ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА - ТУК!

Бившият елитен съдия Петър Янински осъди остро поведението на Таско Тасков по време на мача “Ботев” (Пд) – Лудогорец 0:1. Както е известно, реферите отмениха гол на Иван Цветков и не отсъдиха дузпа в полза на пловдивчани.

“Всичко, което се случва, е отражение на действителността. На "морала" на футболните ръководители. “Ботев” определено беше ощетен. И в двете ситуации - и при засадата, и при дузпата. При отменения гол имаше човек от “Ботев” зад гърба на защитата, но това не беше Цветков, който вкара гола. Ако е имало засада, то страничният съдия закъсня с маркирането й, което пак е грешка. При дузпата обаче две мнения няма. Съдията сгреши. Ръката на играча на Лудогорец беще далеч от тялото – 100 процента нарушение”, коментира Янински пред БЛИЦ.

Според него съдийските грешки в полза на Лудогорец се превръщат в тенденция, която не е случайна.

”Лудогорец действат като Литекс през 1998 и 1999 година. А това е лошо. Но вината е в Съдийската комисия и БФС. Още в началото на сезона казах, че хората от СК трябва да бъдат сменени. Вместо това им назначиха за шеф Никола Джугански за председател. Та този човек никога не е бил ръководещ съдия. Не е дал един начален сигнал, не е свирил фаул или дузпа в живота си. Как той ще коментира ситуацията с ръката в наказателното поле на Лудогорец?”, продължи още Янински.

Той взе отношение и по скандала с видеоклипа, показващ как шефовете на Лудогорец дават вечеря за съдиите, които отрязаха главата на Черноморец в края на миналия сезон.

“Никъде не пише, че е забранено да се вечеря с ръководството на клуба домакин. Дори и в УЕФА няма подобно ограничение. Важното е да няма изцепки по време на тези вечери. Иначе с една водка и мешана салата няма как да купят един рефер. Но има едно голямо НО - в случая поведението на Стефан Спасов и Цветан Трифонов противоречи на морала. Спомнете си мача – неотсъдена дузпа за Черноморец, спорен наказателен удар за Лудогорец. Изгониха Херо с полиция от стадиона. Аз мисля, че не е редно, когато мачът е бил толкова скандален, когато си отрязал главата на единия отбор, да седнеш на една маса с ръководството на другия тим. Но пак казвам, че вината е в Боби Михайлов и в Съдийската комисия. Той си назначи тези послушници в комисията. И докато те са във футбола, нещата ще продължават по този начин. Погледнете един от членовете – Кольо Данев. Навремето го извадиха от “А” група, защото не покриваше физическия норматив. И след време тихомълком той започна да управлява реферите. Това не е смешно, направо е жалко. Така че не се учудвайте, че съдиите не могат да свирят добре. Макар че за мен Таско Тасков е човек, който може да ръководи мач много добре. Но мисля, че за двубоя в Пловдив му бяха напълнили главата с глупости”, завърши Янински.