Бившият селекционер на младежкия национален отбор Михаил Мадански коментира актуалните теми в родния футбол. В интервю за Канал 3 треньорът заяви, че поема изцяло вината за слабото представяне на тима в последния квалификационен цикъл, завършил с катастрофална загуба с 1:5 от Словения.

Мадански пояснява, че е имал пълна свобода на работа и именно това не му позволява да хвърли вината върху никой друг освен себе си.

Специалистът и преподавател в НСА коментира конфликта с част от треньорите в „А“ група, които бойкотираха тима му като не освободиха свои състезатели за официални мачове на отбора.

Мадански коментира теми от различно естество като кои са следващите големи таланти на родния футбол, скандала от далечната 1993 г., когато бе замесен в опит за купуване на мач, тежкото състояние на ЦСКА и кой е големият фаворит за спечелване на титлата в „А“ група.

„Заставам твърдо зад думите си. Основната вина беше на треньорите на отборите, които не допуснаха състезателите си до участие. Получих информация и доказателства, че това са били решения на треньорите, затова и реагирах така спрямо тях. Направих си труда да проверя и няма подобен аналог във футболната история. Приех изключително лично отношението на Петър Хубчев. След направен разбор час преди мача да дойдат и да вземат човек, който така или иначе не могат да ползват... Въстанах срещу другото лице на българските треньори, срещу нарушаването на колегиалността и задължението, което трябва да питаят към националните отбори", започна Мадански.

„Клубове и треньори поставиха кариерите си над националния отбор. Не бях виновен, че бяха насрочени мачове за Купата на България. ЦСКА с Чочев и без Чочев отпаднаха. Берое с Горанов и без Горанов отпаднаха. Георги Миланов сам се обади и изяви желание да дойде и да помогне. Поколебах се, защото за такъв футболист, попаднал на такова високо ниво, нещата трябваше да се доуточнят и с Любослав Пенев. Терзиев също изяви желание да помогне на отбора. Работил съм с него и той е един от най-добрите защитници. Появиха се писания, че Чочев е предател. Той обаче игра във всички мачове и ми се обади да изяви желание да играе за отбора след мача на ЦСКА с "Левски". Всичко е плод повече на емоционални решения и преценки от страна на треньорите, които са подкрепени от своите клубни ръководители“, каза спецът.

Мадански не е контактувал с треньори, които определи като ревльовци, феодали и обвини част от тях, че „пишат футбол с „д“.

„С никого не съм се чул. Конкретно с тримата, които не пуснаха състезателите си, не съм контактувал. Имахме важни курсове за лицензи и пред самите треньори отговорно заявих, че ако искат да се развиват, трябва да обърнат внимание на личното си образование. Има неща като колегиалност и човешко отношение, на които никой не може да ги научи“, коментира Мадански.

„Два дни преди мача с Дания вече бе ясен титулярния състав, с който работихме. Стана ясно, че Карачанаков няма да започне титуляр. Той дойде при нас и каза, че ще е по-добре да помогне на ЦСКА. Каза, че е сигурен, че ще играе срещу "Левски". Каза, че има да си връща на Мулдер, задето му счупил крака. Виждаше се, че в ума си той беше на друго място. Казах му, че няма да започне титуляр и се разбрахме, че няма да има смисъл да използваме човек, който не е концентриран върху предстоящия мач. Ако щяха да го използват в ЦСКА нямаше да освободят и него заедно с Чочев. Заболяло го е от това, че него са го пуснали, а Чочев не“, каза вече бившият селекционер на младежкия национален отбор.

Мадански се върна и на случая от 1993 година, когато бе замесен в опит за купуване на мач на Янтра (Габрово) срещу Берое. Тогава той и Стефан Бачев бяха замесени в даване на подкуп в размер на 100 000 лева на играч на старозагорци.

„Някои хора обичат да го пускат този казус, когато им е удобно. Нито съм викан на разпит, нито съм арестуван от полицията, нито е поставян въпросът за участие в нещо, както се пише. Самият мач не бе за оставане в групата, а бе в началото на първенството. Не знам как се стигна до този случай Стефан Бачев да занесе парите в апартамента. Янтра дължеше пари на Бачев и той не искаше да играе. Парите му бяха изплатени от президента Дарин Цокев. Никой не може да ме убеди, че Бачев, който не бе взимал пари две години, ще се хване да купува мач. Нито е имало разследване, нито прокуратурата се е раздвижила. Обяснявал съм само пред вас за този казус. Някои хора просто напомпиха мускули за сметка на отбор като Габрово. Тогава нямаше лицензи, имаше треньорски права и ми бяха отнети за шест месеца. Бяха ми възстановени много бързо, защото още юни месец започнах работа като помощник на Пламен Марков. Знам каква е ситауцията и случаят. Част от замесените хора в тази ситуация трябваше да са все още в затвора“, върна лентата Мадански.

Спецът коментира и дали вижда нередности в първенството ни по отношение на съмнителните резултати.

„Най-нередно според мен е, когато на Коледа Манчестър Юнайтед падна от последния в първенството. Виждаме и кои фирми са спонсори на подобни отбори и не би било нелогично да си мислим, че по Коледа отборите връщат част от парите, които им дават спонсорите (смее се). Няма да е нелогично да кажа, че има подозрителни неща и в нашия футбол. Не знам обаче кой нормален човек знае къде и как да заложи за подобен мач. Нормален човек не може да заложи за подобен мач. Това ми е необяснимото. Невъзможно е да се случи типичният пример президенти да влязат в съблекалните и да кажат как ще завърши мача. Няма как да се случи и "Левски" и ЦСКА да уредят мач. Участвал съм в подобни дербита и това е невъзможно. За да се случи това - трябва да знаят всички. Няма как да стане от 0:2 до 2:2 без да знаят всичките 22 души на терена. Допреди години имаше услуги от типа да се връщат победи в двата дяла на първенството, но това да се дават пари по типичния пример - няма как да се случи. Не видях нищо нередно в мача на Локо (Сф) с ЦСКА в края на миналия сезон. ЦСКА просто пусна юношите, Локо трябваше да покаже, че е отбор и да бие. Не бе в рамките на феърплея, но не си мислете, че юношите са взели пари да паднат от Локомотив“, каза още Мадански.