Националният селекционер Станимир Стоилов даде първата си пресконференция преди световната квалификация с Ейре в събота. Двубоят е на Националния стадион “Васил Левски” от 20,30 часа. Мъри заяви, че се надява поне Станислав Ангелов да се възстанови за двубоя, тъй като Димитър Рангелов почти сигурно ще отпадне, а на негово място ще бъде повикан защитника на Литекс Михаил Венков.
Националният селекционер каза, че не е доволен от Данчо Тодоров, който се представил зле срещу Литекс.

Ето какво каза Станимир Стоилов:

-Г-н Стоилов, каква е ситуацията с контузените Димитър Рангелов и Станислав Ангелов? Ще има ли техни заместници?
-Двамата всеки момент трябва да пристигнат в България. Изчакваме да се придвижат до Бояна, за да може лекарят да направи нужните прегледи. При Димитър Рангелов трудно ще се получат нещата, тъй като три седмици не е тренирал и да очакваме чудеса, не вярвам. При Станислав Ангелов има повече шанс. Имам готовност да повикам техни заместници, ще бъдат поканени един или двама футболисти от България.

-Има ли повиквателна за Михаил Венков?
-Ако Рангелов е контузен и не се оправи, ще бъде поканен Михаил Венков.

-Голяма ли ще бъде разликата в играта от първия мач в Дъблин и в предстоящия?
-С оглед на това, че двойката нападатели Рангелов и Ивелин Попов ще отсъстват, е нормално да променим облика ни на игра. Двамата бяха с по-добра линейна скорост, имаха повече желание и хъс. Сега ще потърсим повече разиграване, нестандартни ходове.

-На каква позиция ще ползвате Димитър Бербатов?
-Аз смятам, без да съм говорил с Митко, че по-добре се справя там, където играе в Манчестър Юнайтед, да се нагърби с ролята на свързващо звено между полузащитата и атаката.

-Бихте ли пуснали титуляр Мартин Петров?
-Това, което видях от участието му в мачовете, се вижда, че Мартин не е в оптимална форма. До срещата в събота ще решим кой е най-добрият вариант за националния отбор, има време.

-Може ли да разчитате на сто процента на Валери Божинов?
-И за Божинов е същата ситуация. Той е малко по-напред от Мартин с подготовката. При него нещата стоят доста по-добре. Той направи и доста усилия, за да изглежда в добро състояние.

-Имате ли готов вариант за титулярен състав?
-Все още имам една или две позиции, върху които се двоумя. Не може да се очакват кой знае какви промени. Има задължителни промени, заради наказанието на Манолев и някои контузени. Не виждам причина да се притеснявам, защото знам, че всичките ми 18 или 19 футболисти ще изиграят мача с амбиция и ще защитят името на България.

-Какво очаквате от Ейре?
-Имаме запис от контролата им с Нигерия. В този мач съперникът игра с доста промени в състава, но запази облика си на терена. Моето впечатление е, че Ейре продължава да бъде сериозен отбор. Двубоят в София ще бъде доста по-тежък, отколкото в Дъблин. Гледах им доста от гостуванията, където играят безупречно. Време е ние да подобрим игровото си поведение в атака и да не допускаме грешки в защита. Надявам се да им нанесем първо поражение.

Трябва да продължим да налагаме същия стил на игра. В последните два мача видях нужната амбиция, хъс и желание да се бориш за България. Искам моите футболисти да знаят, че трябва да играят така, както го правят в клубовете си. Срещу Ейре трябва да се забавляват на терена, няма нищо страшно, няма от какво да се притесняват, но без борба и желание няма да стане.

-Защо ще повикате Венков вместо Рангелов?
-В момента, в който изпратих повиквателните, имах петима нападатели, така че един при всички положения щеше да отпадне. В същия момент все още имаме проблеми в защита. Това, което видях вчера от играта на Данчо Тодоров, съм доста притеснен, затова ще извикам още един защитник.

-Как ще парирате напрежението от търсенето на задължителни 3 точки?
-Трябва да има напрежение, тръпка и емоции. Футболистите играят в големи клубове, винаги са били под напрежение. Имаме играчи с нужния опит и самочувствие, надявам се те да помогнат на останалите.

-Очаквате ли хитрост от страна на Трапатони и изненада от негова страна?
-За мен е удоволствие да се срещна с такъв треньор и съперник. Не вярвам да се изненадаме, ние ще бъдем подготвени за всички тактически варианти на Ейре. Очаквам да играем още по-силно, отколкото в Ирландия.

-Извикахте Данчо Тодоров, за да не ви нападнат, че няма играч от ЦСКА?
-Той не ми хареса вчера като защитник. Просто мястото му не е на десния фланг на отбраната.

-Къде ще пуснете Живко Миланов?
-Все още не съм решил. Факт е, че нямаме типичен ляв защитник в националния отбор. Така бе за мачовете с Ирландия и Кипър. Все още не виждам типичен ляв бранител, който на вяска цена трябва да бъде повикан. Във всички случаи на този пост ще преквалифицирам някои от останалите защитници. Имам варианти - Топузаков може да играе там, Кишишев, Живко Миланов или Илиян Стоянов.

-Успяхте ли да поговорите с Митко Бербатов?
-Все още не сме разговаряли. По-важно бе всички да се приберат здрави. Не виждам защо трябва да се спекулира с мястото на Бербатов в Манчестър Юнайтед. Щом си в този клуб, няма какво да се говори и коментира. Бербатов най-точно осъзнава какво очаква от него българският народ. Той знае, че трябва да бъде във всеки един мач на високо ниво, да бъде играчът, който трябва да прави разликата между единия и другия отбор. Това важи и за други футболисти. Така че не виждам защо трябва да има притеснение. Той се намира в добра форма, надявам се в събота да разкрие максимума от възможностите си.

-Ще направите ли една открита тренировка за феновете, да могат да се докоснат до любимците си?
-Аз не си спомням да не съм допускал привържениците до играчите. Моето виждане е, че народът и отборът трябва да са един до друг, така че феновете почти винаги ще имат възможност да са сред футболистите. Не се съмнявам, че стадионът в събота ще бъде пълен и привържениците ще създадат тежка атмосфера, което ще ни помогне да може да спечелим.

-Обади ли се някои от Левски да ви благодари за титлата?
-В момента не е нужно някой да ми благодари за нещо. Вчера Литекс игра за себе си и собствения авторитет. Левски получи този шанс, така че не виждам защо някои трябва да благодари./БЛИЦ