Бившият елитен съдия Петър Янински продължава традицията да анализира съдийството в “А” група след всеки кръг. Този път реферите бяха пощадени от острото му перо, но не може да се каже същото за шефовете им.

"За мен цялата седмица бе изпълнена с интересни неща по отношение на съдиите. Този път обаче смешни станаха шефовете на комисията, докато реферите се справиха на добро ниво.

Всичко започна в понеделник с онази абсурдна среща, организирана от съдийската комисия, на която трябваше да се изясняват проблемите на гилдията. Недопустимо е съдия да каже, че не е ставал от масата, надебелял е и си е правил “чики-рики”. Подобно нещо няма аналог в България. Преди време Димитър Димитров - Каубоя се извини за своя грешка, но от човешка гледна точка, а не защото е подхождал несериозно. Изказването на Христо Ристосков обаче показва, че нещата са били наистина извън контрол.yan.jpg

Второ, Съдийската комисия показа, че няма достойнство да поеме отговорността за всички скандали в последно време. Стовариха вината върху президентите и журналистите, но в крайна сметка не те, а реферите ръководят мачовете. Тук ме изненада поведението на медиите, които премълчаха това изказване. Ако в Англия или Италия шефът на съдиите обвини журналистите за грешки на реферите, той ще бъде разпънат на кръст.

Трето, СК стана за смях с решението да покани президентите на клубове на своето заседание. Такова нещо няма аналог в цял свят. Нали комисията уж е независима, защо тогава викат президентите? Или е независима, защото от нея нищо не зависи. И председателят на СК Никола Джугански каза нещо скандално. Знаел, или чувал, че определени съдии имали отношения с клубни босове и гледал да ги разминава!? Е как той, като председател, търпи подобно нещо? Като имат отношения – махай ги, а не им подбирай мачовете!

Като се изключат тези събития, последният кръг премина без големи скандали. Единственото изключение е отмененият гол на “Ботев” (Пд) при загубата от Берое с 1:2, където засадата беше безспорна. От СК обаче явно се уплашиха и решиха да извадят онази графика, с което си вкараха голям автогол. Видяхте, че и от “Ботев” не си замълчаха, показаха истинската линия, видя се, че нападателят им е на една линия с отбраната и СК отново се изложи.

Поздравления обаче заслужава съдията на мача Пирин (Гоце Делчев) – “Левски” (1:1) Мартин Богдев. Не се поколеба да посочи дузпа за домакините и не допусна сериозни грешки, с които да повлияе на резултата. Спори се за ситуацията в края на мача, за настъпването на Базил де Карвальо, но за мен подобно нещо може да се изпусне, защото нямаше замах в движението на крака на нападателя.

Въпреки проблемите около покриването на физическия норматив и Георги Йорданов се справи на ниво в мача ЦСКА – Лудогорец (0:0). Той също не допусна сериозни грешки и нито един от двата отбора не може да го упрекне, че е повлиял на резултата. Напротив, свири много добре.

Това ми е мнението и за съдийството на всички останали срещи в “А” група. Отново се чуват оплаквания тук там, но според мен този път нямаше грешки, които да влияят на резултатите или да е демонстриран нееднакъв критерий при взимането на решенията, с което да е ощетен даден отбор".