беше направил, Лудогорец щеше да остане с човек по-малко, тъй като в 40-ата минута бранителят на разградчани беше официално предупреден с жълт картон.

Най-интересното положение за първата част бе в края на полувремето. В 45-ата минута Дани Парехо стреля от фаул, но за късмет на Лудогорец топката се отби в напречната греда и тупна пред голлинията, след което Владислав Стоянов леко я отклони и я изби в корнер.

Второто полувреме започна с пропуск на "прилепите". Пако Алкасер бе изведен зад отбраната на Лудогорец, Стоянов закъсня да излезе, но за негов късмет шутът на нападателя профуча над напречната греда. В 51-ата минута Моци предотврати сигурен гол с великолепен шпагат. Мичел получи пас зад гърба на Минев и опита центриране по земя към негов съотборник, намиращ се на празна врата, но Моци със сетни сили предотврати опасността. Секунди по-късно при ответната атака Мисиджан се откъсна отляво и стреля от малък ъгъл, но Алвеш изби в корнер.

В 59-ата минута "прилепите" ликуваха. Феде Картабия центрира остро отляво, Пако Алкасер изпревари Моци пред Владислав Стоянов и засече топката с глава, пращайки я неспасяемо в долния ляв ъгъл на българския страж - 1:0.

В 64-ата минута Лудогорец пропиля отличен шанс да изравни. Първо Безяк стреля, след като беше изведен отлично в наказателното поле на Валенсия, но Диего Алвеш спаси, топката се озова право на крака на Михаил Александров, който обаче я изпрати покрай дясната греда. До края разградчани направиха отчайващи опити да вкарат, докато испанците значително намалиха оборотите и приеха играта в своята половина. Така с общ резултат 4:0 Валенсия се класира на 1/4-финалите и очаква утре да научи името на следващия си противник.

Със загубата на Лудогорец на "Местая" пък продължи традицията български отбор никога да не побеждава при гостуване в Испания.

Реваншът по минути - ТУК

ВАЛЕНСИЯ - ЛУДОГОРЕЦ 1:0
1:0 Пако Алкасер (59)
(3:0 в първата среща)

val.jpg
ВАЛЕНСИЯ:
1.Диего Алвеш, 5.Виктор Руис, 12.Жоао Перейра, 22.Жереми Матийо, 15.Хавиер Фуего, 21.Даниел Парехо, 24.Мичел (56-19.Антонио Бараган), 28.Феде Картабия, 31.Хосе Гая (71-14.Хуан Бернат), 16.Пако Алкасер (65-7.Жонас), 17.Едуардо Варгас
Резерви: 13.Висенте Гуаита, 19.Антонио Бараган, 39.Салвадор Руис, 6.Ориол Ромеу, 14.Хуан Бернат, 30.Кристиан Португес, 7.Жонас
Треньор: Хуан Антонио Пици


lud.jpg
ЛУДОГОРЕЦ: 21.Владислав Стоянов, 80.Жуниор Кайсара, 55.Георги Терзиев, 27.Козмин Моци, 25.Йордан Минев, 18.Светослав Дяков, 23.Христо Златински, 7.Михаил Александров (76-95.Йерун Луму), 84.Марселиньо (67-10.Себастиан Ернандес), 93.Върджил Мисиджан, 9.Роман Безяк (79-99.Мишел Платини)
Резерви: 91.Иван Чворович, 4.Теро Мантула, 20.Шоко, 10.Себастиан Ернандес, 17.Даниел Абало, 95.Йерун Луму, 99.Мишел Платини
Треньор: Стойчо Стоев


Валенсия, стадион "Местая"
Съдия: Тасиос Сидеропулос (Гърция)
Жълти картони: Виктор Руис, Хавиeр Фуего (Валенсия); Козмин Моци, Марселиньо, Жуниор Кайсара (Лудогорец)


000000000000_val_lud.jpg





Лига Европа - сезон 2013/14