Сполетяният от финансова криза „Ботев“ (Пловдив) е изправен пред първото си сериозно изпитание. „Канарчетата“ приемат Либертас от Сан Марино в мач от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Двубоят, който стартира от 19:45 часа на стадион „Лазур“ в Бургас, ще бъде официален дебют за новия треньор на тима Любослав Пенев.
 
За да проверят устойчивостта си при финансови колапси, банките провеждат стрес тестове. Днешният мач е първи такъв тест за „Ботев“ (Пловдив). Въпросителните и неизвестните за представянето на тима са много. Финансирането беше орязано, част от звездите се оглеждат за нови отбори, а Анисе вече беше продаден.
 
Нападателят Юнес Хамза замина за Румъния, вероятно за да си търси нов клуб. Тунизиецът, заедно с Вандер Виейра и Феребори Доре останаха без картотеки за Лига Европа. Това означава, че атаката на „Ботев“ днес ще бъде водена от ветерана Иван Цветков, който вчера подписа нов едногодишен договор. Той ще бъде подпомаган по крилата от Алесандру Куртеан и Ромарио Кортзорг, а от задни позиции ще атакува Мариан Огнянов.
 
Въпреки проблемите си „жълто-черните“ срещат един аматьорски отбор, а срещата в Бургас е добър повод за „канарчетата“ да оправят баланси си в евротурнирите, който до момента е отрицателен. До момента „Ботев“ (Пловдив) е изигра 40 мача в Европа, в които има 14 победи, 11 равенства и 15 загуби. Неблагоприятен е и балансът в Купата на УЕФА/Лига Европа, където от 24 мача тимът е записал 7 успеха, 9 равенства и 8 загуби. В шестте си мача от континенталните надпревари Либертас има 1 равенство и 5 поражения.
 
„Ботев“ (Пловдив) – Либертас
 
Днес от 19:45 часа
Бургас, „Лазур“
Съдия: Един Якупович (Босна и Херцеговина)
 
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ:
2_13.jpg„Ботев“ (Пловдив): Стаховяк, Й. Христов, Лукин, Терзиев, Минев, Иршак, Сърмов, Куртеан, Огнянов, Ромарио, Цветков
Контузени: няма
Наказани: няма
 
Либертас: А. Симончини, Д. Симончини, Д. Роки, Бенвенути, Рокети, Антонели, Колинучи, Торели, Ангели, Факондини, Дж. Морели
Контузени: няма
Наказани: няма
 
Баланс: нямат играни мачове
„Ботев“ (Пловдив) срещу отбори от Сан Марино: няма играни мачове
Либертас срещу български отбори: няма играни мачове