ПРОТИВ

Макар проектът за стадион-красавец да звучи като сбъдната мечта, истината е коренно различна. Той идва в неподходящо време и е абсурдно да се обвързва с предстоящата 100-годишнина на "Левски". Истината е, че има поне три изключително големи причини, поради които новият стадион не трябва да се реализира сега:

1. Сметка без кръчмар - до момента така и не беше обяснено откъде точно ще дойдат парите за новия стадион и колко ще струва той. Знае се, че има средства за първата част от реконструкцията. А след това? Подобен проект се стартира, когато е сигурно, че имаш средства не само да го завършиш, но и да го поддържаш след това. Защото подобно съоръжение в "Подуяне" няма как да генерира приходи, от които да се самоиздържа. Все пак "Георги Аспарухов" не е "Уембли", за да разчита на приходи от туристически обиколки, концерти и всякакви други дейности. Абсурдно е и да се чака на паркинг и съпътстваща инфраструктура, защото в този район паркирането е безплатно. Хотел и фен шоп също едва ли ще сработят. Първата идея отпада, понеже съоръжението е в краен квартал, а втората... "Левски" едва ли продава повече от 1000 фланелки на година, че да изкара достатъчно пари за поддръжката на новия стадион.

2. На гол тумбак - чифте пищови - Огромните средства, които ще отидат за новия стадион, могат да се похарчат далеч по-разумно. Като например - да се инвестира в детско-юношеската школа. В "Левски" често се бият в гърдите, че имат една от най-продуктивните академии, но истината е малко по-различна. Единственият "син" юноша в националния отбор в последните години е Владимир Гаджев. Останалите таланти, излезли от академията, са някакви еднодневки, които след година-две във футбола или се затриват в долните дивизии на Западна Европа, или пропадат в клубовете от родната "А" група. Факт е, че академията на Литекс за десетина години роди повече национали от тази на "Левски". Така че, в това отношение "сините" има на какво да наблегнат.

3. Къде са титлите - Идеята е на новия стадион "Левски" да се чувства комфортно при мачовете си от евротурнирите. В последните 5 години обаче тези срещи се броят на пръстите на едната ръка. Успоредно с провалите в Европа "Левски" се дъни и в родния шампионат. "Сините" не могат да хванат ръка за титлата вече 5 години. А конкуренцията на върха в "А" група става все по-сериозна с Лудогорец и възраждащият се "Ботев" (Пловдив). При това положение “Левски” ще се нуждае от доста повече пари, ако иска да остане конкурентоспособен и да вземе титлата. Съществува реална опасност "сините" да се окажат в положението на лондонския Арсенал - нов стадион и малко пари за отбора. Ако някой не се сеща - "артилеристите" нямат трофей повече от 7 години, защото финансите на клуба не му позволяват да е конкурентоспособен на останалите в Англия по отношение на трансферите. "Левски" също не демонстрира сериозна активност в селекцията. Случайно ли е, че новите попълнения са по-евтиният защитник на Черноморец Пламен Димов ("сините" искаха Георги Терзиев, но той се оказа твърде скъп), свободният агент Милен Василев и Михаил Иванов и Стефан Велев, за които клубът брои някой друг лев, но отново мина по тънката лайсна.

Забелязахте ли, че във всички причини неизменно присъства факторът "ПАРИ". Макар за мнозина положението на "Герена" да е цветя и рози, истината май е по-различна. Защото чаканите милиони от "Газпром" все още си остават само добро намерение. А двата основни спонсора – “М-Тел” и ВТБ не покриват всички средства необходими за годишната издръжка на клуба, камо ли да остават пари и за нов стадион. Така че, докато не се промени нещо, няма никакъв смисъл от събарянето на "Георги Аспарухов".

ЗА

Най-после в "Левски" решиха, че клубната база трябва коренно да се промени. БЛИЦ ви представя гледната си точка и за това, че одобряваме предстоящата модернизация на стадион "Георги Аспарухов":

1. Клубната база със стадиона, терените и всичко около тях - това е лицето на всеки един отбор. На никой левскар не му се иска на "Герена" вечно да бъде толкова мрачно, мръсно и отблъскващо, каквото е в действителност от години. И най-после се вижда светлина в тунела. Благодарение на човека, който дойде и умело започна да дърпа конците. Иво Тонев прави всичко възможно "Герена" да придобие европейски вид и най-после "Левски" да се чувства комфортно, като всеки голям клуб. Домът на "сините" е "Подуяне" и няма нищо по-хубаво от това той да бъде спретнат и да заприлича на модерно място, на което да се развиват не само спортни прояви, а и други мероприятия, за каквито намекнаха от "синия" клуб при подробното представяне на проекта.

2. Ръководството на "Левски" нямало пари, още не било подписало договора с "Газпром", а се захващало с модернизацията на стадиона. Чуват се какви ли не неща, постоянно се спекулира. Но само едно нещо е достатъчно, за да се успокоят левскарите. Иво Тонев и компания вече информираха, че са осигурени 20-те милиона лева, които са необходими за първия етап на стадиона. А именно той е най-важният. С тези 20 милиона изцяло обновени ще бъдат секторите "А" и този с най-върлите левскари - "Б". "За 100-годишнината искаме отборът да бъде в своя дом", коментира Иво Тонев, което е показателно за целта, която си е поставил. А когато Тонев назове дати, ги спазва... за разлика от много свои колеги с високи постове в клубове от "А" група. И щом се представя проект, предстои срутване на стадиона и старт на здравата работа, значи Тонев и Батков имат уверението на "Газпром", че ще инвестират. Договорът е просто въпрос на време да бъде официализиран.

3. Не само левскари, а и доста журналисти не гледат много позитивно на предстоящите ремонтни дейности на стадион "Георги Аспарухов". Пишещите братя нека се замислят само за едно. По-добре ли е да продължават да тъпчат по калните и тъмни алеи, докато бързат за поредния мач, или биха искали да прекосят красиви места и да влязат в още по-уютно място. Сега по-добре ли е да отразяваме мачовете на "Левски" от така наречения аквариум в сектор "В", където понякога едва сме дишали на 40-градусовите жеги... А и феновете несъмнено биха се чувствали много по-добре в нов стадион, отколкото в рушащ се, накъдето тръгват нещата с "Герена", ако той не бъде модернизиран.
ДРАГОМИР АНТОНОВ
ПЛАМЕН СЛАВОВ


БЛИЦ TV: Вижте новия стадион на "Левски"