Новият национален селекционер Любослав Пенев даде пресконференция в Правец, където днес събира избраниците си на лагер преди контролата с Унгария. Мачът е на 29 февруари в Дьор. Пенев обясни защо на този етап Димитър Бербатов няма да играе за България. Както е известно, Любо обяви при назначението си, че смята да разчита на нападателя на Манчестър Юнайтед, който преди година се отказа от националния отбор. В крайна сметка обаче, Пенев не изпрати повиквателни за контролата с Унгария не само на Бербо, а и на двамата лидери - Стилиян и Мартин Петрови.

"Разговарях с Бербатов. Каза ми, че към този момент не е подготвен да се върне в националния отбор. Ще имаме нов разговор. Вратата обаче остава отворена", коментира Любослав Пенев.

"Групата при мен няма да е много голяма. Списъкът няма да е дълъг. От днес започвам да си вадя наблюдения. В момента ме интересува работата през следващите три дни и контролата с Унгария. Всичко става по желание. Ако някой не желае, не иска, няма да го карам насила. Контролната среща си е контрола, но аз ще търся положителен резултат", каза селекционерът преди дебюта си начело на България.

"Трябват ми и ще търся сериозни и отговорни момчета, за да може да постигнем добри резултати. Футболисти, които се влагат във всяка една тренировка и всеки мач. Такива играчи искам", заяви Пенев.

"Аз съм оптимист, ще има резултати. Националният отбор е една ютия на дъното. Може да е малко, но ще я отлепя. Не само аз - помощниците ми, ръководството на БФС и футболистите... Всички заедно, вие също не се изключвайте (б.а. - обръща се към журналистите). Може да звучи самоуверено, но аз съм си такъв - смел. Искам отборът да изгради силен колектив и собствен стил на игра. Футболистите трябва да тичат много по терена и да се борят, защото не сме Испания или Германия - цък, цък. Ще практикувам тотален футбол. Няма от какво да се плашим. Трябва да играем това, което можем. Ако сме по-добри - ще победим, ако не сме, ще загубим. Това е. Но като за начало нека не се сравняваме с големите. Да караме по-скромно и работливо. Постепенно резултатите ще дойдат", допълни Любо Пенев.

Списък на футболистите за тренировъчния лагер и за приятелската среща с Унгария (тези играчи ще пътуват за мача с Унгария):
1.Стоян Колев (Черноморец Бургас)
2.Йордан Минев (Лудогорец)
3.Иван Бандаловски (ЦСКА)
4.Николай Бодуров (Литекс)
5.Петър Занев (Литекс)
6.Светослав Дяков (Лудогорец)
7.Владимир Гаджев ("Левски")
8.Христо Златински (Локомотив Пловдив)
9.Борис Галчев (ЦСКА)
10.Георги Миланов (Литекс)
11.Михаил Александров (Лудогорец)
12.Иван Стоянов (Лудогорец)
13.Емил Гъргоров (Лудогорец)

Списък на футболистите за тренировъчния лагер (част от тях ще играят за младежите в контролата с Полша, другите ще бъдат освободени, но няма да пътуват за мача с Унгария)
1.Пламен Илиев ("Левски")
2.Александър Александров (Черно море)
3.Росен Колев (Черно море)
4.Георги Терзиев (Черноморец Бургас)
5.Атанас Дреновички (Видима Раковски)
6.Стефан Велев (Берое)
7.Борислав Балджийски (Черноморец Бургас)
8.Георги Божилов (Черно море)
9.Симеон Райков ("Левски")

Футболистите от чуждестранни клубове, които ще пътуват за мача с Унгария:
Николай Михайлов (Твенте, Холандия)
Станислав Манолев (ПСВ, Холандия)
Валентин Илиев (Стяуа, Румъния)
Иван Иванов (Партизан, Сърбия)
Веселин Минев (Анталия, Турция)
Георги Сърмов (Касъмпаша, Турция)
Александър Тонев (Лех, Полша)
Валери Божинов (Лече, Италия)
Ивелин Попов (Газиантеп, Турция)