Селекционерът на националния отбор Лотар Матеус обяви 25 футболисти за приятелския мач с Беларус на 10 август в Минск. Странно е отсъствието на двамата лидери на отбора Стилиян Петров и Мартин Петров. Още преди няколко дни се появи информация, че Стенли се е разбрал с Матеус и ще пътува за Минск, за да изиграе своя мач №102 за националите, с което ще изравни постижението на Боби Михайлов. Капитанът на “трикольорите” обаче липсва от състава. Няма го и Мартин Петров, който се намира в прекрасна форма по време на лятната подготовка на Болтън.

Опитният Станислав Ангелов също няма да бъде на разположение на германеца. След квалификацията с Швейцария през пролетта Матеус намекна, че няма да разчита на полузащитника и ще подмладява отбора. Самият играч обаче каза наскоро, че не се е отказвал от националния отбор. Освен това халфът на Анортозис в момента е контузен.

Първа повиквателна получава талантливият вратар на “Левски” Пламен Илиев. Останалите извикани вратари срещу Беларус са Николай Михайлов и Владислав Стоянов. С дебютна повиквателна за мъжкия отбор е и бившият играч на ЦСКА и настоящ на Лех Познан Александър Тонев.

Матеус е извикал общо 6 футболисти от ЦСКА – цялата титулярна защита в лицето на Бандаловски, Апостол Попов, Костадин Стоянов и Румен Трифонов, както Борис Галчев и Спас Делев.

От “Левски” са трима – Пламен Илиев, Йордан Милиев и Владимир Гаджев. Прави впечатление, че Матеус разчита само на 2 футболисти от Литекс - Бодуров и Петър Занев. Не са повикани Пламен Николов и Христо Янев.

От предварително повиканите футболисти на самолета за Беларус във вторник сутринта ще се качат 20. Националите се събират на 8 август (понеделник), в 14 часа в хотел "Хилтън" в София и ще направят една тренировка на българска земя. Заниманието е в понеделник на Националния стадион "Васил Левски" от 18 часа. Отборът лети за Беларус във вторник, 9 август, с чартърен полет в 10 часа.

Разширен състав на България:
1.Николай Михайлов (Твенте, Холандия)
2.Владислав Стоянов (Шериф, Молдова)
3.Пламен Илиев ("Левски")

Защитници:
4.Иван Бандаловски (ЦСКА)
5.Живко Миланов (Васлуй, Румъния)
6.Николай Бодуров (Литекс)
7.Апостол Попов (ЦСКА)
8.Костадин Стоянов (ЦСКА)
9.Иван Иванов (Партизан, Сърбия)
10.Петър Занев (Литекс)
11.Румен Трифонов (ЦСКА)
12.Йордан Милиев ("Левски")

Полузащитници:
13. Благой Георгиев (Терек, Русия)
14.Чавдар Янков (Ростов, Русия)
15. Борис Галчев (ЦСКА)
16.Владимир Гаджев ("Левски")
17.Николай Димитров (Касъмпаша, Турция)
18.Александър Тонев (Лех Познан, Полша)
19.Станислав Манолев (ПСВ Айндховен, Холандия)
20.Иван Стоянов (Алания, Русия)
21.Маркиньос (Анортозис, Кипър)

Нападатели:
22.Спас Делев (ЦСКА)
23.Цветан Генков (Висла, Полша)
24.Ивелин Попов (Газиантепспор, Турция)
25.Димитър Макриев (Криля Советов, Русия)