Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ 3!

Преди няколко дни футболната ни общественост се прости с легендата на Славия Стоян Коцев-Кано. На поклонението не дойдоха президентът на клуба Венци Стефанов и човекът, който дължи всичко на Кано – Мариан Христов. Мислех, че това е дъното на човешките взаимоотношения. Днес се случи нещо срамно и жалко. В 13:00 часа последно сбогом казахме на легендата на ЦСКА и българския футбол Крум Янев. Една от последните големи фигури от великия отбор на “червените” от 50-те години. По-стари привърженици казват, че той наистина е легенда, постигнал всичко в кариерата си. А не като тези в момента, които с 5 сезона изведнъж стават легенди.

В църквата “Свети Седмочисленици” беше горещо, днес беше последният адски топъл ден за това лято. Роднини, приятели и фенове на ЦСКА дойдоха, за да се простят с Крум Янев. Един от първите, които пристигна, беше Димитър Ангелов-Дучето. С Крум Янев бяха неразделни в последните 11-12 години. Заедно откриваха фенклубове в страната и чужбина. С него пътуваха къде ли не, за мачове, контроли и турнири на ЦСКА. Бате Крум винаги се возеше с феновете, не ползваше ВИП самолетни билети и луксозни чартъри. Затова феновете го обичаха и боготворяха. В църквата пристигна Стойчо Младенов заедно с помощника си Анатоли Нанков и капитана Тодор Янчев. Оказа се, че това са последните трима мохикани в ЦСКА. Личности, които гледах с уважение, защото те дойдоха, за да се простят с Крум Янев. Дойдоха от уважение, признателност и почит към големия футболист и човек. “Такива хора вече няма, не се раждат”, каза ми Стойчо Младенов, след като си спомнихме, как през зимата на 2008 година Бате Крум пропътува над 4000 километра с автомобил, за да отиде на подготовката на ЦСКА на границата между Испания и Португалия. “Дойде, за да гледа контроли, да види как сме, велик човек”, продължи Екзекутора на Ливърпул. И поднесе цветя пред останките на легендарния “червен” нападател. Направиха го още бившият шеф на международния отдел на клуба Илия Илиев, приятели и фенове.

Дъщерята на Крум Янев - Мария (вдясно от Дучето)

IMG_1527.JPG

До последно се надявах, че в двора на църквата ще се появи поне една, едничка легенда от десетките на ЦСКА. Уви, никой не дойде. Каква работа имаше днес Димитър Пенев?! Отговорът е никаква, седи на сянка в двора в Мировяне и надига чашката. А Митата Якимов, Петър Жеков или Паро Никодимов, Боби Станков, Георги Димитров-Джеки, Джони Велинов, Георги Илиев-Майкъла, Пламен Марков, Ради Здравков, Лъчо Танев. За по-младите няма да говорим, те не знаят историята, не си правят труда да научат кой е Крум Янев-Палакмана и колко пъти е шампион с ЦСКА. Уви, сегашните футболисти мислят, че играта започва от тях, а жалкото е, че те просто са едни обикновени наемници, които играят за пари, лъскави тунинговани беемвета и силиконови мадами. Никой от ръководството на ЦСКА не дойде, не съм и очаквал. Тези хора отдавна доказаха, че нямат нищо общо с великия клуб. Жалкото е, че такива като Крум Янев наистина вече не се раждат. В последните години на всяко откриване на нов и нов фенклуб с плам в очите и огън в сърцето той разказваше колко велики са четирите свещени букви. И до последния си дъх обичаше ЦСКА, даде живота си за ЦСКА.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

IMG_1544.JPG

IMG_1557.JPG

Братът на Крум Янев, внукът му Крум Янев-младши заедно със съпругата си