Ръководството на Спартак (Варна), треньори, футболисти и приятели започнаха да събират пари за трансплантация на бъбрек на капитана на отбора Иван Найденов. Футболистът получи зверска контузия по време на мач срещу Несебър от 5-я кръг на Източната “Б” група и още преди да изтече 1-ата минута бе заменен, а по-късно стана ясно, че бъбрекът му е разцепен на две и трябва да бъде изваден.

"Трябва да помогнат футболистите, треньорите и Националният футболен синдикат. Вижте Иван Класнич. Той също претърпя подобна трансплантация, но продължава да играе футбол на най-високо ниво", каза треньорът на Спартак (Варна) Иван Атанасов, цитиран от вестник “7 дни спорт”.

Грубите сметки показват, че подобна трансплантация струва около 45 000 евро. Бившият съотборник на Иван Найденов в Спартак Радостин Станев също започва кампания за набиране на средства. Бившият вратар, който в момента е треньор във Вихрен, е провел разговори с Националния футболен синдикат, откъдето са обещали съдействие.

"Това не са нормални футболни ситуации. Да играеш без пари и да получиш такъв удар от съдбата. Няма да оставим това момче. Трябва да му помогнем. Всеки футболист в България трябва да знае, че когато му се случи нещо такова, ще има кой да му подаде ръка и да го подкрепи. В близките дни ще обсъдим точно какво ще направим, но Иван трябва да знае, че няма да бъде оставен. Умолявам и всички футболни клубове у нас да бъдат съпричастни в тази тежка ситуация и също да помогнат на момчето. Вярвам, че и БФС ще се отзове", заяви Радо.

Иван вчера бе изписан от реанимацията и настанен в урологията на Окръжна болница в Бургас. Неотлъчно край него са родителите, приятелката му Соня Радева, многократна шампионка на България по фигурно пързаляне, и д-р Христо Кьосев. В болницата да видят играча дойдоха и треньорът на Спартак Атанас Атанасов, съотборниците му Ангел Стойков и Станислав Жеков, както и централният защитник на Черноморец (Балчик) Венци Маринов, който е играл заедно с Иван във Феърплей и Спартак.

Най-близо до сблъсъка на терена бил съотборникът на Иван - Ангел Стойков.

"Той пребледня, започна да се превива и да вика: "Лошо ми е, ще повърна. Да ви кажа честно, не мисля какво ще стане със Спартак, а се моля Иван да се оправи по-бързо и отново да изпитва удоволствие от футбола", спомня си Ангел.

Едва след около 3-7 дни ще е ясно със сигурност дали здравият бъбрек ще поеме пълноценно функциите на другия./БЛИЦ