"Ботев" спечели Битката за Пловдив и оглави класирането в "А" група! "Канарчетата" надделяха с 2:0 срещу вечния си съперник в двубоя от 8-ия кръг на "А" група, игран пред около 12 000 зрители на стадион "Христо Ботев". Агитките на домакините и близо 3-те хиляди "смърфове" за пореден път създадоха уникална атмосфера и дербито се превърна в истински футболен празник.

Радостта обаче беше за "жълто-черния" Пловдив, след като селекцията на Станимир Стоилов надви съперника. Автор и на двете попадения за "Ботев" стана Абел Анисе. Мадагаскарецът първо откри резултата в 18-ата минута след брилянтно подаване на Тодор Неделев, а в 55-ата удвои преднината на "канарчетата", този път след пас на Ромарио.

Съдията Георги Йорданов пък изгони по един играч и от двата отбора. Още в 27-ата минута домакините останаха с 10 човека, след като халфът Борис Галчев си изработи втори жълт картон и остави тима си в тежка ситуация. Това обаче не прекърши избраниците на Станимир Стоилов, които продължиха да доминират на терена. Дори останали с човек по-малко, "канарчетата" успяха да удвоят преднината си.

В 59-ата минута съдията изгони и Габриел До Кармо, симулирал за дузпа. И след численото изравняване на терена "черно-белите" не успяха да наложат натиск и в крайна сметка си тръгнаха с наведени глави от Колежа.

С прибавените три точки "Ботев" събра 17 в актива си и временно оглави класирането в "А" група. По 15 имат Литекс и Лудогорец, а Локо (Пд) остава с 13 в актива си.

"Канарчетата" не бяха побеждавали "смърфовете" от почти 4 години. Въпреки фаворизирането на „Ботев“ през миналия сезон и двете дербита завършиха без победител – 2:2 на „Лаута“ и 0:0 на „Христо Ботев“. Последната победа на "жълто-чернтие" срещу "черно-белите" датираше от есента на 2009 година, когато "Ботев" спечели с минималното 1:0. През пролетта на 2010-та „канарчетата“ излетяха от „А“ група и Локомотив спечели с 3:0 служебно. В следващите два сезона „жълто-черните“ прекараха в „Б“ и „В“ група и се завърнаха в елита миналия сезон. Днес избраниците на Стоилов играха много успешно срещу противника си и в по-голямата част от дербито надиграваха футболистите на Александър Станков.

За днешния сблъсък Мъри имаше много проблеми за разлика от колегата си от Локо (Пд). Стоилов не можеше да разчита на тримата контузени нападатели Валери Домовчийски, Иван Цветков и Мариян Огнянов. Въпреки това "канарчетата" се справиха успешно в атака, като много активен беше Анисе, както и Тодор Неделев и Вандер Виейра.

"Канарчетата" можеха да открият резултата още в 4-ата минута, когато Вандер догони една топка на аутлинията и я центрира, Йордан Господинов се размина с нея, но Ромарио не успя да уцели празната врата след изстрел с глава от 5-6 метра. По-настойчивата игра на "Ботев" даде резултат в 18-ата минута, когато Анисе "взриви" трибуните. Неделев пусна отлично извеждащо подаване към съотборника си, който се озова очи в очи срещу Господинов и с едно докосване с десния крак плъзна топката в долния десен ъгъл на вратата на "смърфовете" за 1:0.

И след вкарания гол избраниците на Стоилов продължиха да доминират. В 27-ата минута обаче "Ботев" остана с 10 човека. Халфът Борис Галчев направи глупаво нарушение при безобидна ситуация в центъра на терена, поваляйки Аласан Н`Дайе, за което получи втори жълт и респективно червен картон. Въпреки оставането с човек по-малко домакините продължиха да доминират.

В 33-ата минута все пак "смърфовете" успяха да създадат по-сериозна опасност пред вратата на Адам Стаховяк. Йордан Тодоров центрира по земя, Габриел До Кармо и двама защитници на домакините не успяха да стигнат до топката и полският страж я улови.

В 42-ата Пламен Крачунов за малко не си отбеляза автогол, след като топката рикошира в него, като преди това Ромарио я засече с глава, но за късмет на "черно-белите" кълбото прелятя над напречната греда.

Минута след това силен изстрел на Неделев от около 20 метра прелетя опасно покрай вратата на Локо (Пд).

След това последва сериозно разбъркване в наказателното поле на "Ботев", но Бобан Грънчаров успя да изчисти топката с шпагат в корнер пред краката на До Кармо.

Мъри направи една смяна още на почивката, като на мястото на Вандер пусна Георги Сърмов. Ромарио заигра отляво, а Абел Анисе като централен нападател, което даде резултат и в 55-ата "канарчетата" удвоиха преднината си. "Жълто-черните" организираха отлична контраатака, при която Ромарио преодоля Пламен Крачунов, навлезе в наказателното поле отляво, подаде точно на Анисе, който отблизо реализира за 2:0.

В 59-ата минута и "смърфовете" останаха с 10 човека след червен картон на Габриел До Кармо. Играчът на гостите беше понатиснат от Бобан Грънчаров в наказателното поле на "Ботев" и падна, симулирайки за дузпа, като Георги Йорданов му показа втори жълт картон, пращайки го преждевременно под душовете.
 
До края играта беше равностойна, като сериозни голови ситуации не бяха създадени. Бранителите на "Ботев" умело се справяха с опазването на Мартин Камбуров, от който се очакваше да поведе Локомотив в тежката битка днес, но това не се случи. Логично "смърфовете" загубиха сблъсъка, което е трета загуба за Сашо Станков и момчетата му от началото на първенството. Така Локо (Пд) остава на 4-ото място с 13 точки, докато "Ботев" вече е на върха със 17.

Дербито по минути - ТУК!

"БОТЕВ" (Пд) - ЛОКО (Пд) 2:0

1:0 Абел Анисе (18), 2:0 Абел Анисе (55)

2_13.jpg
"БОТЕВ" (Пд): 1.Адам Стаховяк, 11.Йордан Христов, 83.Сивард Спрокел, 5.Бобан Грънчаров, 14.Веселин Минев (к), 16.Томас Иршак, 71.Борис Галчев, 8.Тодор Неделев (86-6.Костадин Дяков), 10.Вандер Виейра (46-88.Георги Сърмов), 22.Ромарио, 17.Aбел Анисе (90+3-18.Станислав Костов)
Резерви: 33.Росен Андонов, 3.Елведин Джинич, 6.Костадин Дяков, 26.Артур Енрике, 18.Станислав Костов, 88.Георги Сърмов, 9.Луис Педро
Треньор: Станимир Стоилов


lok.jpg
ЛОКО (Пд): 12.Йордан Господинов, 7.Йордан Тодоров (82-9.Дани Кики), 6.Пламен Крачунов, 33.Александър Тунчев, 87.Диего Фераресо, 3.Валери Георгиев (60-53.Флавио Паулиньо), 22.Аласан Н`Дайе, 27.Александър Якимов (62-17.Костадин Марков), 50.Габриел До Кармо, 11.Мартин Камбуров, 77.Здравко Лазаров (к)
Резерви: 1.Божидар Стойчев, 17.Костадин Марков, 18.Асен Георгиев, 53.Флавио Паулиньо, 9.Дани Кики, 21.Станко Йовчев, 88.Георги Стефанов
Треньор: 
Александър Станков


Пловдив, стадион "Христо Ботев"
Съдия: Георги Йорданов
Жълти картони: Борис Галчев, Вандер Виейра, Абел Анисе, Веселин Минев ("Ботев" Пд); Габриел До Кармо, Диего Фераресо, Йордан Тодоров, Костадин Марков, Пламен Крачунов (Локо Пд)
Червени картони: Борис Галчев (27-"Ботев"); Габриел До Кармо (59-Локо Пд)

ВСИЧКО ЗА ЛЕТНИТЕ ТРАНСФЕРИ И ПОДГОТОВКАТА НА ОТБОРИТЕ

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ