Агентът Петьо Костадинов даде своя коментар пред Sportal.bg във връзка с трансферния скандал около таланта на Славия Филип Кръстев.

"Нямах никакво намерение да отговарям, защото целият този фарс е жалък. Като член на съвета на асоциацията на футболните агенти в България, трябва да взема отношение, колкотo и да изпитвам много сериозна трудност. Трудността е в това, че трябва да правя отговор на човек, с когото съм имал приятелски отношения. В същото време ни делят минимум два вагона книги, минимум 100 броя на вестник Култура, огромна бездна, изкопана от алчност. Беше ми изключително жалко да наблюдавам цялото това нещо, което гледах на запис.

Тъй като се правят опити да се говори с имена, аз сега ще кажа имена и ще обясня процеса, за да е ясно за футболната общественост за цялата тази пошлост на процеса, който в този момент тече.

Имената, които със сигурност трябва да знаете са - Цветан Тасев, Стоян Орманджиев и Лъчезар Танев. Има още едно чешко име, но няма да го спомена, тъй като този човек е свързан пряко и директно като скаут в Сити груп и той е част от този екип, който взе решение да даде старт на процеса.

Цветан Тасев е служител на моята фирма, който е регистриран скаут за откриване на таланти в асоциацията на Англия. Ние докладваме, когато правим оценка по английска система, която в България не е позната. Там трябва да си бил и трябва да са те обучавали, за да притежаваш нея.

Намесвам Орманджиев и Танев, защото това е едно общо усилие, те комуникираха по втората линия с другия скаут, когото аз познавам от много години. Говоря за чешкия скаут. Направихме екип, който взе решение на 7 май да даде старт на консултациите с Манчестър Сити. До този момент Кръстев не само е минавал секретно тестове за технически, тактически и т.н. познания във Фиорентина, сметки, които съм плащал аз. Оценяван от професор Виченцо Вердине. Това показва, че когато аз съм познавал Филип, тези хора още са се учили да пият бира", заяви той.

"На 7 май взехме решение да влезем в комуникация със Сити, защото към този момент имах работна комуникация с водещи клубове от Италия. Един от изключителните клубове на Англия, който стана шампион тези дни. Всеизвестно е, че директорът на академията Ник Маршъл е нещо като мой некръвен брат. Не е нужно да ме запознава някой, за да работя с Ливърпул. Аз съм регистриран агент в Англия. Взехме решение аз да водя, защото познавам най-добре средата и имам най-много връзки, които при необходимост да бъдат активирани.

Аз съм стар вълк и не съм от вчера в този бизнес. Усетих се, че е твърде възможно да се появят подводни течения, поради което поисках оторизация и от състезателя.

Той размахваше един документ вчера, в който с главни букви съм написал, а именно, че състезателят декларира, че не е давал други оторизации на други агенти и че няма подписан договор с друг агент. Следователно, ако е имал договор с Николай преди това, той лъже в оторизацията, а ако има след това - Николай няма място в сделката. Какво трябва да направя сега?

След като твърди, че семейството е насилвано и т.н. да взема, след като се прибера от Италия да съдя момчето затова, че документ, който е конфиденциален и свързан с много важни преговори за стойности, които ще вкарат в бюджета на България едни много сериозни пари и данъци, се размята нерагламентирано. Това ли да направя? Когато нещата станаха конкретни, бащата ми заяви, че иска друг да го представлява, аз му казах, че ще се оттегля, след като направя сделката. Видях в записа, че при видеовръзка със Сити груп и директорите на Манчестър Сити, е бил накаран Филип Кръстев да декларира, че аз съм му агент. Това е брутална и мръсна лъжа на човек, който никога не е чел вестник Култура. Преди да осъществим връзката попитах Филип Кръстев дали искаш това, или е наша амбиция, защото ако е само наша амбиция е по-добре да спрем. Той каза, че го иска. Насилие не може да има. Неговият дом и моят дом са на 300-400 метра един от друг", добави още Костадинов.

"Трябва да си призная, че за да тествам целия им екип от умници, нарочно накарах отсрещната страна в зоната премиите, защото тази глупост, която изрече, че договорът е бил смешен, е брутална лъжа. Планът е милионен. От него зависи как ще изкачва стълбата. Нито един агент не може да определя плана за стратегия на един състезател на група от ранг и капацитета на Сити груп. Никой не може да определя и преотстъпванията, тъй като инвестират милиони в този играч. Аз не правя трансфери в България. За 20 години имам изкарани в България 3500 лева. Позицията ми е, защото са налице рецидиви. В последната година има вмешателство в клубовете, крадене на играчи от клубове, играчи с много капацитет и нанасяне щети на клубовете. Това се случва от колеги, които са регистрирани от БФС, но не са членовете на нашата асоциация. Трябва да се подходи много сериозно към това нещо.

Всички колеги заедно да се съберат, не е възможно да ми стигнат и на половината млади състезатели, на които съм дал път. Само през последната година сме дали път на няколко човека. Димо Кръстев е градски на Николай, но няма нищо общо с неговото преминава във Фиорентина. Александър Кирилов никога не е бил в Славия, няма нищо общо с тях. Това е само сега. Какво да направя, че силните българи са от този отбор? Изнасял съм играчи в Англия, Италия, Чехия, Швейцария, Германия.

Аз нямам с кого да се съдя. От 90-а година, когато застанах срещу създаването на една партия, все още не управлява България. Хубаво е да си оберат перушините, когато тръгват на такава война и да бъдат малко по-възпитани. Съжалявам, че цялото това нещо се развива по този начин. Това са нещата, които сега ме болят. Никога не съм работил срещу него. Аз имам отношение към момчето и към работата си, когато се прибера от Италия, няма да го вкарам в съда, където мога да го спукам заради това, че този документ е излязъл.

Моята оценка е писмото, което получих след края на сделката. Писмото няма да го покажа, но то ми е оценката, изключително висока оценка", завърши Петьо Костадинов.