Наско Сираков коментира актуалните събития в “Левски”. След като каза, че са изпратени платени фенове да съблекат Ивайло Петев, доскорошният директор продължи с още коментари. Според Сираков – Тодор Батков, не може и не взима сам решенията в “Левски”. Парите идват от него, но и от Иво Тонев.

"Стигаме до треньора Йоканович. В петък 15 минути след мача ми се обади Тодор Батков, това го казвам директно в очите. Каза ми, че не иска да вижда Йоканович повече на стадиона. Казах му, че моето мнение е да не се прибързва с решенията и му казах, че смяната ще е грешка. Казах му: “Дай да мине тая вечер, утре спокойно ще поговорим. Ако още така смяташ, ще търсим решение.” Аз знаех и виждах, че съм докарал един европейски треньор. Един човек с европейско мислене и поведение. И виждах, че някои неща на Йоканович му пречат да успее. Той не можеше да мотивира и ди даде нужната агресия на състезателите. Неговите треньорски виждания и качества, разбирането му от футбол, въобще не ги поставям под съмнение. Той е прекрасен треньор и добър приятел. В събота, когато говорихме с Тодор, ми спомена името на Петев. Аз му казах: “Добре, дай ми възможност да се видя с Ивайло и да видя какво му е мисленето и виждането за футбола. Обадих се на Ивайло и проведохме над 2 часа среща. Това, което видях и чух - бях очарован от това момче. Видях същите качества, каквито видях преди 8 години в Станимир Стоилов. И бях сигурен, че с този човек “Левски” може да тръгне нагоре.

Тази декларация на феновете от вчера е апотеоз и върха на безочието. Аз не съм комуникирал тях?! Първото, което господин Батков каза, че ми е звънял. Да, телефонът ми беше изключен, но той ми каза, че ще пътува за Хонконг. От вчера имам 19 неприети повиквания и нито едно от Батков. Веднага, като прочетох изказването му, че ми е звънял, му се обадих и му казах, нямам нито едно повикване от теб. Той ми отвърна: “Не, не аз ще ти покажа моят телефон.” Да, подадох оставка, но никой не ми каза, че вчера ще има среща с феновете. Говорих два пъти с Иво Тонев, който ми съобщи новината. Наско Сираков не е мишка, не се крие от никого и не ме е страх от никого. Те нещо са се объркали. Ще ви кажа кое съм казал и преди, което са забравили. Лъвът и мечката и тигърът са по-силни, но вълкът не играе в цирка.

-Бяхте ли изигран?
-Абсолютно. Аз не съм водил разговори за финанси с нито един футболист. Разговорите се водеха с Иво Тонев. Иво Тонев ми е звънял по пет пъти на ден. С мен лично се е отнасял прекрасно. Аз съм такъв човек, че като имам някой проблем, както беше с него. Видяхме се в деня на връщането и мисля, че за 3-4 часа изчистихме всичко. И аз като се разбера с някого му вярвам безрезервно.

-На Тодор Батков вяравате ли?
-Аз вярвам на всички. Хората да си вадят заключенията. Нито една стотинка не е отпусната на Сираков за селекция. Нито един от тези пет човека, които исках, не беше доведен. Вратарят Горан Блажевич - две седмици се направи всичко възможно да не дойде в “Левски”. Мениджърите му са живи и здрави и може да разкажат легенди. А аз ще разкажа абсолютно всичко в книгата, която ще излезе след два месеца.

-Чие е решението за уволнението за Йоканович?
-Казах му и на Славиша, че с европейското му и възпитано поведение в съблекалянта на "Левски" трябва да се приключи. В нашата действителност се изисква много по-твърда ръка. Аз неведнъж съм го казвал, футболистите трябва да изпитват не само респект, а и страх, ако искаме да дават максимума от себе си. В последните 3-4 месеца му казах на Йока: "Ако не можеш да се справиш, да вляза аз в съблекалнята." Не исках да влизам през главата му и да говоря, за да пяза неговия авторитет. И мисля, че това беше правилното. Така че категорично искането за смяната на Йоканович бе на Тодор Батков.

Най-унизителното е, че институцията “Левски” е абсолютно срината и поругана. Това не е моят “Левски”, който оставих преди пет години. Това е срам и позор за този клуб. Апостола ще се обърне в гроба. Над сто знамена с кръстове и черепи се издигнати в сектор “Б”. Автобусът на феновете е изрисуван с голям череп и на него пише “Победа или смърт”. Ако някой ми каже, че Левски като идеология се свързва с черепи, кости и смърт...Още един път казвам, всеки месец се дават пари на националния фенклуб.

-Оставате ли в ръководството, оттегляте ли се?
-Вие явно не ме познавате. Когато кажа, че кракът ми няма да стъпи, значи няма да стъпи. Казвам го с чиста съвест, това не е моят “Левски”. Това не е “Левски” на стотици хиляди привърженици, а не да се обадиш и да докараш десет човека с качулки и да съблекат треньора.

-Кой пише този сценарий?
-Не знам. Тодор Батков не може да вземе сам решение в “Левски за нищо. Човекът, който е водил всички разговори за финанси, пари, е Иво Тонев. Още един път казвам, към мен отношението, личното отношение на Тонев е било прекрасно. Мисля, че и моето към мен. Не искам да търся и разкривам писатели на сценарий. Аз казвам какви са фактите.

-Кой е собственик на “Левски”?
-Не знам кой е собственик. Тодор Батков ми казва, че той е собственик, но той не може да взима решение абсолютно сам. Ето, казвам ви, не знам кой е собственик. В пространството витаят какви ли не слухове. За нищо не може да вземе самостоятелно решение.

-Водят ли се преговори за нов собственик?
-Аз не знам дали се водят преговори за нови собственици. Знам за разговори, които се водят с “Газпром”. За никакви други разговори не съм чул.

-От кои пари е зависим Тодор Батков?
-Парите идват от Тонев и от Тодор Батков. Това е истината, това е, което аз знам.

-Казахте, че сте бил саботиран от началото?
-Казвам какви са фактите. На мен тези футболисти, които исках и нямаше да излязат по-скъпо от настоящите, а много щяха да излязат и по-евтино, не ми бяха взети.

-Треньорите имаха ли думата при тези трансфери?
-Винаги се е питало и се е искало мнението на Славиша Йоканович. Славиша е искал всички от тези играчи, за които казах. Абсолютно всички, но те не бяха взети.

Тази декларация казва всичко. Щом аз съм виновен за четири месеца. Мен тези изказвания грам не могат да ме притеснят. Аз имам самочувствието, че съм от новото време може би най-успешният футболист в историята на “Левски” и със сигурност най-успешният ръководител. И бях сигурен, че при всички условия щях да изкарам “Левски” на върха. Защото знам какво мога във футбола, но не ми беше позволено. Може би и сега, ако трябваше да взимам такова решение, щях да се върна в името на “Левски”. Оставих един абсолютно европейски отбор и поведение преди години. Заварих нещо съвсем различно. Убеден бях, че мога да върна “Левски” там, където му е мястото, но не ми беше дадена възможност по една или друга причина. Сега всички ще бъдем зрители отстрани, пожелавам всичко хубаво на отбора и футболистите. Дай Боже да се вдигнат, но това решение, отсега го казвам, с трима треньори, това е комунистическо решение, размиване на отговорност. Кой от тези трима треньори при неуспех ще бъде виновен.

Искам да се обърна и към хората. Да се замислят в какво превърнахме тази държава. Защото “Левски” е едно огледално отражение на това, в което превърнахме държавата. Срам и позор. Това не може да продължава в 21 век в България. И това, да се пращат 5-10 човека с качулки и да се говори на хората, че е спонтанно, това е срам и позор. Аз мога да призова истинските фенове на Левски, които не са на стадиона и които от дълги години не ходят на стадиона. А какво ще стане тогава!? Война на “Герена?! До там ли доведохме “Левски” и държавата. 90 дни да ходят и едни да протестират за едно, други – за друго. Ето до там докарахме държавата.