Жозе Моуриньо срещу Стойчо Младенов в две действия. Първото е на 16 септември в Рим, когато Рома ще приеме ЦСКА в първи мач от груповата фаза на Лигата на конференциите.

Двамата са стари познайници. Още от времето, когато Стойчо Младенов е футболист на Витория Сетубал (1989 – 1991), а Жозе Моуриньо по същото време тренира детски отбори в школата на клуба от родния му град.

„Ще ви призная, че не помня как точно се запознахме с Жозе. Но имам ярки спомени от периода, в който бях футболист на Витори Сетубал как се говореше за него. Че има едно момче, което няма 30 години, но тренира по перфектен начин децата в школата на Сетубал“, разказа Стойчо Младенов пред БЛИЦ.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

„Засичали сме се на стадиона, в кафенета, из улиците на града. Жозе още тогава притежаваше харизма. Много голяма харизма.

Няма да забравя 2002 година, когато вече бях поел ЦСКА като старши треньор. Двамата с Моуриньо пътувахме до Бразилия, за да наблюдаваме футболисти. Хванахме самолета за Рио де Жанейро от Лисабон. Заедно с нас пътува и моят приятел Жорди Байдек – известният футболен агент. Пътуването не беше кратко, знаете, трябва да се прелети над целия Атлантически океан. Почти през цялото време си говорихме за футбол и ме впечатли как Моуриньо анализираше в детайли играта, схемите, тактиките. В Бразилия аз гледах играчи за ЦСКА, а той за Порто, където тъкмо беше станал треньор. Тогава харесах и взех на „Армията“ Жоао Карлос. Исках да привлечем и Даниел Карвальо, който беше млад и много талантлив. Но Васил Божков тогава не позволи да вземем повече от един бразилец. Карвальо беше само на 19 години, а след това направи голяма кариера в ЦСКА. Но не в нашето, а в Москва.

В Рио имахме една страхотна вечеря с Моуриньо, Байдек и Ромарио. Прекарахме си чудесно. Това е незабравим спомен. Ромарио не спря да говори за Стоичков – да го хвали и да твърди, че такъв като Ицо няма. Личеше си колко много обича и уважава Камата. Беше в настроение. Жозе – също. Моуриньо е много земен човек извън терена, камерите и микрофоните. Изключително интелигентен и възпитан.

Последното ни виждане беше отдавна – през 2006 година, когато пристигна с Челси в София за мача с Левски от Шампионската лига. Видяхме и си говорихме доста в Японски хотел. Видях се и със Силвиньо, треньор на вратарите. Той навремето направи кариера в Бенфика, а аз в един мач му вкарах два гола.

Скоро не сме се чували с Моуриньо. Но сега ще се видим. Ще бъде вълнуващо, защото ще изправя ЦСКА на 16 септември в Рим срещу най-добрия треньор в целия свят“, завърши Стойчо Младенов пред БЛИЦ.

Efbet Лига - сезон 2021/2022
БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа