Войната в българския футбол заради парите от телевизионните права се разразява с пълна сила, а клубовете са на път да се изпокарат. Днес се състоя среща, водена от президента на ПФЛ Стефан Капралов. На нея се обсъждаха договорите между клубовете и БФС, както и разпределението на парите от телевизионните права. Разбирателство обаче няма и в понеделник ще има нова сбирка.

След срещата президентът на Литекс Трифон Попов "хвърли бомбата", обявявайки, че ако даден клуб не подпише договора за правата, ще бъде изхвърлен от "А" група. Думите му бяха потвърдени и от Стефан Капралов.

"Повечето клубове сме за старото разпределение на телевизионните права, но реално договорът ще се подписва в понеделник. Не всички са съгласни. Но договорът е колективен и трябва да бъде подписан от всички. Който не го стори, няма да играе в "А" група", заяви Попов.

"Как така ще ни изхвърлят? А ако десетина отбора не ги устройва договора и ги махнат от "А" група, кои ще играят тогава в първенството. Искаме първо да видим парите. До понеделник чакаме 40% от сумата да бъде платена предварително. В противен случай от третия кръг няма да пускаме камери на стадионите", заяви босът на Калиакра Цонко Цонев пред БЛИЦ.

Не особено доволен от срещата излезе финансовият директор на "Левски" Константин Баждеков, който не пожела да говори пред медиите.

Основният проблем е, че клубовете не могат да се споразумеят за начина на разпределение на парите от телевизионните права, тъй като за разлика от миналата година, този сезон на екран ще бъдат излъчвани по-малко мачове. Както е известно, БНТ има първи избор и предава по един двубой на кръг, а ТВ7 излъчва по две срещи.

Клубовете от "А" група са бесни на искането на ЦСКА и "Левски" да получат около 50% от парите, което прави близо 3 милиона лева. Доводът на двата столични гранда е, че към техните мачове има най-голям интерес и те ще се предават по телевизията. Останалите клубове обаче са твърдо против с подобно разпределение и желаят да бъде съставена нова схема.