ЦСКА започна днес зимна подготовка. В 12:30 часа треньорът Христо Янев даде пресконференция заедно с Пламен Марков. И двамата не казаха почти нищо, т.е. нищо важно и съществено въпреки че говориха около 30 минути. Отборът запазва досегашния си състав, новите не са ясни, а може и да няма такива, глобално не е ясно бъдещето на клуба, не са ясни контролите, нито пък къде ще се проведе вторият лагер от подготовката. Общо взето всичко се сглобява в движение. Имало е планове за подготовка на едни места, но в последния момент те са били променени. Така накратко казано във вторник футболистите тренират от 11:00 часа, след това обядвят и заминават с автобус за Турция (Анталия). Там ще останат 10-12 дни и ще изиграят една контрола (не е ясно срещу кого). След това мъглата продължава да е пълна. Поне на този етап. Не е ясно къде ще е вторият лагер, нито противниците за контролите.

Точно в 13:00 часа Христо Янев влезе в съблекалнята за първи разговор с момчетата за новата година. Той продължи 90 минути. И завърши с бурни ръкопляскания от страна на футболистите. В 14:30 часа играчите излязоха, но не бяха изведени, както традиционно се случва на всяка първа лятна или зимна тренировка - от домакина бай Добри, който лисваше менче с вода за здраве. "В средата на годината сме, не е първа тренировка", опита да излезе от ситуацията легендарният домакин на ЦСКА. Да ама всяка зима поне от 15 години менчето с вода неизменно присъства на първата тренировка за новата година. Вероятно някои ще отчетат, че това са подробности, но и те изчезвайки от ежедневието на ЦСКА, картината става още по-тъжна. Каквито бяха повечото от играчите. Почти всички с малки изключения излязоха без кой знае какви усмивки на лицата, с наведени глави и никакъв контакт с чакащите ги часове журналисти. Не че е задължителен. "Да бяха казали по едно добър ден или за много години. Не че това са първите играчи, които не го правят, но все пак...", коментираха колеги от гилдията.

Нямаше фенове. Нито един. Само двама-трима по-възрастни мъже, които гравитират постоянно около стадиона. Вероятно от клуба ще кажат, че не е имало официално насрочена първа тренировка или не е нужно да се вдига ненужна еуфория. Може и да имат право, но това все пак е ЦСКА и присъствието на над 20-30-те журналисти, оператори и фоторепортери бе достатъчно доказателство, че този клуб продължава да генерира изключителен интерес. Така премина първият ден от първия зимен сбор на ЦСКА като участник във "В" група. Неясно и вяло. Дано 90-минутната надъхваща реч на Христо Янев е имала смисъл и клубът да оцелее. А с това да се върнат усмивките, менчето с вода на бай Добри и феновете на първата тренировка...
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

КУПА НА БЪЛГАРИЯ - СЕЗОН 2015/2016

ЮГОЗАПАДНА "В" ГРУПА