Ботев (Пловдив) ще бъде непоставен в първия квалификационен кръг на Лига Европа. „Канарчетата“ се класираха за участие в турнира, след като вчера победиха Лудогорец с 3:2 на финала за Купата на България.

„Жълто-черните“ нямат голям клубен коефициент в УЕФА и заради това ще участват в евротурнирите с националния такъв, който е 4,075. Ботев (Пловдив) ще бъде в една от осемте двойки в първия квалификационен кръг.

За момента са ясни само два от потенциалните съперници на пловдивчани. Това са хърватският Риека и казахстанският Тобол (Костанай). Другите шест тепърва ще станат ясни. Датският Силкеборг, полският Висла (Краков) и унгарският Пакш изчакват запълването на всички квоти, за да разберат дали ще бъдат сред поставените или непоставените.

Със сигурност срещу Ботев (Пловдив) не могат да се паднат шведският Елфсборг, румънският Корвинул Хундедоара, словашкият Ружомберок и бъдещият носител на Купата на Словения. Тези отбори също ще бъдат непоставени.

Ако Ботев успее да преодолее първия квалификационен кръг на Лига Европа, може да срещне Аякс. Нидерландският гранд и норвежкият Молде са сред поставените във втория кръг.