Грандиозен скандал е на път да избухне заради трансфера на Абел Анисе от Черноморец в ЦСКА. Очакваната разправия започна днес, след като “червените” представиха официално, че са привлекли футболиста от Мадагаскар. Ръководството на Черноморец даде пресконференция по същото време и обяви всички подробности по случая с преминаването на Анисе в редиците на “армейците”. Изпълнителният директор на "акулите" Пламен Киряков поиска БФС да изхвърли ЦСКА от “А” група и да ги прати при аматьорите заради нерегламентираните действия.

Освен това шефът призова правата на Анисе и мадам Ба да бъдат спрени. Футболистът е върнал 3 месечни заплати по сметките на отбора, след което е заявил, че си тръгва от клуба, защото не са му платени тези 3 месечни възнаграждения.

“Въпросът е дали БФС има смелостта да изхвърли ЦСКА при аматьорите. Санкцията за Анисе трябва да е спиране на правата, защото ще има договор с два клуба едновременно. Ако някой плати 350 000 евро, ние нямаме право да спрем сделката, защото толкова е освобождаващата му клауза. ЦСКА искаше да плати 100 000 евро, с толкова да минат. Интерес към него има “Левски”, водени са преговори. Другият клуб е Александрия от Украйна, който е готов да го вземе. ЦСКА трябва да играе в аматьорския футбол. Могат да правят всякакви фокуси, но БФС трябва да реши дали ще следваме европейските правила или не. ФИФА ще бъде сезирана за две неща – отношенията между нас и Анисе и участието на ЦСКА в целия конфликт”, обяви Пламен Киряков.

„Към настоящия момент Анисе няма възможност да прекрати договора по вина на клуба. В началото на подготовката Анисе и мадам Ба дойдоха в клуба и самоволно напуснаха. ЦСКА изпрати писмо до нашия клуб, с което ни уведомяват, че са влезли в преговори с футболиста и се интересуват за неговия статут. Още същия ден им отговорихме и уведомихме БФС, че ЦСКА нерегламентирано влиза в преговори, уведомяваме ги за освобождаваща клауза от 350 000 евро. Един ден по-късно Анисе без да посочи причини ни уведоми, че счита договора за прекратен, като едновременно с това е върнал на клуба по сметки 3 месечни възнаграждения. Съобразно нормативната уредба на ФИФА статутът на играчите и трансферните им права не могат да бъдат прекратявани без причина. Трябва да има причина договорът да бъде прекратен. Това е абсолютно в нарушение на правилата. Ако по този начин започнат да се решават нещата, това ще промени българският футбол, защото като върне 3 заплати всеки футболист може да стане свободен агент”, допълни още шефът на Черноморец.

“Ние искаме Георги Божилов от Черно море, Георги Миланов от Литекс, Мишел Платини от ЦСКА. Ако това се приеме за нормален метод, ние ще влезем в преговори за всички тези играчи, представете си какъв хаос ще настане. Мадам Ба наистина е мадам и явно мениджърството и е между другото. По отношение не нея сме предприели действия и ще искаме временно да й бъдат отнети правата и да спре да се занимава с тази професия. Искаме да има официална позиция от Изпълкома на БФС и ПФЛ. Искаме да знаем дали такива са правилата в българския футбол. Знаем, че в световния не са такива, но искаме да разберем дали в българския са такива. Ние сме убедени, че никъде по света един футболист не може да бъде картотекиран в друг клуб, както Анисе. Ако той играе в друг отбор, искаме да кажем на всички български футболисти, че могат да върнат 3 заплати и да идат във всеки друг отбор”, завърши Пламен Киряков./БЛИЦ