Станимир Стоилов пак я оплеска. След като в националния отбор сам си изцапа градения в “Левски” имидж, сега си мацна още едно, по-голямо петно. Този път като треньор в чужбина. През миналия декември Мъри за първи път пое тим зад граница. Пристигна с фанфари в Кипър, но си тръгна тихомълком. Набързо пропиля своя, а и на българските треньори в средиземноморския остров рейтинг. И най-вече в Анортозис, където преди години Гочето Василев го носеха на ръце. Сега Мъри също го взеха на ръце, ама не за да го подмятат нагоре, а да го изгонят.
 
Та погледнете клубния футбол в Кипър. От всичките им отбори през настоящия сезон само този на Станимир Стоилов отпадна рано-рано, а АПОЕЛ (Никозия) и АЕК (Ларнака) влязоха съответно в групите на Шампионската лига и Лига Европа. Срамът за Мъри бе безграничен, след като той и вече бившите му възпитаници изядоха шамари от скромния македонски клуб Работнички.
 
Преди години, когато напълно заслужено пишеше история с “Левски”, Стоилов го сравниха с Жозе Моуриньо. Не само заради сходните име и прякор, а заради успехите. Под негово ръководство “сините” достигнаха до четвъртфинал в турнира за купата на УЕФА, а през есента на същата 2006 година станаха първият наш отбор, влязъл в груповата фаза на Шампионската лига. Тогава Мъри беше само на 39 години и повечето специалисти му предричаха още по-бляскаво бъдеще.
 
В Литекс Стоилов забуксува, въпреки че спечели Купата на България през 2009 година. Гриша Ганчев искаше титла или поне попадане в групите на Лига Европа. Хасковлията обаче не изпълни нито една от заръките на благодетеля. Пропадането продължи и в националния отбор, където Мъри още повече омърли името си. За да го омърля съвсем в Кипър.
 
А сега накъде? Някои вече предричат завръщане в “Левски”. Други го пращат пак в Литекс. Трети – в националния. Т.е. – все на места, където Стоилов е бил. За чужбина – на този етап абсурд. За да поеме пак извън пределите на страната, Мъри ще трябва да изгради наново авторитета си. Трудна задача. Фактите показват, че повечето треньори не успяват да повторят старите си успехи, когато се върнат в “Левски”. Да, “сините” изпитват остра нужда от промяна, колкото и да си завират главите в пясъка Тодор Батков и Гонзо. Въпросът обаче е дали Станимир Стоилов е най-подходящият.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ