Международната федерация на професионалните футболисти (ФИФПро) поиска от БФС да възстанови състезателните права на Мирослав Антонов. Около нападателя се разрази скандал, след като родната централа отказа да го картотекира в Славия. Случаят обаче ще се превърне в сага, тъй като ФИФПро дори алармира, че ще сезира ФИФА за него.

От организацията подчертават, че 26-годишният футболист е подписал договор с Лудогорец на 22 февруари 2011 година, чийто срок е до 30 юни 2014 година.

"Подобен договор е невалиден, тъй като българският Кодекс на труда и регулациите на БФС относно статута и трансферите на футболистите не разрешават контракти с фиксиран срок, които надхвърлят 3 години", се казва в официалното изявление на ФИФПро.

"ПФК Славия искаше да подпише с Антонов, но тази сделка пропадна. БФС отказа да картотекира играча, а от Спортно-техническата комисия постановиха, че той няма основателна причина за разтрогването на договора си с Лудогорец. Това обаче е в разрез с българския Закон за труда и правилата на ФИФА. Първо, трудовите правоотношения са изцяло и единствено в правомощията на гражданските съдилища. Второ, Спортно-техническата комисия не е арбитражен, а е административен орган. Като такъв тя няма никаква юрисдикция върху подобна материя", продължават от ФИФПро.

"ФИФПро не може да приеме тези практики и ще съобщи на ФИФА за ситуацията с Мирослав Антонов. Ситуацията с него обаче не е изолиран случай. ФИФПро е получил сигналия за още играчи в подобно положение поради поведението на техните клубове и/или БФС. Това не бива да се повтаря", се казва още в обръщението на ФИФПро.

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ


antonov.JPG