Преди дербитата от кръга "Левски" - ЦСКА и Литекс - Лудогорец "Тема Спорт" се свърза с Люпко Петрович. Сърбинът е идеален събеседник - бе два пъти треньор на сините и сърцето му "остана" на "Герена". След това води и Литекс, а преди десетина дни гледа на живо Лудогорец - Лацио (3:3).

- Г-н Петрович, в България предстоят две дербита този уикенд - вечното между "Левски" и ЦСКА, както и битката за първото място между Литекс и Лудогорец...
- Чакайте, дайте да започнем отзад напред, защото лидери са провинциалните тимове. Лудогорец ги наблюдавах срещу Лацио и имам пресни впечатления. Според мен разградчани разполагат с много силен отбор. И като ги съпоставя с другите състави, са фаворит за титлата. Според мен те ще станат шампиони. Но това не означава, че ще спечелят в Ловеч. По-близо до победата в неделя е Литекс и именно този тим е фаворит в двубоя. С победа може да се превземе първото място и мисля, че оранжевите ще успеят да го постигнат.

- Литекс разполага с много млади играчи...
- Прекъснахте ме, а точно това щях да обясня. Според мен много играчи там се развиват отлично - Славчев, Попов... Но за този мач младите може да имат проблем. Не футболен, а психологически. Ако тези момчета не прегорят, то Литекс може да стигне до успеха у дома. Защото срещу Лацио Лудогорец показа доста колебания в отбрана. Те не са непобедими. Както ви казах - за мен Литекс е фаворит в срещата. Но ако погледнем по-глобално, то трябва да отчетем, че разградчани имат по-голяма дълбочина на състава и съответно по-големи възможности да стигнат до титлата. Отделно от това отборът им придоби много сериозна увереност чрез успехите си в евротурнирите. Показа го и срещу Лацио - изоставаше на два пъти, но в крайна сметка стигна до 3:3 и продължи напред. Това значи, че съставът има характер и вярва в силите си.

- Ще успее ли вашият бивш помощник Златомир Загорчич да излъже Стойчо Стоев?
- Заги върши отлична работа в Ловеч. Но това не трябва да изненадва никого. Той показа, че се справя със занаята още във Войводина Нови Сад. Пренесе опита си и в Ловеч. Резултатите не закъсняха. След година-две ще е отличен треньор. Мога да го твърдя със сигурност.

- Кой от играчите на Лудогорец ви прави най-голямо впечатление?
- Първо трябва да отбележим, че това е много добре сглобен отбор. Лацио, колкото и да не е във форма в I момента, след мача с Лудогорец победи Фиорентина като гост с 1:0. Трябва да се каже, че с оглед показалото в двата мача разградчани заслужено продължиха напред. Колкото до играчите - бих отличил лявото крило Мисиджан. Освен него, добро впечатление пращят централният нападател Роман Безяк, както и плеймейкърът Марселиньо. С тях тримата Лудогорец може да победи всеки в България.

- "Левски" - ЦСКА е запазена марка, но погледите този път не са насочени в обичайната висока степен към тях. Защо?
- Е, това си остава мач №1 на България. Но е нормално, защото класирането сочи, че Лудогорец и Литекс са първи и втори, ЦСКА е трети, а Левски е още по-назад. Ще ме питате кой е фаворит във вечното дерби и аз ще ви кажа - погледнете подреждането и то ще ви даде правилния отговор. За жалост сините са в незавидно положение и затова и равният ще е успех за тях.

- "Левски" загуби с 0:3 първия сблъсък, а за купата в два мача не успя да вкара гол. Как да променят това?
- Левски играе много слабо и това е видно от всички. Сините са в криза, жестока криза. Дербито с ЦСКА е идеална възможност за отбора. При успех - ще се вдигне на крак, а при провал - ще отиде в пропастта и трудно ще излезе от нея до края на сезона. Сините трябва да влязат в двубоя много концентрирани и да се стремят да поведат, за да им е по-леко. Трябва да атакуват и да опитат първи да вкарат гол. Но пак ви казвам - в тази ситуация на постоянни промени в клуба и равенството ще е успех за Левски.

- Защо сънародникът Ви Славиша Йоканович не успя на "Герена"?
- Той е млад и перспективен треньор, има добри виждания за играта, чака го добро бъдеще. Но е още... зелен в професията. Беше му прекалено рано да поеме Левски, и то в такава трудна ситуация. Пред него имаше много и все големи задачи за решаване. В началото като че ли не осъзнаваше колко голям клуб е "Левски". Трябва обаче да кажем, че ситуацията след него не се е променила към по-добро. А на „Герена" все още са необходими промени - коренни, а не козметични. Като се започне от играчите в състава, премине се през начина на пра-вене на селекция и се стигне до цялостното ръководене на клуба. Бих дал един съвет за селекцията, защото е ясно, че тя не е добра, както и че не трябва да се взимат осем играчи наведнъж. Прави ми впечатление, че от привлечените чужденци няма нито един от Балканите. А точно те са близки по манталитет до българите, по-бързо се адаптират. Като доведеш бразилци и португалци - първо ги чакаш да се адаптират, и второ - не са наясно какво е "Левски", не знаят и последиците от загубите. Левски не е организиран клуб в момента и затова идват и бедите му.

- На „Герена" искат да си върнат Георги Иванов и да му дадат цялата спортно-техническа власт. Това правилен ход ли е?
- Гонзо вече бе веднъж всякакъв в "Левски". Тази година в Черно море му се отрази добре, помогна му да започне да се изгражда като треньор. Според мен ще е грешка отново Георги да се захваща с всички длъжности на "Герена". Мисля си, че му трябва опитен треньор, на когото да се довери. Защото видяхме, че като бе и директор, и наставник - сините пропаднаха. Според мен той може да стане треньор на Левски, но след 3-4 години. А сега да е директор и да си намери опитен човек. Такъв, който да направи добра селекция и да започне да вади отбора от кризата. Защото е жалко това, което се случва в "Левски". Всичко опира до организацията. С добра такава - подреден тим се прави за три месеца, а научен за половин година.