България приема Швейцария в световна квалификация утре - 25 март, четвъртък. Точно преди 30 години – на 1 май 1991 г., двата национални отбора отново излизат един срещу друг в София, но по пътя към Евро 92.

На нашите им трябва победа, за да се доближат до Европейското. Загубата ще ни извади окончателно от борбата. Селекционер на националите е Иван Вуцов. Още преди срещата с „кръстоносците“ във футболните ни среди се коментира под сурдинка, че Вуцата трудно ще запази поста си и договорът му с федерацията няма да бъде подновен. Зад цялата кампания срещу Вуцов стоят видни кадри, подкрепящи Димитър Пенев. Пената е провел няколко разговора преди мача с началниците на футболния съюз.
Въпросът е уреден предварително - паднем ли, Вуцов е аут, а Чичо Митко веднага ще заеме поста му.

 1000 лв. Нов начален Онлайн Казино Бонус от efbet


Въпросният двубой е един от най-инфарктните в цялата история на националния отбор. Вуцата не е на треньорската скамейка, понеже е наказан от УЕФА. Гледа срещата от тунела на стадион „Васил Левски“,  откъдето дава наставления на своите помощници.

Нашите са без голямата си звезда Христо Стоичков, който по това време блести с пълния си блясък за Барселона. Ицо е контузен.

Всичко започва перфектно за България. Набързо повеждаме с 2:0 след голове на Емил Костадинов в 10-ата и Наско Сираков в 25-ата минути. Националите са само на крачка от класиране на европейските финали.

Но през второто полувреме настъпва пълен обрат. В 60-ата минута Кнуп намалява резултата, а в 85-ата отново той бележи и изравнява - 2:2.

В последните минути нашите се втурват на щурм. В атака се включват и защитниците, водени от Трифон Иванов. Иван Вуцов крещи от тунела: „Не се оголвайте, не се оголвайте!“, но никой не го чува. В последната минута вратарят на гостите Хубер изритва топката в центъра на терена. Там нисичкият Киряков губи единоборство и кълбото попада в Кубилай Тюркилмаз, който ни разсича за 2:3.

По това време важи старото правило, в което се дават по две точки за победа и една за равен. 50 хиляди на националния стадион замлъкват, резултатът от мача напомня на по-старите зрители за загубата от Перу на Мондиала в Мексико през 1970 г. Тогава падаме по същия начин, след като повеждаме с 2:0 и допускаме пълен обрат.

Най-доволен от случилото се е... Димитър Пенев. Пената се стяга още на другия ден да поеме националния отбор. Но се налага да почака. Вуцов наистина е уволнен, но хитрият габровец решава да направи мръсно на бъдещия стратег. Вуйчо Ваньо настоява пред босовете неговото място да бъде заето от помощника му Красимир Борисов. Пената реагира като ужилен, но го молят да бъде търпелив и да поизчака още малко. Така и се случва - Краси Борисов води тима временно. Само в два двубоя. След това мечтата на Димитър Пенев се сбъдва, тъй като неговите хора в БФС го назначават на отговорния пост.

През август 1991 г. Пената извежда България в контролата с Турция в Стара Загора, завършила при резултат 0:0. По този начин се поставя началото на неговия дълъг престой в националния, чийто връх е световното първенство в Щатите през 1994 година, когато печелим бронзови медали.
Радослав ИЛЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ

1 май 1991 г., евр. квалификация
БЪЛГАРИЯ - ШВЕЙЦАРИЯ 2:3
1:0 Ем. Костадинов (10), 2:0 Н. Сираков (25), 2:1 Адр. Кнуп (60), 2:2 Адр. Кнуп (85), 2:3 Тюркилмаз (90)
БЪЛГАРИЯ: Б. Михайлов, Дочев (75 - Н. Тодоров), Тр. Иванов, Киряков, Н. Илиев, Зл. Янков, Ем. Костадинов, Г. Йорданов, Л. Пенев, Н. Сираков (65 - Л. Танев), Балъков
ШВЕЙЦАРИЯ: Хубер, Хотигер, Хер, Егли, Орел, Херман, Б. Сутер, Бонвен, Колер (46-Шапюиза), Адр. Кнуп (88-Шепул), Тюркилмаз Национален стадион „Васил Левски“ - 55 000 зрители
Съдия: Азенмахер (Гер) 

Нашата група от квалификациите за Мондиал 2022