Посланикът на Япония у нас г-н Макото Ито подари три бутилки българско червено вино на сънародника си Тайсуке Акиоши след мача Славия - “Левски” (0:3), информира "24 часа". Дипломатът пристигна на дербито половин час след началото и чак след края с изненада научи, че “белите” са играли с човек по-малко.

На почивката г-н Ито разгледа стадиона, а особен интерес у него предизвика Протокол №1 от Бялата библия, който указва, че Славия е основан на 10 април 1913 г.

“Догодина клубът става на 100 години. Значи тогава трябва да е шампион!”, каза г-н Ито, който беше доволен, че гледа и най-старото футболно дерби в столицата.

След мача посланикът беше поканен в треньорската стая, където в неформална и работна обстановка разговаря с Венцеслав Стефанов, президент на Славия.

“Много сме доволни от Аки (б.а. - така наричат японския си футболист “белите”). Той има голямо сърце и голям талант. Ще направи добра кариера. Сигурни сме, че ще помогне много на отбора", коментира босът на клуба от "Овча Купел".

След десетина минути дойде и Акиоши, видимо притеснен от вниманието към него. С кървяща рана под коляното и с мартеница на лявата китка.

“Благодаря за вашето посещение. Чувствам се много добре в Славия, където ме приеха отлично. Извинявам се на всички, че загубихме от "Левски". Но ще спечелим следващия мач, обещавам”, коментира Тайсуке.

Точно Акиоши обаче нямаше никаква причина да се извинява освен японското си възпитание, защото бе сред най-добрите за отбора си в двубоя.

“Не му предлагаме суши, защото нямаме специалист, който да го приготвя”, репликира Стефанов.

“О, българската храна много ми допада. Всичко, което опитах досега, беше чудесно”, каза Аки.

Посланик Ито сподели на играча, че винаги може да го търси за съдействие и му даде визитната си картичка.

“Имаш ли много свободно време?”, попита дипломатът. Отговорът бе: “Тренировките са натоварени, когато имам време, излизам с приятели от отбора и уча български.”

“Трябва да се тренира повече”, заключи типично в японски стил г-н Ито.

Дипломатът си тръгна и с други подаръци - флагчета и значки на “белите”, както и последните няколко броя на вестник “Славия”.