Черноморец посреща ЦСКА в Бургас днес от 20:00 часа. За мнозина, в това число и за привържениците на “червените”, това е просто поредният мач в “А” група. Не така обаче стоят нещата за бургазлии. За тях ЦСКА е мръсна дума – синоним на футболното зло. От край време (13 години) в морския град недолюбват “аремйците”, а събитията от последните 12 месеца допълнително нажежиха страстите. Така че Стойчо Младенов и възпитаниците му трябва да свикнат с мисълта, че отиват на война и ако искат да спечелят, трябва да се мобилизират точно като истинска армия.

Всъщност, причините за омразата на Бургас към ЦСКА са пет, а началото на конфликта е от далечната 1999 година. Тогава “червените” привлякоха за 600 000 лева техничния Димитър Трендафилов от Нефтохимик. Сделката бе парафирана от Илия Павлов, но след идването на Любо Пенев на шефското кресло в ЦСКА, парите случайно спряха да се изплащат. Босът на “шейховете” Христо Порточанов обаче реагира светкавично. Той подаде жалба в БФС и в крайна сметка трансферните права на ЦСКА бяха замразени (звучи познато нали?) Така ЦСКА остана с един отбор за мачовете от евротурнирите, в който новопривлечените по онова време Генчо Симеонов, Иван Литера, Ненад Лукич, Саша Мъркич имаха право да играят и друг за “А” група. Всъщност, за двубоите от родния шампионат треньорът Димитър Пенев имаше на разположение около 16 човека. Томахавката на войната временно бе заровена, когато Васил Божков смени Любо Пенев начело на ЦСКА и уреди въпроса с бургазлии. Най-комичното в случая бе представянето на Трендафилов на “Армията” - 14 мача, 2 гола и спечелена купа на България.

Ако някой си е мислил, че с идването на Васил Божков се слага край на напрегнатите отношения по оста Бургас – “Българска армия”, дълбоко се е заблуждавал. Точно година по-късно напрежението между двата клуба пак ескалира. Този път заради опорния полузащитник Тодор Янчев, който и в момента извежда “червените” с капитанската лента. През 2000 година Тошко носеше екипа на Нефтохимик, а приятелката му и бъдеща съпруга Деляна бе секретарка на Христо Порточанов. В един момент обаче ЦСКА прояви сериозен интерес към халфа и той прецени, че е по-добре да напуснат “семейната фирма” в Бургас и да се устроят в София. Порточанов естествено не искаше и да чуе за нещо подобно. Точно тогава Деляна направи хитър женски номер, с който осигури свободата на любимия си. Тя скри оригиналите на договора и анекса на Янчев с Нефтохимик. Така в края на сезона Янчев имаше доказателство черно на бяло, че договорът му е изтекъл, а Деляна попречи на Порточанов лекичко да манипулира документите.

Точно пет години след скандала с Трендафилов Бургас отново обяви война на ЦСКА. Този път генералът, който поведе битката с “червеното” зло бе Пламен Киряков, който в момента е изпълнителен директор на Черноморец и залива с писма срещу ЦСКА всички институции от БФС до УЕФА и обратно. Тогава Киряков заемаше същия пост в Нефтохимик, а ябълката на раздора бе Стойко Сакалиев. Киряков дори бе заплашил “червените”, че ако пуснат Стойко в мачовете от евротурнирите, ще отнесат служебни загуби от албанския Тирана. Е, не стана така, Сакалиев игра за ЦСКА, а Нафтата загуби битката за нападателя. Сагата около преминаването му обаче продължи близо две години, веднъж бе на “Армията” като преотстъпен, после се върна в Бургас, после пак в ЦСКА, абе луда работа...

През 2010 година тъкмо изглеждаше, че отношенията между бургазлии и ЦСКА ще се нормализират. “Червените” искаха нападателят Мишел Платини и съвсем легално заявиха интереса си към него. Нямаше откраднати документи, нямаше разминавания с преотстъпвания и други скрити хватки. Вместо това двете страни седнаха и подписаха договор за покупко-продажба. Според него “червените” трябваше да преведат 600 000 евро на няколко транша. Е, да, ама не. Подписан договор не означава изпълнен договор. ЦСКА спря да плаща, а от две години насам Черноморец пак пише писма до БФС и УЕФА с искания “червените” да останат без лиценз. Междувременно водеха и няколко дела в граждански съд, където също бе постановено, че “армейците” имат да дават едни пари, ама бургазлии пак останаха в ситуацията “ще имат да взимат”. Междувременно Платини бе продаден на Динамо (Букурещ), бургазлии поискаха процент и от тази сделка. Бразилецът пък после се върна в ЦСКА и изобщо получи се един истински сапунен сериал.

Покрай неуредиците с Платини бе ясно, че ЦСКА трудно може отново да прави бизнес с Черноморец. За това, когато си харесаха нападателят Абел Анисе решиха вместо да го купуват – да си го приберат без пари. Намери се един мениджър-адвокат – Георги Градев, който откри сериозен пропуск в договора на мадагаскареца. Така Анисе върна три заплати и се оказа свободен агент. Пламен Киряков обаче реагира светкавично, написа нова камара жалби. БФС разгледа документите и направи сериозно прозрение. Трудовият договор на Анисе с Черноморец е прекратен по закон, но без основателна причина. Така футболният съюз спря само състезателните права на нападателя, което бе достатъчно той да пропусне пролетния полусезон. Сега “червените” понесоха и нов удар, като им спряха трансферните права до 31 август, за нерегламентирани разговори с Анисе и подстрекателство да напусне Бургас.

Ето това е фонът на омразата, на който днес Черноморец ще се изправи срещу ЦСКА. Предвид всичко казано до тук е ясно, че сблъсъкът довечера няма да е просто една футболна среща, макар играчите и на двата отбора да не мразят съперниците си.
ДРАГОМИР АНТОНОВ/БЛИЦ