Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙM 2!

Роман Прохазка е роден на 14 март 1989 година. Играл е единствено за Спартак (Търнава), където записва 124 мача и 11 гола. През миналата година участва и в двата двубоя срещу "Левски" в Лига Европа. Национал на Словакия. Това лято бе привлечен при "сините". Играчът бе любезен да даде интервю за официалната програма на мача "Левски" – "Ботев" (Пловдив), който е в неделя от 20:00 часа на "Герена".

- Роман, как се чувстваш в клуб като "Левски"?
- Чувствам се много добре. "Левски" е най-големият отбор в България и е на изключително професионално ниво, има най-добрите футболисти и най-всеотдайната публика. Чувствам се много щастлив, че мога да бъда тук.

- Кога разбра, че "Левски" иска да те привлече в своите редици?
- Мисля, че беше около 5 юни. Моят мениджър ми се обади и ми каза за офертата от България. Попита ме дали бих искал да играя за "Левски" и аз му казах "да". Знаех какво представлява "Левски", нали играх срещу тях миналата година с екипа на Спартак (Търнава). Това е най-популярният отбор в България. Не съм имал никакви проблеми с ръководството на Спартак. Двата клуба бързо се разбраха и трансферът бе осъществен.

- Какво ти направи впечатление, когато пристигна на "Герена"?
- Всичко е на високо професионално ниво. Малко ми беше трудно в началото, защото не разбирах езика, а и моя английски е истинска катастрофа (смее се). В първия ден всичко се разви бързо, разговарях с г-н Иво Тонев, разбрахме се за условията и отидох на медицински тестове. След това проведох и първата тренировка с отбора. Всичко е наред, много съм доволен от условията и договора.

- Какво си спомняш от мачовете между "Левски" и Спартак (Търнава) за Лига Европа?
- Помня ги много добре. Това бе най-добрият мач за Спартак през миналия сезон. В Търнава дълго се говореше за този двубой и как отстранихме "Левски". Въобще не съм предполагал, че година по-късно ще бъда футболист на този клуб. В първия мач в София "сините" владееха топката поне в 80 процента от срещата. Ние имахме три възможности за гол, но вкарахме от дузпа, която, ако си спомняте, аз изработих. "Левски" имаше няколко положения, но успя да обърне мача в последните минути за 2:1. В реванша те вкараха първи гол, играха доста добре през първото полувреме. През второто обаче Спартак се взе в ръце и вкара два гола. След това имаше дузпи, а там знаете, че всичко е лотария. Спартак имаше късмет, вкара всичките си дузпи, една от които изпълних аз, и спечелихме. Както казах, след това през целия сезон основна тема беше срещата реванш с "Левски", в която ние победихме. Това бе голям успех за Търнава.

- Кои футболисти на Левски тогава ти направиха добро впечатление?
- Йовов на първо място. Той е най-добрият. Гаджев също, той е национал на България, отличен футболист. Пламен Илиев също ми направи силно впечатление. Запомнил съм и Старокин. Аз тогава играх като десен халф, а Старокин бе ляв защитник и имахме индивидуална битка (смее се). Сега сме много добри приятели. По време на лагери сме в една стая. Откакто съм в "Левски", Орлин много ми помага във всичко и му благодаря. Той ми е учител по български език. Имам и разговорник. Но Старокин ми е основният преводач.