Българските футболни съдии излязоха с декларация в подкрепа на битата им колежка Лилия Думбалакова. Младото момиче бе нападнато от централния защитник на Поповица Бойко Балев след мача с Дебър за първенството на "Б" областна група.

Съдиите пуснаха декларацията в своя сайт, която гласи следното:
„Изключително грозен инцидент с млада дама, избрала съдийството като част от бъдещето си, разтърси футболна България през уикенда. 20-годишната Лилия Думбалакова трябваше да понесе болката и унижението да бъде удряна и псувана по време на мач от пловдивската „Б" областна група.

Още по-тежко пострадал главния рефер Даниел Краевски, който буквално бил пребит на терена, след като прекратил двубоя Поповица – „Ботев” (Дебър).

„Когато колегата Краевски прекрати срещата, почти всички играчи на домакините се нахвърлиха върху него – започнаха да го блъскат и удрят, където видят. Целиха го с всичка сила с топката, скъсаха му картоните. Тръгнахме бързо към съблекалните, но футболисти и фенове ни настигнаха и състезателят с номер 5 на домакините удари с много силен юмрук главния съдия. Той ми каза да викна бързо полиция. Играчът на Поповица Бойко Балев обаче ми препречи пътя и започна да ме псува на майка. Каза ми: „Ти от тук жива няма да си тръгнеш". Заби ми юмрук между гърдите. Болката беше непоносима. Обидата обаче беше много по-голяма. Около 100 човека, предимно мъже, наблюдаваха какво се случва и не само, че не ми помогнаха, тъй като все пак съм жена, а и се смееха отстрани Успяхме да се доберем до съблекалнята и се заключихме. Бях много уплашена. Около 10 минути плачех и не можех да се успокоя. Аз съм мъжко момиче и щом съм се захванала с тази професия зная, че ще е трудно, но да ме бият - това е вулгарно. Полицията дойде и ни ескортира до съседното село. Там пуснахме жалба. Сега чакам да има развитие по случая", разказва Лилия Думбалакова, която е дъщеря на бившия елитен рефер Трендафил Думбалаков.

Тенденцията е плашеща - агресията от улиците и трибуните се е пренесла и по терените. Футболистите излизат озверели, защото знаят, че санкциите са минимални. Чувството за безнаказаност се е настанило трайно сред играчи, треньори и фенове. Поредният инцидент със съдии повдига отново и темата с охраната на срещите от аматьорския футбол. За сигурността на мача в Поповица отговарял един-единствен охранител, който така и не се появил в мелето.

Колкото и велика игра да е футболът, заслужава ли той сълзите на една дама? Момиче, закърмено с футбола и съдийството, и решило да стане част от този спорт. Трябва ли да се случи непоправимото, за да обърнем внимание на случващото се по терените. Защото днес е Лилия, утре може да бъде някое от нашите деца.

Асоциацията на съдиите по футбол в България осъжда зачестилите прояви на насилие над реферите в аматьорския футбол и изразява пълната си подкрепа към Лилия Думбалакова и нейния колега Даниел Краевски. И задава въпроса – докога никой няма да поема вината за подобни инциденти”.