Районната прокуратура в Пловдив внесе обвинителен акт срещу 25-годишния Иван Стоянов за уговаряне на футболна среща. Той е обвинен в това, че е предложил на непълнолетни футболисти пари, за да повлияят на резултата от мач, се казва в официалното съобщение. 

Става дума за Иван Стоянов - бивш играч на третодивизионния Гигант (Съединение), уточни пред "Дарик радио" прокурор Атанас Илиев. 

До 2015 гoдина Стоянов е бил активен футболен състезател. На неустановена дата през същата година на мобилния му телефон се обадил непознат мъж и му предложил да се срещнат в Пловдив, за да си говорят за футбол. Той се съгласил. На срещата при него отишъл непознат млад мъж и му разяснил, че иска от него да участва в манипулиране на мачове на отбора, в който играе, като за целта трябва да привлече и други свои съотборници. След като изслушал предложението, обвиняемият категорично отказал да се включи в подобно начинание и си тръгнал. 

В началото на месец октомври 2016 г. обаче Стоянов отново получил обаждане по мобилния телефон от непознат, който му предложил среща. На разговора дошли двама мъже, като единият бил същият, с който се видели предишната година. Те поискали да намери няколко футболисти от Локомотив (Пловдив) – юношески отбор до 19 години, които щели да участват в предстоящ мач от шампионата с Ботев (Враца). Двамата непознати искали от обвиняемия да предложи на няколко футболисти по 1000 евро, за да бъде манипулиран резултатът. За "услугата“ му обещали да получи „възнаграждение, от което ще остане доволен“. Стоянов се съгласява и разговаря с трима футболисти, които обаче категорично отказали да участват в манипулирането на мача и съобщили на своя треньор. По-късно била уведомена полицията. 

Предстои Районният съд в Пловдив да насрочи заседание по делото, уточниха от прокуратурата.