Ботев (Пловдив) спечели Купата на България след победа с 3:2 над Лудогорец в спиращ дъха трилър на "Васил Левски". Шампионите пропуснаха дузпа в 101-ата минута, когато Руан Круз стреля над вратата и радостта бе за "канарчетата".

Това е четвърта Купа на България за Ботев след 1962, 1981 и 2017 г., когато отново беше победен Лудогорец (2:1). 

В четвъртата минута Антоан Конте се разписа с глава за радост на хилядите фенове на Ботев, откривайки резултата. В осмата Квадво Дуа изравни, а в края на първата част Ботев отново поведе. Мартин Секулич се разписа за 2:1. В 58-ата Уме Емануел бе точен за 3:1 за "жълто-черните", след което в 81-ата Руан Круз намали на 2:3, като в последните секунди на добавеното време пропусна да направи 3:3 и да се стигне до продължения. 

"Орлите" също преследваха четвъртата си Купа на България, но целта не беше постигната.

Освен спечеления трофей, Ботев си осигури и квота за евротурнирите през следващия сезон. "Канарчетата" ще играят в Лига Европа. 

Изненадващо титуляр на вратата на шампионите беше юношата на клуба Дамян Христов. 21-годишният страж, който пази за дубъла на "орлите" във Втора лига, заслужи доверието на Георги Дерменджиев за важния двубой с Ботев. Резерва му беше Пламен Пепеляшев, а Серджио Падт не попадна в групата. 

Лудогорец беше и без друг основен футболисти - Бърнард Текпетей, който изтърпяваше наказание. 

Финалът започна отлично за "канарчетата", които поведоха още в четвъртата минута. Възпитаниците на Душан Керкез изпълниха късо ъглов удар - Ивелин Попов центрира към Антоан Конте, капитанът на шампионите Антон Недялков увисна, а бранителят на Ботев се разписа с глава и Дамян Христов трябваше да вади топката от вратата си. 

Радостта на "жълто-черните" не трая дълго. Футболистите на Георги Дерменджиев реагираха като ужилени и се хвърлиха мощно в атака, като още в осмата минута изравниха. Рик Джонатан комбинира с Кайо Видал в наказателното поле и отклони към Квадво Дуа, който опъна мрежата зад Хидайет Ханкич - 1:1.

Последваха удари на Рик Джонатан и Дуа, но в аут. Четвърт час след началото „жълто-черните“ сгрешиха в защита. Дуа се измъкна зад бранителите на противника и се озова очи в очи с Ханкич, но от малък ъгъл не съумя да го преодолее. В 31-ата минута стражът на Ботев блесна с решителна намеса. Педро Нареси бе изпуснат и проби, стреля, но Ханкич успя да спаси. При последвалия корнер Якуб Пьотровски засече опасно с глава, но над напречната греда.

Пет минути преди почивката "канарчетата" оцеляха като по чудо. При центриране от статично положение Антон Недялков стреля, Ханкич плонжира и спаси. В самия край на първата част Ботев отново излезе напред в резултата. Мартин Секулич бе изведен в коридор, откъсна се сам срещу Дамян Христов и с шут по земя реализира за 2:1.

Нападателят обаче удари в главата вратаря на Лудогорец, но след като вече беше пратил топката в мрежата. Така че нямаше причина попадението да бъде отменено. 21-годишният Христов беше откаран с линейка в болница, а на вратата през втората част беше четвъртият страж на "орлите" Пламен Пепеляшев. Юношата на Лудогорец трябваше веднага да се намесва при удар на Секулич по диагонала и го направи по чудесен начин.

Към 50-ата минута дойде ред на Ханкич да се намесва. Педро Нареси проби отляво и стреля от границата на наказателното поле. Стражът на Ботев внимаваше и спаси. Последва мигновен отговор на Ботев. Секулич успя да се справи с Ноа Сонко Сундберг и Диниш Алмейда и комбинира с Ивелин Попов. Бившият капитан на националния отбор успя да стреля, но в аут.

Осем минути по-късно Ботев Пловдив изчака своя миг. „Канарчетата“ се възползваха от факта, че съперникът е високо изнесен в предни позиции. Сонко Сундберг сбърка фатално и подари топката на Мохамед Брахими. Той направи страхотен рейд отляво и комбинира с Уме Емануел. От непосредствена близост атакуващият футболист на Ботев преодоля Пепеляшев за 3:1.

В 68-ата минута Лудогорец пропусна златен шанс да се върне в мача. Квадво Дуа беше намерен в наказателното поле с центриране отдясно. Нападателят беше с гръб към вратата, но успя да комбинира с Пьотровски. Полякът стреля по земя – покрай левия страничен стълб на вратата на Ханкич.

Три минути по-късно Лудогорец намали изоставането си и върна интригата в срещата. Капитанът Антон Недялков беше изведен в наказателното поле. Той сви по земя към Руан Секо, който я насочи в долния десен ъгъл на вратата.

В 77-ата минута Брахими и Педро Нареси се сдърпаха след единоборство в центъра на терена, за което получиха жълти картони. 

Пет минути преди изтичането на редовното време Лудогорец получи пряк свободен удар, влезлият на смяна Тодор Неделев стреля директно, но високо над напречната греда.

Завършекът на финала беше изключително драматичен. Лудогорец атакуваше мощно, а защитата в жълто-черно се отбраняваше безпогрешно. В последните секунди на изтичащите 7 минути добавено време Драгомир Драганов беше привикан на ВАР, за да разгледа единоборство между Антоан Конте и Диниш Алмейда. Окончателното му решение беше дузпа за Лудогорец. Руан Круз застана зад топката в 101-ата минута, но я изпрати над вратата на Ханкич, Драганов сложи край на финала и "канарчетата" започнаха празненствата.
 

ЛУДОГОРЕЦ - БОТЕВ (Пд) 2:3
0:1 Антоан Конте (4), 1:1 Квадво Дуа (8), 1:2 Мартин Секулич (45), 1:3 Уме Емануел (58), 2:3 Руан Круз (71)

Най-интересното по минути:
1 - Начало на финала.
4  ГОЛ! 1:0 за Ботев след попадение на Антоан Конте. Защитникът се разписа с глава, засичайки центрираната от ъглов удар топка от Ивелин Попов. При ситуацията Конте бе изпуснат от Антон Недялков и наказа "орлите".
8
 ГОЛ! Рик Джонатан пусна извеждащ пас към Кайо Видал, който отклони към Квадво Дуа и той с левия крак прати топката между краката на Хидайет Ханкич. 
15  Квадво Дуа се измъкна зад бранителите на Ботев, озова се очи в очи с Ханкич, но от малък ъгъл не успя да го преодолее.
31  Отлична намеса на Ханкич. Педро Нареси напредна и стреля опасно, стражът на Ботев изби топката. При последвалия корнер Якуб Пьотровски засече с глава, но над напречната греда.
45  ГОЛ! 2:1 за Ботев, Мартин Секулич се разписа. "Жълто-черните" отнеха топката малко преди центъра на терена, Джеймс Ето`о изведе майсторски хърватина зад гърба на защитата. Секулич се откъсна сам срещу Дамян Христов и го преодоля, давайки преднина на тима на Душан Керкез.
45  При гола Секулич удари в главата Дамян Христов, който получи медицинска помощ. За нарушение обаче не може да става дума, тъй като двамата се сблъскаха, след като топката вече беше във вратата.
45+1 - Край на първото полувреме.
----------------------
46 - Начало на второто полувреме.
46  Пострадалият при гола на Секулич Дамян Христов е заменен от Пламен Пепеляшев, който застава на вратата на Лудогорец. Четвъртият страж на "орлите" също е на 21 години.
51  Добра възможност за Ивелин Попов, който стреля по земя покрай вратата на "орлите".
58  ГОЛ! Ботев поведе с 3:1. Сонко Сундберг сгреши фатално и подари топката на Мохамед Брахимир, който направи страхотен рейд отляво и комбинира с Уме Емануел, а той прониза отблизо Пепеляшев с точен изстрел.
68  Квадво Дуа получи топката в наказателното поле, подаде на Пьотровски, който шутира по земя - покрай левия страничен стълб на вратата на Ханкич.
71  ГОЛ! Руан Круз намали изоставането на Лудогорец до 2:3.  Капитанът Антон Недялков беше изведен в наказателното поле на Ботев, подаде към бразилския нападател, който реализира в долния десен ъгъл на Ханкич.
76  Напрежение на терена. Педро Нареси падна на земята, след като Секулич го удари в лицето.
77  Жълти картони за Брахими, Нареси и Джеймс Ето`o.
90 - Добавеното време е 7 минути.
90+7  Драгомир Драганов е привикан на ВАР, за да гледа ситуация за евентуална дузпа за Лудогорец.
90+9  ДУЗПА за Лудогорец заради фаул на Антоан Конте срещу Диниш Алмейда в наказателното поле на Ботев.
90+11  ПРОПУСНАТА ДУЗПА! Руан Секо стреля високо над вратата.
90+12 - Край! Ботев (Пловдив) победи с 3:2 и спечели Купат ана България.


ЛУДОГОРЕЦ: 67. Дамян Христов (46  69.Пламен Пепеляшев), 3. Антон Недялков (к)  (81  14.Дени Групер), 26. Ноа Сонко Сундберг, 4. Диниш Алмейда, 17. Сон, 30. Педро Нареси  (81  88.Тодор Неделев), 6. Якуб Пьотровски, 7. Рик Джонатан, 8. Клод Гонсалвеш (62  99.Руан Круз ), 77. Кайо Видал  (66  90.Спас Делев), 9. Квадво Дуа 
Резерви: 69. Пламен Пепеляшев, 5. Георги Терзиев, 10. Матиас Тисера, 14. Дени Групер, 18. Ивайло Чочев, 24. Оливие Вердон, 88. Тодор Неделев, 90. Спас Делев, 99. Руан Круз
Треньор: Георги Дерменджиев


БОТЕВ (Пловдив): 1. Хидайет Ханкич, 5. Йонас Там, 38. Константинос Балоянис, 17. Николай Mинков , 19. Антоан Конте  , 20. Антонио Перера, 10. Ивелин Попов (к) (84  79.Атанас Чернев), 15. Джеймс Ето`о , 31. Уме Емануел , 7. Мохамед Брахими  (90+2  28.Янис Карабельов), 9. Мартин Секулич  (76  4.Ехидже Укаки)
Резерви: 32. Матвей Игонен, 4. Ехидже Укаки, 16. Самуел Акере, 18. Димитър Папазов, 28. Янис Карабельов, 30. Лъчезар Балтанов, 40. Кристиан Нвачукву, 42. Ивайло Видев, 79. Атанас Чернев
Треньор: Душан Керкез 

София, Национален стадион "Васил Левски"
Съдия: Драгомир Драганов

Легенда:  - гол,  - aвтогол,  - жълт картон,  - втори жълт картон,  - червен картон,  - смяна,  - опасно положение,  - контузия,  - преглеждане на ситуация с ВАР

Еfbet Лига - сезон 2023/2024
Класирането в Efbet Лига
Купа на България - сезон 2023/2024

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!