“Ботев” (Пловдив) посреща ЦСКА в дербито от 10-ия кръг на “А” група. Двубоят е днес от 16:00 часа на стадион “Христо Ботев” в града под тепетата и ще бъде предаван пряко по БНТ. Преди мача “канарчетата” са на трето място с 19 точки, “червените” са четвърти със 17.

Стойчо Младенов има общо 6 мача като треньор на ЦСКА срещу “Ботев” (Пловдив). В тях треньорът записва 5 победи и 1 загуба. Първите два успеха са през сезон 2002/03, когато “червените” стават безапелационни шампиони. Те печелят срещу “канарчетата” с 5:1 и 2:0. Вторият успех, през пролетта на 2003 година, подпечатва титлата на “армейците” (на снимката долу). През сезон 2007/08 отново победа над “Ботев” през пролетта донесе и на практика златните медали за ЦСКА. Двубоят се играе на 30 април 2008 година пред празни трибуни заради наказание на домакините от Пловдив. Т.е. и двете титли на Стойчо Младенов като треньор в Борисовата градина идват след мачове срещу пловдивския противник.

4_3.jpg

“Ботев” обаче донася и доста мъки за “червената” легенда. Единственото поражение на Стойчо Младенов от “жълто-черните” е през есента на 2003 година. На 28 септември “Ботев” побеждава ЦСКА с 3:1 в Пловдив. Само няколко месеца преди това “армейците” стават шампиони и атакуват групите на Шампионската лига, но отпадат от Галатасарай. Гостуването под тепетата е точно един месец след реванша с турския гранд. В герой за “Ботев” се превръща вратарят Лилчо Арсов, който спасява две дузпи, и двете изпълнени от Емил Гъргоров. Христо Янев откри резултата в 19-ата минута, но Мариян Германов изравни за 1:1 две минути след това. Марчо Дафчев направи 2:1 след попадение в 25-ата минута от дузпа. При този резултат реферът Цветан Георгиев даде две дузпи за ЦСКА. Първото изпълнение на Гъргоров беше анемично и право в ръцете на Лилчо Арсов. През второто полувреме арбитърът даде още една дузпа за гостите от София за нарушение срещу Велизар Димитров. Бадема и този път не успя да преодолее Лилчо Арсов. В 64-ата минута вратарят още веднъж отчая Гъргоров, като спаси негов удар с глава. Пет минути след това “канарчетата” убиха ЦСКА с трети гол, дело на Марчо Дафчев. В края на срещата съдията Цветан Георгиев показва червени картони на Пашев от “Ботев” и Жоао Карлос. Две седмици след поражението в Пловдив ЦСКА и Стойчо Младенов отпадат и от Торпедо Москва в турнира за Купата на УЕФА. Това води и до уволнението на Екзекутора от Борисовата градина.

През пролетта на 2008 година след шампионския мач срещу “Ботев” настава най-черната страница в историята на ЦСКА. Двубоят е на 30 април, гостите от София печелят с 3:1 и стават шампиони. След 27-ия кръг отборът е недостижим на върха със 71 точки, “Левски” е на второ място с 58, като в този кръг губи от Черноморец с 1:2. “Знаете каква кампания се водеше през целия сезон срещу нашия клуб, но виждате, че сме убедителен шампион. Разликата в точките от втория в класирането сама говори за това. В момента в съблекалнята се води шампионското хоро. Създали сме перфектна организация и финансови предпоставки, за да се борим за влизане в Шампионската лига”, казва тогава Александър Томов. След двубоя играчи и фенове се черпят заедно в местна кръчма, като Лупи и тогава прави лупинг. Изчезва и се покрива, като не плаща сметката в заведението. В часовете след двубоя в Борисовата градина вече се говори, че ЦСКА може да остане без лиценз. Причината е задължения към различни институции. Никой обаче не вярва, че може да се стигне до подобна ситуация. Месец май обаче се изнизва бързо, точно в последните дни Тодор Батков прави онова прословуто изявление: “Те станаха шампиони, но Европа може и да не видят.” Впоследствие всичко е ясно, УЕФА отне лиценза на ЦСКА, който не успя да участва в предварителните кръгове на Шампионската лига. Стойчо Младенов напусна отбора, бяха разпродадени и голяма част от футболистите, за да бъдат погасени заемите.

Стойчо Младенов срещу “Ботев” (Пловдив) като треньор:
Сезон 2002/03
“Ботев” – ЦСКА 1:5
ЦСКА – “Ботев” 2:0

Сезон 2003/04
“Ботев” – ЦСКА 3:1

Сезон 2006/07
ЦСКА – “Ботев” 2:0

Сезон 2008/08
ЦСКА – “Ботев” 2:0
Ботев – ЦСКА 1:3
Обко: 6 мача, 5 победи, 1 загуба, г.р. 15:5