Селекционерът Лотар Матеус описа състоянието на българския националния отбор в момента, сравнявайки го с растение без корени, за което той се грижи като един истински футболен градинар.

“Искам да постигна максималния успех при дадените обстоятелства и с наличните възможности. За да ви дам сравнение: Много по-трудно е и по-голямо предизвикателство да спечелиш шампионската титла с Борусия Мьонхенгладбах, отколкото с Байерн (Мюнхен)”, заявява Матеус в обширно интервю за немското списание “11Freunde”, в което говори само по футболни въпроси.

Веднага към него е върнат отговора: “Или да вземеш участие с България на Световно първенство...”

“Тук в България изходната позиция е същата, както и при предишните ми работи във Виена, Белград или Унгария. Хубавите години са преминали и отборът се намира в преход. Това означава, че задачата за мен като треньор е на първо време да създам настроение за преустройство. Трябва да си представите нещата така, сякаш на българския национален отбор му липсват корените, той се намира в преход. И моята задача е, да се грижа за това нежно растение, докато не събере нужната сила, за да не се откъсне от земята при следващия насрещен вятър”, допълва Матеус.

“На първа линия съм футболен треньор, но да, професиите си приличат понякога. Накрая е важно да обереш плодовете на труда си”, казва още германският специалист./БЛИЦ