“Левски” посреща “Ботев” (Пловдив) днес от 20:00 часа в мач от 2-ия кръг на “А” група. Двубоят на стадион “Георги Аспарухов” се очаква с интерес заради амбициите и на двата отбора, най-вече на гостите от Пловдив, които се върнаха в елита. В първия кръг “сините” победиха у дома Черноморец с 1:0, а “Ботев” разби Славия с 3:0. Един от най-големите мачове в България отново се връща на голямата сцена.

Треньор на “жълто-черните” е Ферарио Спасов. Легендата на Литекс, който пое предизвикателството и високата летва да изведе “Ботев” до горната част в класирането. Феро се е изправял многократно срещу “Левски”, никога не е побеждавал на стадион “Георги Аспарухов”.

Агенция БЛИЦ отново връща лентата назад, за да припомни на читателите си първото гостуване на Ферарио Спасов на “Герена”. Случката се развива през месец май 1999 година. Двубоят между “Левски” и Литекс с треньор Ферарио Спасов е от 26-ия кръг, на 5 май 1999 година. Преди двубоя класирането е следното, лидер е Литекс с 63 точки, на второ място е “Левски” с 61. “Сините” се връщат в собствения си дом, стадион “Георги Аспарухов”, който е затворен няколко години заради ремонт, отново се пука по шевовете. Около 39 хиляди души приветстват отбора и са сигурни в победата. Победа, която ще ги изкачи на върха в класирането, а до края на първенството остават само 4 кръга. “Бием ли Литекс, няма кой да ни спре, ако трябва ще купим останалите 4 мача, но ще станем шампиони”, твърдят в “синия” лагер в онези години. Жаждата за шампионска титла е още по-силна и заради факта, че за последно “Левски” става шампион през 1995 година, т.е. от тогава до 1999-а отборът не успява да стъпи на върха. През пролетта на 99-а година “Левски” прави 10 поредни победи с треньор Ангел Станков. Някои от успехите са повече от съмнителни, с една дума, мачове се купуват на поразия, пробиват се играчи на съперниците, договарят се шефове на високо ниво. “Сините” нямат грешка, бият даже и ЦСКА с 3:2. Голямата цел е до двубоя с Литекс да държат дистанция, за да могат да ги победят и изпреварят в класирането.

Да, ама не така мисли Гриша Ганчев. Набиращият скорост бизнесмен вече е спечелил една шампионска титла, през дебютния сезон на “оранжевите” в “А” група – 1997/98. През втория сезон 1998/99 отборът продължава да държи високо темпо и Гришата иска пак златните медали. За отбора от Ловеч важи същото, като за “Левски”. Виждайки накъде отиват нещата и скоростта на отбора от София, Ганчев също запретва ръкави. Феновете още помнят “интересни” мачове на Литекс с Добруджа, Септември и Миньор. Съперниците все повеждат, а отборът от Ловеч печели драматично, но печели.

Няколко дни преди двубоя започва борбата по високите етажи на “Кърниградска”. Литекс иска чужд съдия за дербито. Покойният вече Иван Славков-Батето се съгласява и с международни “връзки” и “контакти” докарват германеца Бернд Хайнеман. И до днес се говори, че въпреки “синьото” правителство начело с Иван Костов, Гриша Ганчев е имал предостатъчно връзки във високите етажи на футболната власт. Като доказателство ще припомним нещо много любопитно. Три кръга преди мача “Левски” – Литекс отборът от Ловеч посреща Славия. Двубоят завършва 3:1, но звездата Албан Буши получава червен картон от съдията Антон Генов. Реферът гони и двама от “белите” – Мариус Уруков и Петър Цветанов. В съблекалнята Буши напада Уруков и с бутоните му разпорва корема. БФС наказва албанеца за 6 мача, т.е. не трябва да играе срещу “Левски”. Да, ама друг път. Ден преди двубоя на “Герена” Иван Славков-Батето събира алтернативна комисия, която заседава по скандала. Мариус Уруков изненадващо, но явно попритиснат, изведнъж отдръпва жалбата си срещу Буши, все едно нищо не е станало.

Нападателят на Литекс е помилван и излиза на “Герена” срещу “Левски”. Немският анонимен рефер Хайнеман добре върши работата си на терена в полза на Литекс. Арбитърът се прави на сляп и спира две голови атаки на “Левски” с измислени засади, не дава и кристална дузпа за нарушение срещу...настоящия треньор на “сините” Илиан Илиев. Двубоят завършва наравно 0:0, преднината на върха се запазва, Литекс води с 64 точки, “Левски” е с 62. След края на двубоя Ферарио Спасов казва: “Цялото правителство беше в ложите със сини шалчета, но все пак не загубихме.” Феро е шампион за първи път като треньор. Сегашният наставник на “Ботев” и тогавашен на ловешкия отбор знае, че в оставащите 4 мача няма чудо на света, което да отнеме втората поредна титла на отбора. Дори и гостуване на ЦСКА, за което е писано многократно. За да не помогнат и прецакат “Левски” “червените” услужливо губят с 2:3 на “Армията” в предпоследния кръг на “А” група, а за сметка на това печелят Купата на България, побеждавайки на финала именно Литекс.

5 май 1999 година, 26 кръг
“Левски” – Литекс 0:0

“Левски”: Димитър Иванков, Мартин Станков (90 – Петър Шопов), Станимир Стоилов, Милен Радуканов, Алексей Дионисиев (3 – Николай Тодоров), Джон Ингълс, Захари Сираков (66 – Здравко Лазаров), Георги Бачев, Георги Иванов, Асен Николов, Илиан Илиев
Треньор: Ангел Станков

Литекс: Витомир Вутов, Лаурeнциу Регекампф (85 – Мариан Тодоров), Живко Желев, Стойчо Стоилов, Димчо Беляков (90 – Светослав Тодоров), Николай Димитров, Албан Буши (90 – Димитър Карадалиев), Драголюб Симонович, Златомир Загочич, Алтин Хаджи, Радостин Кишишев
Треньор: Ферарио Спасов

Стадион: “Георги Аспарухов” – 39 000 зрители
Съдия: Бернд Хайнеман (Германия)