Англия и България излизат на „Уембли” от 19 часа тази вечер в европейска квалификация. От досегашните 10 двубоя между двата отбора все още нямаме победа – четири равенства и шест загуби. БЛИЦ ви предлага кратка хронология на предишните ни мачове срещу англичаните.

7 юни 1962 г. Ранкагуа, Чили, световно първенство
България - Англия 0:0

Мачът е от груповата фаза на Мондиала в Чили. Това е първото участие на България на световни финали. Само 5700 зрители  гледат двубоя, който не се отличава с нищо особено. За нас обаче е важен фактът, че печелим първата си точка на големия футболен  форум срещу състав, воден от легендарните Боби Чарлтън и Боби Мур.

11 декември 1968 г., Лондон, контрола
Англия - България 1:1

Приятелският мач се помни с прекрасния гол на Георги Аспарухов насред „Уембли”. В 32-рата минута Гунди поема с глава топката от центъра, напредва и майсторски я изпраща в долния ъгъл – 0:1. Три минути след това обаче Джеф Хърст изравнява. Единственият футболист с хеттрик на финал на световно първенство бележи отблизо и оформя крайния резултат.

1 юни 1974 г., София, контрола
България - Англия 0:1

Стадион „Васил Левски” е препълнен, макар че мачът е приятелски. Губим след единствен гол на Франк Уортингтън, който пада в нашата врата в 44-тата минута. Христо Бонев е капитан на България, а Кевин Кигън е голямата звезда на англичаните.

6 юни 1979 г., София, евр. кв.
България - Англия 0:3

Доста тежка загуба от Англия и то насред София. Кевин Кигън, Дейв Уотсън и Питър Барнс оформят крайния изход още до 54-тата минута. Нашите играят плахо, често грешат и създават малко опасности пред вратата на съперника. Напълно заслужено падаме в европейската квалификация.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

22 ноември 1979 г., Лондон, евр. кв.
Англия - България 2:0

На „Уембли” отново падаме, този път само с 0:2. На нашата врата е звездата на Пирин (Благоевград) Христо Христов. Точни за англичаните са Дейв Уотсън и Глен Ходъл. В крайна сметка завършваме на четвърто място в квалификационната група и оставаме далеч от европейското първенство.

27 март 1996 г., Лондон, контрола
Англия - България 1:0

Контролата е репетиция преди Евро 96, на което домакин е Англия, а ние сме един от участниците. Лес Фърдинанд вкарва в 7-мата минута. България е без Христо Стоичков и Красимир Балъков. В последната минута е отменен напълно редовен гол на Емил Костадинов. Съдията вижда игра с ръка преди това на Даниел Боримиров. Многобройните повторения показват, че такава няма. На мача присъства бъдещият премиер на България Симеон Сакскобургготски.

10 октомври 1998 г. Лондон, евр. кв.
Англия - България 0:0

Треньор на нашите е Димитър Димитров-Херо. Преди мача англичаните ни се заканват, но ние успяваме да им отмъкнем точка като гости. Алан Шиърър и Майкъл Оуен се опитват всячески да отбележат гол, но вратарят Здравко Здравков и защитници не им позволяват.

9 юни 1999 г., София, евр. кв.
България - Англия 1:1

Това е последният мач на Стоичков в националния отбор като футболист. Шиърър вкарва още в 16-тата минута, но Георги Марков възстановява равенството в 18-тата с глава. Марто Петров дебютира за „А” тима на България с червен картон. България пропуска европейското първенство в Белгия и Холандия, а Англия се класира.

3 септември 2010 г., Лондон, евр. кв.
Англия - България 4:0

Това е най-голямото ни поражение от англичаните. Джърмейн Дефоу отбелязва хеттрик, а Адам Джонсън добавя гол за категоричния успех. През първото полувреме се браним добре и допускаме само едно попадение. След почивката обаче пред нашата врата става страшно и логично се стига до нови три точни изстрела на домакините. От настоящите национали тогава на "Уембли" играе Ивелин Попов. След мача местната преса пише, че отдавна на митичния стадион не е играл толкова посредствен отбор. Родната преса също не пропуска да отбележи големия срам и да скъса от критики играчите.

2 септември 2011 г., София, евр. кв.
България - Англия 0:3 
Селекционерът на нашите Лотар Матеус е оптимист преди мача, но надеждата му бързо се изпарява. Уейн Рууни на два пъти и Гари Кейхил оформят крайното 3:0 за англичаните. България се представя доста слабо и напълно логично губи.
ОБЩО: 10 мача, 6 победи за Англия, 4 равенства, г.р. 16:2 за Англия