Тържествата по случай 100-годишнината на "Левски" вече започнаха, а кулминацията ще бъде на 23 и 24 май, каза председателят на СК "Левски" Стоян Хранов. Организацията по празненствата протича с пълна сила. Днес беше представена програмата, по която ще се случват събитията за юбилея.

Хранов заяви, че клубът има велика история и не бива да се мисли, че "Левски" започва от него, Тодор Батков или Тити Папазов. Председателят на СК "Левски" подчерта, че в началото "Левски" е започнал с четири спорта, като най-популярна е била гимнастиката.

"Създаването на "Левски" е през 1914 година и ние няма да се опитваме да променяме историята. Който си въобразява, че "Левски" започва от Тити Папазов, Стоян Хранов и Тодор Батков, греши. "Левски" не е нито на мен, нито на Батков. Длъжни сме да направим едно тържество на морала и силата. Кулминацията ще бъде на 23 и 24 май", заяви Хранов и похвали усилията за възраждането на забравени спортове.

"Левски" сега има 42 клуба в над 30 вида спорт. Възстановиха се спортове като водна топка, колоездене, шахмат. Тайбе Юсеин вчера взе медал, Станка Златева ще се бори утре на Европейското. Правим всичко възможно да поддържаме огъня. Футболът обира каймака, но не бива да се пренебрегват успехите на баскетбола", каза Стоян Хранов, след което присъстващият на пресконференцията Константин Папазов взе думата.

"Изразявам благодарност към г-н Хранов, защото той държеше на клубовете извън футбола. И до ден-днешен за мен е необяснимо как от 2-милионна София "Герена" не е пълен всеки път. "Левски" има най-великото нещо – името на Апостола. Това ми се струва, че не го ценим. Ако "Левски" е Отборът на народа, има възможност да го докаже на 24 май. Убеден съм, че няма по-обичано нещо в държавата", каза Тити Папазов.

"Не можем да отричаме успехите на ЦСКА. Но винаги "Левски" ще бъде пред ЦСКА. Когато "Левски" е на колене, трябва да се появи синята общност. За да оправдаем защо имаме тази привилегия да се наричаме Отборът на народа", добави разпалено баскетболният треньор.

От ръководството на спортния клуб на "Левски" в лицето на Стоян Хранов и Васил Парушев, беше съобщено, че програмата по тържествата за 100-годишнината е стартирала още през септември и до момента са наградени над 290 елитни спортисти по случай юбилея с помощта на "Фонд 100 години "Левски".