Футболистът на "Ботев" (Враца) Асен Чалъков претърпя вчера животоспасяваща операция. От главата на 29-годишния полузащитник са били премахнати две, а не едно туморни образувания, сподели съпругата му Ива, която даде интервю за БЛИЦ. Лекарите казват, че всичко е наред. Жена му, малкият им син Даниел, всички близки на Чалъков и приятелите му нямат търпение той да бъде изписан и отново да се завърне към нормалния живот.

- Ива, как е Асен? Какво казват докторите след операцията?
- Обнадеждени са и казват, че всичко е наред. Най-важното е, слава Богу, че операцията премина успешно. Аз и всички близки на Асен сме благодарни на невероятния екип, който положи всички усилия той да се оправи. Едно голямо "благодаря" на лекарите. Асен вече се събуди от упойката.

- Какво ви каза той преди операцията?
- Както винаги - беше позитивен. Шегуваше се с всичко и чакаше с нетърпение тази операция да мине. И да продължи живота по старо му. Вдъхваше кураж на всички и постоянно казваше "спокойно, всичко ще се оправи". Асен и за секунда не се е предал, не е унил! Много силен характер е, силен мъж.

- Колко време продължи операцията?
- Не ме питайте, цял ден - от 8:30 сутринта до 20 часа вечерта. Много дълго продължи, тъй като му отстраняваха от главата и двете образувания.

- Как преминаха тези часове?
- Това не може да се опише. Важното е, че всичко мина и резултатът е положителен. Чакахме с нетърпение лекарите да кажат какво е станало. Никой не допускаха вътре при него. Но Асен много добре знаеше, че всички бяхме с него, макар и само духом. Той знае, че има хора, които го чакат и се молят да се оправи. Сега чакаме нашият татко и отново да ритаме топка в парка.

- Синът ви Даниел видя ли се с татко си преди операцията?
- Не, защото и аз, и Асен преценихме, че не е добре за малкия да го вижда в такова положение.

- Дани разбира ли какво се случва с баща му? Какво му обяснявате, все пак не го е виждал от две седмици?
- Дани е малък, но усеща всичко. Знае, че тати е на лагер с футболистите. Опитвам се да го предпазя от това, което се случва в момента.

- Чуваха ли се по телефона преди операцията?
- Постоянно разговаряха. Двамата са много превързани един към друг. Малкият няма търпение татко му да си дойде у дома и отново да играят.

4_11.JPG

- Какво ви казват от болницата, премахнати ли са окончателно туморните образувания?
- Да, казват, че вече са премахнати и всички на това се надяваме.

- Ще бъде ли нужна втора операция?
- Още не се знае. Сега предстоят изследвания. От тях ще се установи дали всичко е изчистено и дали отново ще трябва да го оперират.

- Това ли е най-трудният момент в живота ви?
- Категорично "да". Силно се надявам това да е последният такъв.

- Обади ли ви се някой от Враца, за да се интересуват за Асен?
- Всичките му колеги се интересуват. Пиша с голяма част от тях. А ако ме питате за ръководството, те комуникират с родителите му. Аз поддържам контакт с колегите му, защото те са ни приятели.

- Ръководството на "Ботев" (Враца) изплати ли му това, което си беше заработил?
- Да, изплатиха му всички дължими заплати.

- Феновете на "Ботев" (Враца) ви помогнаха с набирането на средствата, нужни за осъществяването на операцията - около 3000 лева. Кой друг ви подаде ръка?
- Отново искам да благодаря на феновете. Но само думичката "благодаря" е крайно недостатъчна. С действията си показват, че наистина са добри хора. Убедихме се, че са готови да помогнат, когато и с каквото е нужно. Асен има много приятели. Радвам се, че все още съществуват хора с много големи сърца, готови да помогнат безвъзмездно и без да парадират с това.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ

3_24.jpg