ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА!

Националният селекционер Любослав Пенев сподели на пресконференцията си преди контролата с Украйна, че няма проблем Иван Цветков да вземе участие в нея. Мачът е в сряда от 18:00 часа на стадион "Васил Левски" и ще бъде предаван директно по БНТ. Както е известно, звездата на "Ботев" (Пловдив) попадна сред избраниците на Пенев за проверката с украинците, въпреки че няма български паспорт. 33-годишният нападател, играл в "Левски" миналия сезон, се води холандски гражданин, където премина голяма част от кариерата му.

На брифинга Пенев се засегна, че на няколко пъти му беше задаван въпрос за уредената контрола с Казахстан за датата 4 юни. Предвижда се още една проверка за този месец, но селекционерът заяви, че може да разпусне отбора и да го заведе на море. За целта обаче "трикольорите" трябва да вземат 6 точки в квалификациите с Малта и Дания.

"Иван Цветков няма да има никакъв проблем да вземе участие в контролата с Украйна. След мача трябва да реши дали иска да получи двойно гражданство. От наша страна няма никакви проблем той да играе", коментира казуса Любослав Пенев.

"Това е последната ни среща за годината. Трябва да играем по подобаващ начин в сряда. Цялата година направихме добри игри и сега срещу Украйна искаме да докажем, че това е правилната посока. Разбира се, че ще търсим победата. Надявам се да повторим всичко положително, което се видя в изминалите 4 официални мача. Тези проверки съществуват, за да изчистваме проблемите, които имаме и грешките, които допускаме. Аз мисля, че футболистите, които са попадали в списъка ми, са показвали добра игра. Доволен съм и нямам забележки. Сигурен съм, че момчетата ще бъдат на ниво в сряда. Ще срещнем още един участник на европейското първенство. Украйна е много стойностен отбор. Ще подходим много сериозно към двубоя. Познаваме добре съперника. Вярвам, че футболистите ми ще изпълнят задачата много добре и ще се поздравим с успех в сряда", заяви националният селекционер.

"Всичко е наред с момчетата. Днес Николай Михайлов и Иван Иванов няма да вземат участие в тренировката, тъй като останаха на възстановителни процедури в Правец", каза Пенев.

Селекционерът на националния отбор отговори на приятеля си Христо Стоичков, който наскоро се оплака, че му връщат футболистите на Литекс контузени.

"Гарантирам, че когато футболистите излизат от националния отбор са в перфектно състояние. Веднага пояснявам какво е имал предвид Ицо. Това са едно или две момчета от юношеския национален отбор, които се контузиха. Футболът е контактен спорт и винаги могат да се получат контузии. Съжалявам, но това на всеки може да се случи. И в сряда някой може да получи контузия, дано не се получи това и всичко да е наред. Между мен и клубните треньори отношенията са ОК и аз нямам оплаквания", продължи Пенев.

"Има една дата на 6 февруари, на която не е разумно да провеждаме, каквато и да била среща. В този момент няма официални мачове и всички футболисти от българското първенство ще бъдат на подготовка. Мачът отпада. В България няма как да се проведе подобна контрола. Тази дата отпада. Имаме фиксиран противник на 4 юни, който е Казахстан. Ще се опитаме да запълним и още една от двете дати - 7 и 11 юни. Важното е да победим в сряда и след това ще мислим за мачовете през март. В момента Казахстан изобщо не ме интересува, не знам защо толкова ме питате за мача с тях. На 22 и 26 март имаме много важни две квалификации. Ако вземем 6 точки срещу Малта и Дания, може да разпусна отбора. Може да решим да отидем на море. Трябва да видим как е направен договорът. Юни месец е много далеч", продължи националният селекционер на България.

"Имаме моменти, когато лесно губим топката. Аз се стремя към това отборът трайно да я владее. Това е едно от нещата, които искам да изчистим. Когато можем, трябва задължително да владеем топката максимално дълго време. Освен хубавите неща има неща, които бихме могли да подобрим. Тези контролни мачове са именно за това", добави Пенев.

Селекционерът също така каза нещо много важно за евентуалното ни класиране за Световното в Бразилия през 2014 година. Става въпрос за евентуално наказание на УЕФА за расистки скандирания в последните ни домакинства.

"Нямам информация, че УЕФА иска да ни накаже. Не знам такова нещо. Ако ни накажат, трябва да се защитим. Трябва да защитаваме домакинствата си", каза Пенев.