Членът на Изпълкома на БФС Петър Величков даде пресконференция, на която обяви плановете си преди предстоящия на 25 юни конгрес на футболната ни централа, както и каза дали Димитър Бербатов ще се кандидатира за президент родния футбол.

"Ясно е на всички, че работим в екип с Бербатов. Да, възможнa e тази конфигурация, ако имаме доверието на клубовете. Но целта на днешната пресконференция е друга - не кандидатури за президент на БФС, а да се проведе нормален конгрес и да се спазват правилата", oбяви Величков. 

"Не искам да разкривам нашата концепция. Но за мен поколението на Бербатов, на Мартин и Стилиян Петров трябва да поеме отговорност за ръководенето на българския футбол, но не бива да ги оставяме сами. Нужна им е подкрепата ни. Те са сериозни личности, с добра преценка, но БФС е организация, която има нужда от тежка реформа. Точно там аз виждам своето място", добави Величков, който започна брифинга си със следните думи: "Надявам се да няма разочаровани, че пресконференцията не е за кандидатури на БФС. Искам да поговорим за конгреса, който е насрочен за 25 юни 2021 г. Такъв конгрес ще има и много се надявам да бъде проведен и се надявам всичко да е нормално".

Начален Бонус до 1000 лв. за онлайн казино игри от efbet

"Октомври 2019 година държавата обяви, че не желае да работи с това ръководство на БФС. Тогава Михайлов подаде оставка, както и ние - членовете на Изпълкома. Моето разбиране беше такова, че ние колективно подаваме оставка с цел да се проведе нов конгрес и да се избере ново ръководство и да му бъде даден 4-годишен мандат. Духът бе такъв - ние да се оттеглим и да дойде ново ръководство. За съжаление след последното заседание аз бях много изненадан. Когато започнахме да преглеждаме документите за конгреса, ние не говорихме за 4-годишен мандат, а за такъв до 18 февруари 2022 г. Това ме наведе на мисълта, че някой трябва да излезе и да каже в каква посока вървим. На този конгрес, според подготвените документи, трябва да бъда гласувана оставката на президента и на останалите членове на Изпълкома. Само петима души обаче бяхме подготвени с писмени оставки, както и президента Михайлов. Останалите от Изпълкома - не", продължи Величков.

"Клубовете трябва да бъдат наясно с това, което се подготвя. Колегите трябва да проявят мъдрост, морал, и така както бяхме решили - да се оттеглим, да дадем път на нови хора. Не ми се иска да произведем някакъв тип ново ръководство Квазимодо. Не ми се иска това безвремие, вече година и половина, да продължава. И не ми се иска да харчим два пъти няколко стотин хиляди лева да правим конгрес сега и през февруари 2021 г. отново", каза бизнесменът. 

"Бербатов като футболист не се е провалял, аз в бизнеса не съм се провалял", подчерта той.

"На българския футбол не му трябват противопоставяния на футболисти от миналото и конфронтации, трябва му обединение. Предложението ми е на конгреса да има интегрална бюлетина, подписана един ден преди провеждането му от всички кандидати. Например, ако има 551 членове-делегати, да бъдат 551 бюлетини. Те да бъдат подписани ден преди конгреса. Това са едни детайли, които може би не са важни на този етап, но ако имам добра воля. Да няма манипулации и вотът да бъде приет от всички. Какво пречи при комисиите, които ще броят резултатите, да има наблюдатели на всеки на един от кандидатите? Така трябва да бъде. Ако имаме воля, можем да създадем точно такива правила", каза Величков.

"Вие откъде знаете, че не съм предложил този начин на гласуване (б.р. - за бюлетините). Няма да коментирам в момента неща, свързани с миналото. Не искам да се връщам назад, да не злепоставям никого. Гледам напред. Да, член съм вече на два Изпълкома. Много неща научих за футбола през тези 8 години, повечето от тях как не трябва да се правят", продължи той.

"Когато дойде подходящото време, нашият екип ще обяви предложението за президент, както и кои са другите хора", добави Величков. 

"Уважавам Венци Стефанов. Не само във футбола сме имали пресечни точки. Той години наред дава във футбола. Той самият е пълен с добри намерения. Аз съм убеден, че всички хора имат добри намерения. Но не съм убеден, че тези хора имат капацитета за това. За мен не е добре да се използва подобен език, и то за човек, който редом с Христо Стоичков е стигнал далеч във футбола. Нека да не търсим там конфронтация и злепоставяне. Тази спекулация по отношение на Бербатов. Аз не искам да се изживявам като адвокат на Бербатов. Попитайте го и него, той също ще ви каже своята версия. Аз я знам и я уважавам. Венци Стефанов е сериозен фактор в българския футбол. Той е от тези хора, които казват нещата с истинските им имена. Не приемам това, че хората, които са давали трябва да управляват. Но ако следваме тази логика, трябва да споменен и Младен Михалев. Трябва да седнат на една маса - Михалев, Кирил Домусчиев, Гриша Ганчев, колегите от ТИМ, да извадят тефтерите и да теглят чертата. И който дава най-много, той да управлява. Ако това е начина, да го направим...", добави Петър Величков.