Вратарят на Славия Емил Петров беше изгонен с директен червен картон при вчерашната загуба с 0:3 от "Левски" на "Овча Купел". 28-годишният страж коментира в интервю за БЛИЦ, че съдията Георги Кабаков е сгрешил с отстраняването му в толкова ранен етап от мача - още в 28-ата минута, което прекърши "белите" и останали с човек повече "сините" нямаха проблеми да вземат трите точки и да се изравнят с лидера Лудогорец. Около 10 години вече Петров е в родния си Славия и се надява през следващия сезон най-после да стане шампион, след което да се уреди с трансфер в чуждестранен клуб.

- Емо, какво се случи в онази ситуация, при която фаулира Рамос и последва дузпа за "Левски" и червен картон за теб?
- Топката мина през защитниците ни, тръгнах да излизам с идеята, че ще изпреваря Рамос. Той обаче ме финтира с тяло и дръпна топката надясно. Опитах се да я избия с крак, закачих я, но много леко и тя не си промени траекторията. Нямаше как да я спра с ръце и тръгнах с тялото. Той обаче връхлетя върху крака ми и падна. Съдията даде дузпа и ми вдигна червен картон

- Справедливо ли беше изгонен?
- Не. Съдията сгреши с изгонването ми. След това гледах и повторения на ситуацията. Ясно се вижда, че има засада при извеждащия пас на Пинто към Рамос. Това е първата грешка на съдиите. А втората беше, че не пусна ситуацията да продължи. След като Рамос падна за дузпата, Иван Цветков вкара топката в мрежата. Съдията трябваше да зачете гола и да ми покаже жълт картон. Признавам, че закачих Рамос, но изгонването ми е много пресилено. То предреши крайния изход на мача и уби интригата. Ако беше зачел гола, и бяхме останали с 11 срещу 11, имахме шанс поне да изравним. А защо не и да бием "Левски". С 11 човека се играе доста по-лесно, а той ме изгони и всичко приключи рано-рано.

2_14.jpg

- Много по-силен от Славия ли е "Левски"?
- Доста добър отбор са, но до изгонването ми играта беше равностойна. Те дори нямаха удар. Аз нямах работа и само седях. Тази ситуация повлия доста на мача. Кабаков направи така, че им улесни задачата.

- Преди дербито г-н Венци Стефанов алармира, че Кабаков е близък с човек от ръководството на "Левски". Шефът ти предупреждаваше, че може да удари рамо на "сините". Така ли направи реферът всъщност?
- Не, категорично не смятам, че ме е изгонил нарочно. Просто бях последен, закачих Рамос и той така е видял ситуацията... преценил е, че трябва да ми покаже червен картон и го направи.

- Какво ти каза, когато му се нахвърли, за да му искаш обяснение?
- Попитах го защо ме гони при положение, че можеше да пусне авантаж. Той ми каза, че така е видял ситуацията и ме посъветва да не протестирам, защото всичко е свършило, а и да не съм си усложнявал положението. Бях много изнервен, нормално... доста ми се играе футбол. А и кой не иска да се изправя срещу грандовете "Левски" и ЦСКА.

- Какво очакваш да бъде наказанието ти?
- Надявам се да е 1 мач. Все пак това е игрова ситуация. Не е оспорване на съдийско решение или някаква груба проява от моя страна.

- Г-н Стефанов влезе ли при вас в съблекалнята след загубата?
- Да, беше при нас. Каза да вдигаме главите и да се подготвяме за следващия мач, който е съвсем скоро (б.а. - домакинството на Лудогорец в събота).

- Поставя ли ви някаква конкретна цел?
- Не ни е поставял конректна цел, но всички в Славия искаме най-после да играем в евротурнирите. Всеки желае да записва успехи.

- Преди мача с "Левски" бяха ли ви обещани по-завишени премии от обикновеното?
- Не сме говорили за премии. Казахме си, че няма смисъл да говорим за пари преди мача. Излязохме за мъжка битка. Много желаехме да вземем точка или три, а пък г-н Стефанов след това щеше да ни възнагради, както винаги го прави. Той е много коректен във всяко едно отношение. Когато вижда, че има добри резултати, винаги се оправя с нас. Не е говорил за каквито и да било цифри преди мача с "Левски"?

- А Мартин Кушев как ви мотивира?
- Говорихме си доста преди дербито. Обясни ни всички слаби страни на "Левски". Посъветва ни да излезем на терена и да играем с характер, като мъже. Силно се надявахме, че ще постигнем добър резултат, но за жалост всичко свърши с изгонването ми. На полувремето Кушев говори много. Искаше съотборниците ми да бъдат много по-настървени, да атакуваме, и да вкараме гол. Но с 10 човека срещу "Левски" е трудно. Те са добър отбор.

- Какво е настроението в Славия преди домакинството на лидера Лудогорец?
- И срещу тях ще излезем пределно мотивирани. В това няма съмнение. Трябва да ги победим. Една точка не ни върши работа. А и есента паднахме много грозно в Каварна (б.р. - двубоят се игра в Каварна, тъй като стадионът в Разград не беше готов). Още веднъж се извинявам на феновете ни за онова 0:6. Дано сега се реваншираме и да ги зарадваме. Ако и в събота се изложим, вече много ще ни стане. След загубата с 0:1 в Ловеч и вчерашния злощастен мач, е време най-после да бием един от водещите отбори. Въпреки че всички тимове в България са равностойни. Лудогорец сега паднаха на "Лаута". Вижда се, че не са нещо по-специално. Лудогорец играе добър футбол. Който покаже повече характер в събота, той ще спечели.

- Стефано Кунчев те заменя на вратата. Той пази през есента срещу Лудогорец, вкараха му 6 гола. Сега ще се справи ли?
- Стефано е много добър вратар, младежки национал. Убеден съм, че ще се справи. Не вярвам загубата през есента да му влияе. Сигурен съм, че в събота ще покаже добро ниво и ще се справи.

- От 9 години нямате победа на "Левски". Какво не ви достига да прекъснете тази лоша серия?
- И аз не знам. Наистина сме в много лоша серия срещу тях. Вече доста мачове не можем да ги победим. Есента на "Герена" ни биха с 1:0, а ние изпуснахме няколко чисти положения. Преди това пък с г-н Емил Велев им водехме с 2:1, но ни изравниха в края. Преследва ни малшанс срещу "Левски". Вижда се, че срещу ЦСКА се представяме по-добре. Бихме ги 2 пъти в последните 2 години. А с "Левски" все не можем да се справим. Не знам защо така се получава.

- Кой ще е шампион този сезон?
- Има доста мачове и още нищо не се знае. В събота можем да спрем Лудогорец. След това те имат пряк сблъсък с "Левски", който пък ще трябва да гостува на "Лаута". Там се играе много трудно. Нищо не се знае още, рано е. Могат да се получат много въртележки до края. Радостното е, че първенството е много интересно.

- През юли ставаш на 29 години, вече не мислиш ли за трансфер в чужбина?
- За момента не мисля за това. Искам да съм в добра форма, в добро здраве, да давам всичко за Славия. Доста дълго време вече съм в клуба. Славия е отборът на сърцето ми. Ако случайно изникне нещо за трансфер, ще се радвам да отида в чужбина, да видя каква е обстановката там.

- Минавало ли ти е през главата, че си губиш времето в Славия толкова години?
- Нито за миг не съм съжалявам. В Славия съм си у дома. Всички ме уважават. Иска ми се най-после да спечеля нещо. Миналата година се разминах с Купата (б.а. - визира загубата с 0:1 от ЦСКА на финала). Дано този сезон се класираме в Европа, а дай Боже догодина да станем шампиони или поне да спечелим Купата на България за 100-годишнината на Славия. Пожелавам си догодина да стана шампион и след това да заиграя в чужбина. Всеки иска да има успехи. Те се пишат във визитката, което може да ти донесе само позитиви.

3_13.jpg

- Беше съотборник с Мартин Кушев, а сега той ти е треньор. Много по-различно ли е?
- Отнася се с разбиране към всички футболисти. Много добър треньор. Чака го бляскаво бъдеще. Това, че допреди 8 месеца бяхме съотборници, а сега ми е треньор, не променя много отношенията помежду ни. Аз много го уважавам и се радвам, че той ми е треньор. Дано продължава така и силно се надявам да му помогнем да постига успехи в Славия.
2_15.jpg
- Имаш японец за съотборник - Тайсуке Акиоши. Приехте ли го вече и как се разбирате с него?
- Момчето е много готино, страхотен професионалист. Малко ми е трудно да се разбирам с него, караме го на жестове. Аки се опитва да се приспособи към колектива, приехме го. Мисля, че ще играе важна роля в Славия.

- Преди малко повече от година стана татко. Промени ли се животът ти?
- Коренно различно е сега. Много съм щастлив, това е най-голямата радост в живота ми. Съсредоточил съм се изцяло върху отглеждането на дъщеричката ми Ванеса. Давам цялата си любов на нея, обичам я страшно много. Ще се радвам един ден да имам и второ дете.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ