ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Шефът на Дисциплинарната комисия към БФС Юрий Кучев коментира декларацията, с която вчера Левски негодува срещу наложеното наказание и призова феновете си да напълнят стадиона за предстоящия домакински мач срещу Ботев (Пловдив). Той заяви, че санкцията рано или късно ще бъде изтърпяна, а при неизпълнение на „сините“ може да бъдат наложени по-тежки последствия, включително отнемане на точки и изваждане от първенството.

"Декларацията на Левски доста ни изненада. Лично аз считам, че тя не изхожда от ръководството на клуба, защото там има доста спортни деятели и мисля, че трябва да знаят какви са правилата и какъв е редът, когато се налагат дисциплинарни наказания. Декларацията, в този ѝ вид, всъщност показва грубо незнание как работи Дисциплинарната комисия. Това не е характерно за хора, които се занимават с футбол от дълги години. Никога в БФС не се е предоставяла информацията от докладите на длъжностните лица преди провеждането на заседанието на ДК. По този начин се предпазват длъжностните лица от външна намеса“, заяви Кучев.

„Никога не е имало предварително запознаване с доклада. След като мине заседанието на комисията, тогава евентуално биха могли желаещите да се запознаят с доклада. Невъзможно е да се предостави тази информация предварително. Това, че не сме предоставили възможност на Левски да се запознаят с доклада, не е истина. В понеделник администраторът на "сините" се е обадил в комисията и е помолил да бъде разрешено представител на Левски да присъства на заседанието. Няма такава практика, но в крайна сметка решихме да го изслушаме. Аз дадох съгласието си такъв да присъства. На това заседание представител на Левски не дойде и не получихме писмен документ. Така че тези упреци, че сме попречили да се запознаят с доклада, не е вярно.“

50 000 лв. Награден Фонд за efbet Лига!

„Странно е да има такава драстична промяна в отношенията. Това е манипулация! Беше много логично да дойдат и да изтъкнат тезата си. Делегатът на срещата е описал по минути какво се е случило. Каквито и мотиви да има насреща, аз трудно бих приел нещо друго. Хвърлянето на бомбичка е равносилно на престъпление. Доказано е, че е ранено служебно лице. В правилника всичко е описано. Решението ни няма да бъде отменено.“

„Призовавам Левски да не си вкарват отбора в приключения. Така или иначе наказанието ще бъде изтърпяно. Ако решението не бъде изпълнено сега за мача с Ботев (Пловдив), то ще бъде изпълнено на по-късен етап. Освен това ще има и санкции заради неспазване - може да се отнемат точки, изваждане от групата. Може да стане по-лошо. Не само че ще бъде изтърпяно това наказание, но ще се случат и други санкции заради неизпълнението му. Феновете на Левски ще се сблъскат с охраната на стадиона и органите на МВР. Това може да доведе до грозни сцени и по-тежки санкции. Отборът е наказан заради поведението на публиката. Футболистите не са виновни за това. По този начин се наказва публиката, за да й се покаже, че това поведение няма място по стадионите. Може декларацията да е емоционално решение, но нека надделее разумът. Няма нужда от това излишно напрежение и тази конфронтация", допълни шефът на Дисциплинарната комисия.

„Решението, от гледна точка на правилата, е абсолютно точно и ясно. Всичко, каквото пише в Дисциплинарния правилник, се прилага. Нашият аршин е еднакъв по отношение на който и да е отбор. Да ни обвиняват, че сме симпатизанти на даден клуб, е абсурдно. Не позволявам никой да ми се меси в работата. Още когато се съгласих да стана председател на ДК, се разбрахме че ме оставят мен и моите хора да работим по съвест. Ако някой има някакви претенции, да ги каже. Никога няма да направя компромис със съвестта си. Във всичките тези години не съм получавал обаждане от някой клуб, за да ми каже какви решения да вземем. Голяма част от тези неща са, защото не познават дисциплинарния правилник."

„Не можем да позволим да не се спазват решенията на която и да е комисия. Няма орган в държавата, който да има правото да взима някакви решения, а да му е все тая какво се случва впоследствие. Няма как чрез натиск да бъде отменено това решение. Ако искат това наказание да бъде отменено, има си срок, в който да пуснат жалба до Апелативната комисия. Ако тя прецени, че това е възможно да се случи - разглежда случая и постановява ново решение. Тези действия ще доведат до по-голямо напрежение. Ако искат това да се случи, да действат в тази посока. И другите клубове могат да питат защо това да се случва точно с Левски. Мисля, че срокът за обжалване е изтекъл. Колкото и да се оплакват, няма ли пусната жалба по официален ред, не може да бъде отменено решението“, допълни той..

„Не мога да кажа какво ще се случи. Иска ми се да надделее разумът в Левски. Ако сгрешиш, е по-добре да си признаеш грешката. По-добре да се направи този компромис, отколкото да се противопоставят невинни хора едни срещу други. Когато се приканва към безредици, трябва да бъде ясно какво ще се случи след това. Кой ще носи отговорност? Със сигурност няма да е БФС. Ще носи този, който е приканил тези хора към неподчинение. Това води до анархия и разруха. Идеята на тези правилници и комисии е да има ред. Ние сме приложили нормата, а всеки трябва да понесе отговорността на собствените си постъпки. Все ми се струва, че разумът ще надделее.“ 


"ДК наложи наказание на ЦСКА, но няма предвидено лишаване от домакинство в този случай. Имаме при случаите с хвърлен предмет, което е докоснало длъжностно лице. Представители на клубовете не са такива. Това е съществената разлика. Обърнали сме внимание и затова размерът на наказанието е такова. Недопустимо е да замеряш и да имаш такава агресия по отношение на ръководството на даден отбор. Всичко е описано и някой трябва да си свърши работата. Делегатът на срещата Левски - ЦСКА е описал допълнителен доклад - за средния пръст на Бусато. Ако не сме сезирани, няма как да разгледаме някакъв случай. Затова приканвам и журналисти, спортни деятели, а и самите футболисти, когато имат чувството, че са накърнени техните права, да пуснат една жалба до ДК. Уверявам ги, че ще я разгледаме. Много са лицата, които са задължени да предоставят тази информация. Много пъти сме сезирани от комисията по етика и феърплей", обясни Кучев.

Шефът на Дисциплинарната комисия коментира и отмененото наказание на Локомотив (Пловдив) за подобни действия на привържениците. Тогава Апелативната комисия не намеси и отмени наложените от ДК решения.

"Апелативната комисия може би е намерила някакво основание да промени решението си за Локо (Пловдив). Когато ние взимаме решение, не се съобразяваме дали то ще бъде обжалвано и променено. Решенията при нас се взимат единодушно и по съвест. Не съм запознат защо Апелативната комисия отмени нашите решения“, коментира Юрий Кучев.

Еfbet Лига - сезон 2022/2023
БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа
  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК