Съдийска бригада от Шотландия ще ръководи квалификацията за Мондиал 2022 между България и Литва на 5 септември от 19:00 ч. на Националния стадион "Васил Левски", съобщи официалният сайт на БФС.

За главен арбитър на срещата е определен Джон Бийтън, а негови асистенти ще бъдат Даниъл Макфарлън и Алан Мълвани. Четвърти съдия е Никълъс Уолш, а за системата VAR ще отговарят англичаните Питър Банкс и Нийл Дейвис. Съдийски наблюдател на двубоя е Мартин Стромбергсон от Швеция, а делегат - Филип Прюдон от Франция.

39-годишният Бийтън е бивш журналист. Бил е говорител на полицията на шотландския регион Стратклайд, а в момента е отговорник за връзките с медиите към шотландските железници.

Джон Бийтън е международен съдия от 2012 г. До момента е свирил три мача с българско участие. Първият от тях е от втория квалификационен кръг от сезон 2018/19 на Лига Европа, когато ЦСКА записва домакински победа с 3:0 над австрийския Адмира Вакер.

Само три месеца по-късно, на 16 октомври 2018 г., ръководи мача от Лигата на нациите между Норвегия и България, в който домакините печелят с 1:0 в Осло. На 15 август 2019 г. е назначен от УЕФА за рефер на реванша от третия квалификационен кръг на Лига Европа между Страсбург и Локомотив (Пловдив), в който френският тим записва домакински успех с 1:0.

На 3 октомври 2019 г. Бийтън е съдия на мача от групите на Лига Европа между Дюделанж (Люксембург) и Карабах. Гостите от Азербайджан печелят с 4:1, но при 2:0 срещата е прекратена от рефера, тъй като над терена се появява дрон със закачено на него незаконното знаме на арменските сепаратисти от азербайджанския регион Нагорни Карабах. Както е известно, между Азербайджан и Армения от години съществува конфликт заради областта.

По време на мача играч на Карабах опитва да свали дрона, ритайки топката към него. Свидетел на случката е българинът Симеон Славчев, който по това време е играч на азербайджанския тим. Настоящият футболист на Левски тогава започва мача като резерва и влиза в игра в 60-ата минута.

Нашата група от квалификациите за Мондиал 2022