Лудогорец загуби с 0:3 от Валенсия в първи осминафинал в Лига Европа. Двубоят се игра на Националния стадион "Васил Левски" пред почти 42 хиляди зрители. Феновете на препълнените трибуни този път не успяха да станат свидетели на геройски мач, подобен на този с Лацио в предишната фаза.

Валенсия се оказа изключително силен съперник за българския шампион. Антонио Бараган (5), Картаби (34) и Филип Сендерос (59) реализираха трите гола. Реваншът е след седмица на "Местая" във Валенсия. И двата отбора завършиха с по десет души. Още в 23-ата минута френският съдия показа директен чмервен картон на Сейду Кейта и даде дузпа за Лудогорец. Роман Безяк обаче пропусна от бялата точка, след като вратарят усети ъгъла и изби топката без проблеми. В 79-ата минута влезлият като смяна за Лудогорец Кишада също пое към съблекалните с директен червен картон. Въпреки тежката загуба Лудогорец игра на прилично ниво, създаде няколко положения, опитваше да атакува, но този път не успя да се противопостави на далеч по-класния си съперник. Днешното поражение е първо за българския тим в Лига Европа. До момента разградчани имаха пет победи и един равен в групите, след което победи и равен срещу Лацио на 1/16-финалите.

Стойчо Стоев заложи на очакван състав. В защита отдясно започна Кайсара, в центъра до Мантула излезе Барт, който замени наказания Моци, вляво игра Йордан Минев. В средата на терена на мястото на наказания Христо Златински започна Ешпиньо, който си партнира със Светослав Дяков. По крилата започнаха Михаил Александров и Върджил Мисиджан, а напред Роман Безяк и Марселиньо.

Треньорът на Валенсия Хуан Антонио Пици не можеше да разчита на контузения капитан Рикардо Коща, който е аут до края на сезона. В защита за гостите излязоха Жоао Перейра, Сендерос и Матийо в центъра и Хуан Бернат отляво. В центъра на терена започнаха Фуего и Сейду Кейта, а по крилата Варгас и Антонио Бараган. В атака започнаха Пако Алкасер и роденият през 1993 година Феде Картабия.

12_1.jpg

Двубоят започна в много високо темпо, голове и напечени моменти. Гостите попариха препълнения стадион с гол още в 5-ата минута. След центриране от фаул защитата на Лудогорец изчисти лошо топката, тя попадна в Антонио Бараган, който от двайсетина метра по земя простреля Владислав Стоянов. Вратарят можеше да се намеси и по-добре, но явно видимостта пред него бе ограничена. В 18-ата минута Пако Алкасер можеше да вкара втори гол, но сам срещу Владислав Стоянов стреля над вратата. В първите минути Лудогорец загуби притежанието на топката, гостите пресираха дълбоко в половината на домакините и печелеха повечето единоборства. В 23-ата минута френският съдия Клеман Тюрпан даде дузпа за Лудогорец и показа директен червен картон на Сейду Кейта. Бившият играч на Барселона фаулира в наказателното поле Роман Безяк. Именно словенецът застана зад топката и пропусна от бялата точка. Безяк стреля по земя в долния десен ъгъл, вратарят на Валенсия Диего Алвеш се хвърли точно там и спаси без проблеми.

След пропуска домакините опитаха да продължат във високо темпо и още в следващата атака Марселиньо можеше да направи нещо интересно, но се забави в наказателното поле. В 32-ата минута и Мисиджан имаше шанс, но би покрай вратата. Тъкмо в момента, в който Лудогорец започна да атакува гостите вкараха втори гол. Алкасер центрира в наказателното поле, Мантула се подхлъзна през това време, Антонио Бараган засече от въздуха и от движение прати топката във вратата на Владислав Стоянов. Дори и след второто попадение футболистите на Лудогорец продължиха да играят прилично. Мисиджан бе най-деен за разлика от Михаил Александров, който се загуби през първото полувреме. В 44-ата минута бе последното положение за разградчани, но Марселиньо вместо да подаде към трима свободни съотборници в наказателното поле, стреля и вратарят улови.

На полувремето Стойчо Стоев извърши принудителна смяна, на мястото на Александър Барт в центъра на защитата влезе Георги Терзиев. И в началото на втората част Лудогорец се опита да атакува най-вече чрез Мисиджан. Това бе футболистът, който заслужава най-добри думи от тима за целия мач. И отново, както през първото полувреме, Валенсия вкара в момента, в който привидно бе предал инициативата на Лудогорец. Испанците показаха изключителна ефективност, реализираха почти всичко, което създадоха пред вратата на българския тим. В 59-ата минута след центриране от ъглов удар Варгас игра с глава и подаде към Филип Сендерос, който също с глава прати топката във вратата на Владислав Стоянов. След попадението Стойчо Стоев извади Теро Мантуал и пусна Кишада. Последва и още една смяна, на мястото на Роман Безяк, който не направи кой знае какво впечатление, в игра се появи Мишел Платини. С влизането си Кишада поосвежи атаката на Лудогорец, но не можа да помогне за нещо повече. Дори с десет души гостите от Валенсия бяха на точното място във всеки един момент, рядко допускаха грешки и на контраатаки отново стигаха до положения.

В 79-ата минута влезлият като смяна Жуниньо Кишада получи директен червен картон от френския съдия. Нападателят на Лудогорец реагира на реплика на Жоао Перейра в наказателното поле на Валенсия, тръгна към него и го блъсна на земята, заради което бе изгонен.

Двубоят по минути ТУК

ЛУДОГОРЕЦ - ВАЛЕНСИЯ 0:3
0:1 Антонио Бараган (5), 0:2 Феде Картабия (34), 0:3 Филип Сендерос (59)


lud.jpg
ЛУДОГОРЕЦ
: 21.Владислав Стоянов, 80.Жуниор Кайсара, 4.Теро Мантула (62 - 11.Жуниор Кишада), 5.Александър Барт (46 - 55.Георги Терзиев), 25.Йордан Минев, 18.Светослав Дяков, 8.Фабио Ешпиньо, 7.Михаил Александров, 84.Марселиньо, 93.Върджил Мисиджан, 9.Роман Безяк 73 - 99.Мишел Платини)
Резерви: 91.Иван Чворович, 10.Себастиан Ернандес, 11.Жуниор Кишада, 17.Даниел Абало, 20.Шоко, 55.Георги Терзиев, 99.Мишел Платини
Наказани: Козмин Моци, Христо Златински
Треньор: Стойчо Стоев


val.jpg
ВАЛЕНСИЯ: 1.Диего Алвеш, 12.Жоао Перейра, 44.Филип Сендерос, 22.Жереми Матийо, 14.Хуан Бернат, 15.Хавио Фуего, 42.Сейду Кейта, 19.Антонио Бараган (65 - 8.Фегули), 17.Едуардо Варгас, 28.Феде Картабия (87 - 7.Жонас), 16.Пако Алкасер (56 - 5.Виктор Руис)
Резерви: 13.Гуаита, 5.Руис, 6.Ромеу, 7.Жонас, 8.Фегули, 24.Мичел, 31.Гая
Контузен: Рикардо Коща Наказан: Даниел Парехо
Треньор: Хуан Антонио Пици

Национален стадион: "Васил Левски" - 42 000 зрители
Съдия: Клеман Тюрпан (Франция)
Жълти картони: Жуниор Кайсара, Йордан Минев (Лудогорец); Жоао Перейра, Антонио Бараган (Валенсия)
Червен картон: Жуниньо Кишада (79-Лудогорец); Сейду Кейта (Валенсия-23)