Селекционерът на националния отбор по футбол на България Лотар Матеус даде пресконференция преди контролата със Сърбия. Двубоят е на 17 ноември (сряда) на Националния стадин “Васил Левски”. Матеус събра футболистите на лагер в Правец и говори пред журналистите преди първата тренировка.

БЛИЦ ви представя цялото изказване на Матеус:

Човек по принцип не обича да работи в неделя следобед, но футболът е такава работа, която го изисква. Радвам се на предстоящия мач със Сърбия, на защото загубихме с 1:6 последната си среща с тях, а просто, защото трябва да достабилизираме представянето си. Имаме малко оставащи мачове до квалификациите, трябва да използваме тези срещи - те са важни. Още от първия ден на лагера ще се опитаме да се концентрираме за контролата със Сърбия. За мен като треньор, за целия отбор и за феновете е важно да се постигат резултати във всеки мач. Затова в сряда очаквам концентрирано представяне, все едно е квалификационен мач и става въпрос за печелене на точки. Радвам се, защото Сърбия играе като Черна гора, имат идентичен стил. Отправям поглед към квалификациите напролет, затова контролата със Сърбия е толкова важна. Би било прекрасно да се оттеглим за зимна пауза с добър резултат.

-Интересува ли ви, че последният мач срещу Сърбия бе загубен с 1:6? Затворена страница ли е случая с Домовчийски?
-Казах вече, че последният мач със Сърбия го загубихме с 1:6. Така че въпрос дали ме интересува резултата е излишен. Той е останал в миналото.
Вратата за Домовчийски е затворена, поне докато аз съм треньор.

-Защо Станислав Ангелов не попадна в националния отбор?
-Искам футболистите да играят редовно за клубните си отбори, а при Ангелов не е така. Ако започне да играе по-редовно, той има място в този отбор, важна част е и ще попадне в него. Познавам Станислав Ангелов от доста години и знам какъв опит носи в себе си. Аз обаче ще се придържам към правилата и към линията, която съм изградил. Един футболист, който не е титуляр в клубния си тим, няма да играе в националния тим.

-Същата ли е причината в състава да не попаднат Георги Пеев и Иван Стоянов?
-За Пеев имам различни виждания, може би нямаше да бъде титуляр срещу Сърбия и затова му спестих дългото пътуване. При Стоянов ситуацията е идентична като при Ангелов - записа малко мачове за Алания.

-Казахте, че ще имате български помощник, кой е той?
-Мисля, че не е тайна. В последните си мачове имах двама помощници на пейката. Г-н Мадански се занимава с младежката формация. Цанко Цветанов ще работи с мен, докато съм в националния отбор.

-Ще експериментирате ли около състава в контролата със Сърбия, или ще избистряте тима?
-Ако имах повече мачове на разположение, можех да си позволя повече експерименти. За съжаление имам малко време и трябва да се съсредоточим върху избистряне на един отбор, който ще играе в квалификациите догодина. Знам, че Мартин Петров няма да играе срещу Швейцария, затова Николай Димитров ще получи шанс в сряда. При Стилиян Петров ситуацията е подобна, но на неговата позиция имаме опитни футболисти - Чавдар Янков, Благой Георгиев. На позицията №10 - плеймейкърската, след отказа на Домовчийски, търсим нова алтернативи. Това не е хубава новина, но аз като треньор трябва да живея с контузии, наказания и с такива проблеми. Аз обаче съм тук, за да решавам такива проблеми.

-Не е ли прекалено крайно това решение към един млад футболист?
-Ако за един футболист не е достатъчно голяма чест да представлява националния отбор, той няма шанс при мен. Не мога да разчитам на човек, който веднъж ще каже “да”, друг път ще ми откаже. Така че, докато аз съм селекционер, той няма шанс да бъде повикан.

-Домовчийски знае ли, че няма да бъде част от тима?
-Още преди да се чуем втория път, при първия ни разговор, му казах, че ако откаже да дойде за мача със Сърбия, няма да играе повече.

-Срещнахте ли се с Платини, който е в България от вчера?
-Аз и Мишел се познаваме от 30 години и вчера вечерта се срещнахме. Казах му, че трябва да ни даде домакинството за младежи през 2013 година (смее се). Той ще го има предвид, надявам се да се получи.

-Вече гледахте няколко мача от българското първенство. Може ли да поканите някои чужденци, които се състезават в България?
-Чуждестранни футболисти не могат да играят в националния отбор, ако нямат паспорти. Ако имат - има няколко интересни футболисти.

-Затворена страница ли е националния отбор за Димитър Бербатов. Той в момента не иска да играе, но ако си промени решението, може ли да го върнете?
-С удоволствие бих имал в състава си Бербатов, както и Домовчийски, тъй като са добри футболисти. Аз самият съм достатъчно опитен и уважавам решението на самите тях.

-Има ли шанс Мицански да попадне в състава след отсъствието на Бербатов и Домовчийски?
-Вчера той вкара гол. Добър и бърз нападател е и ако покаже достатъчно добра игра, има шанс да попадне в националния отбор. Имам трима нападатели - Рангелов, Божинов и Макриев. Ако някой е по-добър от тях, ще бъде повикан, за да вдигне нивото на тима.

-Смятате ли, че случаят с Домовчийски ще бъде като пример за останалите футболисти?
-Винаги съм казвал, че всеки решава сам за себе си. Колкото за Домовчийски, той реши да не играе за националния отбор и ние трябва да приемем това решение. Когато човек реши нещо веднъж, няма връщане назад.

-Ивелин Попов напоследък играе като централен нападател в Турция. Може ли да го използвате на тази позиция?
-Той е нашият втори нападател и има пълната свобода в офанзивен план. Той е футболист с въображение, който се нуждае от свобода. Мачовете му срещу Уелс и Саудитска Арабия бяха изключителни, но вярвам, че и той има потенциал да съзрее още повече.

- Цветан Генков играе и вкарва редовно в Локомотив (София). Не сте ли доволен от него?
-Наблюдавах го и снощи, както и преди 3 седмици. Той е добър футболист, но точно в момента има други пред него в списъка ми, т.е. по-добри от него. Ще остане в разширения ми списък.

-Познавате ли играта на Сърбия?
-Познавам сръбския футбол много добре. Когато човек види Сърбия с какви футболисти разполага и къде играят, трябва да свали шапка и да признае.

-Казали сте нещо на Иво Тонев за съдийството на мача Литекс - Локомотив (София). Какво беше?
-Не съм говорил с него след мача, защото просто не можеше да се говори. Той ми посочи някои футболисти от своя отбор, за които каза, че са достатъчно добри. Нямаше нищо специално.