Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!

"Левски" приема Лудогорец от 20:00 часа на стадион "Георги Аспарухов" в решителен сблъсък за шампионската титла. Гостите от Разград имат с 2 точки повече преди двубоя, като до края на първенството им предстоят мачове с борещия се за класиране в Лига Европа "Ботев" (Пловдив) и изпадналия от "А" група Монтана. "Сините" пък ще запишат служебна победа над Етър, както и ще приемат Славия в последния кръг на 25 май. 

Крайно любопитно е дали тази вечер на "Герена" най-после няма да спре уникалната рекордна серия на Лудогорец. Срещу тима на Ивайло Петев не е отсъдена дузпа вече 65 поредни мача в "А" група и Купата на България, т.е. от влизането на отбора в елита през лятото на 2011 година. Ако и днес няма промяна, впечатляващата серия ще набъбне на 66 двубоя в шампионата и за Купата, в които нито един съдия не е посмял да отсъди 11-метров наказателен удар срещу разградчани. През есента част от ощетените отбори надигнаха глава срещу въпросната любопитна статистика и попитаха възможно ли е в над 50 мача да няма дузпа срещу Лудогорец. На пресконференцията си преди дненият двубой наставникът на "Левски" Николай Митов засегна темата, казвайки, че ако "сините" получат правото да изпълняват наказателен удар, ще даде на Жоао Силва да застане зад топката.

Именно за португалеца и Базил Де Карвальо е дилемата пред треньора. Митов се чуди на кой да заложи за важната битка с Лудогорец. Де Карвальо е голмайстът на "Левски", а и на "А" група с 18-те си попадения до момента, но пък не се намира в най-добрата си форма. В същото време Жоао Силва отбеляза важни голове, като донесе и сладката победа на "сините" с 2:1 над вечния враг ЦСКА. Много вероятно е обаче Митов за пореден път да се довери на Базил Де Карвальо, а португалецът да се появи в игра в по-късен етап от двубоя.

Единственият проблем пред спеца е отсъствието на наказания Христо Йовов. Бижутера все пак беше включен в групата, за да може да е близо до съотборниците си и да ги надъхва, най-вече младите момчета. Мястото му в централната зона на терена се очаква да заеме Станислав Ангелов, който заедно със Стефан Велев ще играят опорни полузащитници. По крилата отново ще атакуват Гари Родригес и Кристовао Рамос, а зад нападателя най-вероятно ще играе Владимир Гаджев. В защитата на "сините" настъпва промяна заради контузията на Ромен Ели. Мястото му се очаква да заеме Димитър Везалов, който ще образува двойка централни бранители с Даниел Димов пред вратаря Пламен Илиев. На десния бек ще е Дъстли Мулдер, а на левия - Нуно Пинто.

Наставникът на Лудогорец Ивайло Петев също има въпросителна. Спецът се чуди кой да води атаката - опитният Емил Гъргоров или намиращият се в страхотна форма Роман Безяк. 24-годишният словенски нападател отбеляза 5 гола в последните 3 мача на шампионите и има голяма вероятност да стартира от първата минута на "Герена". Титуляри за гостите ще бъдат и бившите играчи на ЦСКА Иван Стоянов и Йордан Минев. Последният заедно с Жуниор Кайсара, Козмин Моци и Любомир Гулдан ще играят в защита, а в центъра на терена се очаква да започнат Светослав Дяков и Станислав Генчев, докато Мирослав Иванов ще е зад нападателя. По едното крило ще е Стоянов, а по другото - бразилецът Марселиньо.

Levski_.jpg
"ЛЕВСКИ" - ЛУДОГОРЕЦ

Днес от 20:00 часа
София,
ст. "Георги Аспарухов"
Съдия:
Георги Йорданов
Пряко по ТВ7

 
Вероятни състави:

"ЛЕВСКИ": Пламен Илиев, Дъстли Мулдер, Даниел Димов, Димитър Везалов, Нуно Пинто, Станислав Ангелов, Стефан Велев, Владимир Гаджев, Кристовао Рамос, Гари Родригес, Базил Де Карвальо
Резерви: Михаил Иванов, Орлин Старокин, Йордан Милиев, Роман Прохазка, Рене Михелич, Антонио Вутов, Жоао Силва
Контузен: Ромен Ели
Наказан: Христо Йовов
Треньор: Николай Митов

ЛУДОГОРЕЦ: Владислав Стоянов, Жуниор Кайсара, Любомир Гулдан, Козмин Моци, Йордан Минев, Светослав Дяков, Станислав Генчев, Иван Стоянов, Марселиньо, Мирослав Иванов, Роман Безяк
Резерви: Урош Голубович, Витиня, Мичел Бургзорг, Димо Бакалов, Жуниро Кишада, Михаил Александров, Емил Гъргоров
Контузен: Иван Чворович
Наказани: няма
Треньор: Ивайло Петев

Мачът през есента: Лудогорец - "Левски" 2:1

Любопитни факти:
* Лудогорец е единственият отбор в момента в "А" група, който е с положителен баланс срещу "Левски" – 3 мача и 3 победи.

* В цялата близо 100-годишна история на "сините" само един друг отбор има положителен баланс срещу тях в елита - столичният Завод 12, който вече не съществува. От шест мача срещу този отбор "Левски" имат само 1 победа, 3 равенства и 2 загуби (в периода 1954-1956 г.).

* "Левски" е с най-резултатното нападение в елита - 54 отбелязани гола, или средно по 2 попадения на мач.

* Тимът от Разград е с най-стабилната защита в първенството. От началото на сезона в "А" група Лудогорец е допуснал най-малко голове от останалите отбори - 12. Втори по този показател е ЦСКА. "Армейците" са допуснали 18 попадения в мрежата си, а "Левски" и "Ботев" (Пловдив) - по 19.

* "Левски" е получил 5 дузпи този сезон, от които е реализирал 4. Срещу "сините" са отсъдени 2 наказателни удара, които са вкарани.

* Срещу Лудогорец продължава да няма отсъдена дузпа в "А" група. Този сезон тимът от Разград е получил 4 наказателни удара, от които е вкарал 3 попадения.

* Двама футболисти са си отбелязвали автогол в полза на "Левски" този сезон - Сабри Бумела от Миньор и Ивайло Русев от Етър. От "сините" топката в собствената си мрежа е пращал Нуно Пинто - срещу Локомотив (Пд).

* Шоко от Лудогорец си е вкарвал автогол този сезон - срещу "Ботев" (Враца). Иво Иванов от Берое и Бобан Грънчаров от "Ботев" (Пд) са вкарвали по веднъж в полза на тима от Разград.

* "Левски" е най-грубият отбор в "А" група през този сезон. Негови играчи са гонени 5 пъти.

* Двама футболисти на Лудогорец са били гонени този сезон. Никой обаче не е получавал директен червен картон.

* В миналия кръг във Враца "сините" изравниха най-дългата си серия последователни победи през сезона, след като стартираха първенството с 6 поредни успеха.

* Тимът от Разград е спечелил 73,7% от шампионатните си мачове, откакто играе в елита, с което превъзхожда грандовете в български футбол - "Левски" (59,8%) и ЦСКА (61,3%).

* В миналия кръг "Левски" стана едва вторият клуб с 1100 победи от създаването на "А" група, повече има единствено ЦСКА - 1127.

* Лудогорец е в серия от 6 поредни победи в шампионата.

* Емил Гъргоров не се е разписвал в 15 поредни срещи за първенство.

* "Левски" е в серия от 10 поредни шампионатни мача без загуба.

* Лудогорец не е губил в 17 поредни мача за първенство.




"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ