Литекс приема Лудогорец днес от 19:30 часа в Ловеч. Дербито между “Левски” и ЦСКА в събота поднесе на феновете достатъчно драма, която завърши с шест червени картона. Двуоят обаче беше на този етап най-много за третото място, на което се бетонира ЦСКА. Днес в Ловеч се срещат двата отбора, които от доста време диктуват темпото в българския футбол, всъщност – вече четири години. Литекс, а после и Лудогорец спечелиха по две поредни титли, което остави на сухо “Левски” и ЦСКА. Литекс и Лудогорец вече станаха модели за подражание. Най-вече заради изключително успешния начин на ръководене и успехи, както във финансов план, така и на терена.

Гриша Ганчев и Кирил Домусчиев са двамата, които нагледно показаха как се “прави” футбол в последните години. И не един и двама техни колеги са ги давали и продължават да ги дават за пример. Колкото и успешни да са двамата тръгват по различен начин да творят във футболното поприще.

3.JPGГриша Ганчев започна в онова време, началото на прехода, когато други правила диктуваха всичко в страната. Тогава Ганчев успя да донесе две титли на Литекс, след това промени тотално стратегията. Бизнесменът реши да инвестира в школа, да създава собствена продукция, от която след години да печели. Преди известно време БЛИЦ ви поднесе любопитна информация за това, което никой друг футболен бос не умее по-добре от Гриша Ганчев – сделките. За последните 20-ина години, в които Ганчев се занимава с Литекс, е спечелил минимум около 18 милиона евро от трансфери. Още по-печелившото за него е, че в последно време той продава собствени кадри, за които не е дал пари за трансфери. Така една по една “златните кокошки” на Ганчев от Академия Литекс започнаха да пълнят джобове, а академията захранва абсолютно всички национални отбори – от най-малките до първия тим с треньор Любослав Пенев. Така година след година “моделът Ганчев” стана абсолютен пример как може да се изкарат пари от футбол. Стойчо Стоилов и още няколко души прекарват месеци в Бразилия, Колумбия и къде ли не, докарват десетки чужденци, които след това се превръщат в поредните мъниста за благодетеля. Голямата болка на Гриша Ганчев в този момент, виждайки успехите на Лудогорец, е представянето на Литекс в Европа. За 20 години отборът от Ловеч така и не успя да направи нещо запомнящо се в турнирите. Да, имаше два-три проблясъка с достигане до 1/16-финал за Купата на УЕФА, но Литекс по-скоро остана производител на таланти, отколкото успешен отбор в Европа.

4_2.jpgКирил Домусчиев навлезе във футбола по абсолютно различен начин. Бизнесменът наля милиони в проекта Лудогорец и инвестира средства в готови футболисти заради липсата на собствени кадри. Точно като Ганчев и Домусчиев стана шампион в първите си две години начело на футболния клуб. Голямата разлика обаче идва от успехите на разградчани в Европа. Още при второто си участие Лудогорец направи фурор в Лига Европа и само след няколко дни ще играе 1/8-финал срещу Валенсия. Ако Литекс беше едноличен лидер като модел за подражание извън София в последните години, сега Лудогорец тотално превзе върха. И не само заради успехите, а и поради наглед професионалния начин на ръководене. Хората от Разград често обичат да казват, че не е нужно от много директори, а всеки да върши работата си. В Ловеч е същото, няма много директори, един човек решава всичко, но евроуспехите на този етап бледнеят. Разликата между Ганчев и Домусчиев идва и от изходящите сделки на боса от Ловеч. Гриша е признат на трансферния пазар, а Домусчиев до момента все още няма нито един трансфер в посока от Разград в чужбина. Вероятно съвсем скоро ще има заради успехите в Европа. Тогава може би Домусчиев ще изравни на колегата си от Ловеч и в тази графа.

Гриша Ганчев:
Роден на: 10 декември 1962 година
Родно място: Ловеч
Образование: Завършва средно спортно училище „Асен Драганов“ (Ловеч) с профил борба (1980) и висше образование във ВИИ "Карл Маркс" със специалност „Счетоводство и контрол“. Завършва школа по мениджмънт (дистанционно обучение) в Сейнт Луис, САЩ (1990).
Бизнес: автомобилостроене, петрол, захарни заводи, животновъдство
Женен, има син и дъщеря
Спорт: спонсорира футбол, борба, бокс, самбо, волейбол, мотокрос
Член на Изпълкома на БФС

УСПЕХИ:
4 пъти шампион (1998, 1999, 2010, 2011)
4 пъти купа на България (2001, 2004, 2008, 2009)
Суперкупа на България - 2010 година

В ЕВРОПА
2 пъти 1/16-финал за Купата на УЕФА (2001/02 и 2005/06)

Кирил Домусчиев
Роден на: 18 април 1969 година
Родно място: София
Образование:
следва индустриален мениджмънт и маркетинг в Техническия университет в София.
Бизнес:
фармацевтика, строителство, машиностроене, биотехнологии, ветеринарна медицина
Женен, има две дъщери от първия брак, близнаци, син и дъщеря от втората си половинка
Спорт: спонсорира предимно футбол
Член на Изпълкома на БФС

УСПЕХИ:
2 пъти шампион (2012, 2013)
1 път купа на България (2012)
Суперкупа на България - 2012 година

В ЕВРОПА
Осминафинал в Лига Европа (2013/14)