Малко след 16:30 часа днес ще се осъществи дългоочакваното събаряне на Сектор "А" на стадион "Георги Аспарухов". Всичко за взривяването е подготвено. Сградите около централната трибуна са "опаковани" с огромни телени мрежи. Десетки работници вчера попълниха с перунит повече от 1000 дупки по колоните на Сектор "А".

Любопитното е, че операцията по взрива се ръководи от левскар - инж. Евгени Кераджийски. Общо са заложени около 350 килограма взривно вещество.

Детонацията ще върви последователно по дължината на сектора на 10 стъпки през половин секунда. Така козирката трябва да падне ветрилообразно и навътре към терена. Всичко ще продължи 5 секунди. Очаква се огромен облак - предимно червеникав прах, така че прозорците в квартала е добре да бъдат затворени. Огромният масив на сектора няма да лети във въздуха, а ще бъде сринат.

Както е известно, "Левски" започва модернизация на стадиона си. Първият етап от проекта е изграждането на нови сектори "А" и "Б", които трябва да бъдат готови през 2014 година - за 100-годишнината на клуба. Ръководството на "сините" увери, че вече са осигурени 20 милиона лева. Толкова се очаква да струват новите сектори "А" и "Б", изграждането на които започва през март, тъй като около месец ще се разчиства разрушената трибуна. А само операцията по разрушаването струва над 1 милион лева.

За днешния взрив охраната е засилена. От дни на "Герена" бдят частни охранители. Днес ще има и много полицаи. В 15:30 часа ще бъде отрязан достъпът до района на стадиона, така че близкият парк трябва да бъде освободен. Иначе към Сектор "А" не може да се минава от два дни - всичко е опасано от двуметрова ограда.

На стотина метра около стадиона не бива да бъдат паркирани автомобили. Движението по булевард "Владимир Вазов" ще бъде спряно за 15-ина минути.

Очаква се стълпотворение по високите етажи на околните блокове, а и по покривите.

БЛИЦ TV: Вижте новия стадион на "Левски"

2_1.jpg