В последните дни един от асовете на Черно море Родриго Енрике плати от джоба си своята откупна клауза в размер на 100 000 евро, за да отиде в китайския Мейджоу Хака. В света на милиардите, които пръскат за трансфери в Западна Европа, тази сума е капчица в океана, но за родната действителност това е отлична сума.

Още повече, че договорът на Енрике изтичаше в края на сезона и тогава той щеше да премине в друг клуб като свободен агент. Сега в Черно море прибраха 100 000 евро при реална стойност на 28-годишния бразилец от 500 000 евро. Така напускането на нападателя се оказва добра сделка за Черно море.

Една проста справка на изходящите трансфери на „моряците“ показва, че само за 1,5 години клубът е спечелил близо 6 милиона лева, отбелязва „Мач Телеграф“. Или по-точно казано – 2 960 000 евро. Най-мащабната сделка е тази за Мартин Минчев. Най-успешният продукт на варненския футбол за този век беше продаден на чешкия гранд Спарта (Прага) за 2 милиона евро през лятото на 2020 г.

Начален Бонус до 1000 лв. за онлайн казино игри от efbet

През същия трансферен период Черно море направи още един отличен изходящ трансфер. Патрик Андраде отиде в азербайджанския шампион Карабах за 150 000 евро. Сумата изглежда малка, но трябва да се отчете фактът, че футболистът пристигна на „Тича“ без трансферна сума от португалската четвърта дивизия.

Преди година „моряците“ взеха 100 000 евро за друга своя звезда – Матиас Курьор, който сега отново е при варненци. При предишния си престой в отбора обаче вкара 15 гола в 15 мача и накара турския Самсунспор да плати 100-те хиляди от европейската валута.

Доста успешен на „моряците“ се оказа и трансферът на Илиан Илиев-младши през миналото лято в Аполон (Лимасол). Кипърският тим плати 360 000 евро за българския национал.

През тази зима Черно море продаде още един футболист на Карабах. Заради трансфера на Леандро Андраде в клубната каса влязоха още 250 000 евро. Той също беше привлечен на „Тича“ от четвърта португалска дивизия, а в четвъртък игра за новия си отбор на „Велодром“ при загубата с 1:3 от Марсилия в 1/16-финалите на Лигата на конференциите.

Сякаш Варна се превърна в магическо място, от което много бързо можеш да минеш пътя от долните дивизии до участие в евротурнирите. Няма да е изненада, ако през лятото Черно море направи още изгодни изходящи трансфери. Оферти има за Сердюк, Пабло Гарсия и Виктор Попов.

Просто треньорът Илиан Илиев е направи перфектното сечение, защото камъкът си тежи на мястото. Той развива всякакви играчи – и такива от школата, и чужденци, за които не е платена нито една стотинка. Въпреки това изкара вече почти 6 милиона лева от изкуството да продаваш успешно без да влагаш почти нищо.

Еfbet Лига - сезон 2021/2022
Купа на България - сезон 2021/2022