Точно 1300 полицаи ще пазят за реда и сигурността преди, по време и след дербито “Левски” – ЦСКА, което е на 26 февруари (събота) от 18:00 часа на стадион “Георги Аспарухов”. Представители на охранителна полиция дадоха пресконференция, на която за пореден път скочиха срещу късния начален час на провеждане на двубоя.

“Не искам да се получи така, че се оплакваме или да слушаме, че полицията не може да се справи. Не, точно обратното. За нас не е проблем, ще се справим и с тази ситуация. Ако искат да направят мачовете и от полунощ. По-добре обаче щеше да е дербито да беше по-рано и да не е на този стадион. “Левски” като домакин можеше да пожелае дербито да се играе в друг час. Явно малко са позабравени инцидентите, които се случваха преди 2003 година на “Българска армия” и “Георги Аспарухов”. Просто решиха, че мачът трябва да се играе пак тук. Мерките, които се взимат, ще бъдат железни”, заяви главен комисар Антон Златанов, който от години ръководи охраната по време на възлови футболни мачове.

“В чужбина самият организатор на мача поема отговорност. Тук не е така, сключва се договор, който е удобен за други, но не и за полицията. Ние да се оправяме, както можем. Не искам да коментирам какви са мотивите на телевизията и БФС двубоят да започва по-късно”, допълни Златанов.

“Общата бройка на полицаите ще бъдат около 1300. В нея са включени сили от бившата дирекция Жандармерия, ще бъдат използвани полицейски кучета и коне, ще има две машини с вода за разпръскване на евентуални безредици. Вътре в стадиона ще 230-250 полицаи, още 150 в рамките на стадиона. Всички останали сили ще бъдат разположени в централната градска част и по пътя на шествията на двете агитки. Целият ресурс на полицията е ангажиран да пази София. Слушаме, че на всеки метър щяло да има полицай, София щяла да остане без охрана заради мача. Нищо такова. Наясно сме, че феновете не се появяват от нищото на стадиона, тръгват от кварталите, ще има охрана на спирки на градския транспорт, на такива места, на които е имало констатирани нарушения в предишни години. В събота София ще бъде град, в който ще има достатъчно полицаи”, коментира още главен комисар Златанов.

“Сборният пункт на шествието на “червените” фенове е езерото Ариана. Ще тръгнат в 15:00 часа. Сборният пункт на феновете на “Левски” е на булевард “Тодор Александров”. Имаме уговорка към 15,30-16,00 часа да бъде даден старт на тяхното шествие. Агитките ще преминават по “Тодор Александров”, “Мадрид”, “Черковна”, “Владимир Вазов”, за да стигнат до стадиона. Ще се постараем да не нарушаваме правата и движенията на останалите хора. Ще има известно затруднение по време на шествията, докато преминат за 15-20 минути. Затрудненията идват от това, че до този стадион се стига почти едни и същи пътища.

Ще позволим да има хореография, съгласували сме с двете агитки, ние сме “за” подобно нещо. Двете страни заявиха за своите хореографии отделно, искаха да ги запазят като елемент на изненада. Не им разрешиха опасни неща, които искаха да внесат на стадиона. Предупреждаваме още отсега, че лица във видимо нетрезво състояние няма да бъдат допускани до стадиона. Феновете да не носят опасни предмети, като ножици, малки джобни ножчета и други, за да не се получава напрежение на входовете”, завършиха от полицията./БЛИЦ